Το νομοσχέδιο για την προστασία μαρτύρων σε περιπτώσεις που αφορούν διαφθορά και διαπλοκή συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι στην Επιτροπή Νομικών συζητήθηκε ένα νομοσχέδιο και δύο προτάσεις νόμου για την προστασία μαρτύρων. Όπως είπε, η διαδικασία που ακολουθείται είναι να γίνεται μια γόνιμη συζήτηση και να πηγαίνει στην Ολομέλεια ένα κείμενο που να περιλαμβάνει εισηγήσεις, πρόνοιες άλλων προτάσεων νόμου, έτσι ώστε να υπάρξει ομοιομορφία και ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, με τη συζήτηση της διαπλοκής και της διαφθοράς που δικαίως έχει επικρατήσει στην επικαιρότητα, αυτό που οι Βουλευτές οφείλουν να κάνουν είναι να είναι όσο πιο παραγωγικοί μπορούν και να βλέπουν το αποτέλεσμα που θα πρέπει να υπηρετεί και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
«Προσεγγίσεις για άλλες σκοπιμότητες ή για άλλες προτεραιότητες ή για το ποιος έφερε πρώτος πρόταση νόμου και ποιος ακολούθησε, δεν πιστεύω πως είναι η ώρα να επικρατήσουν στη συζήτηση», είπε και ζήτησε να συμπεριφερθούν όλοι με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που η κοινωνία και οι πολίτες περιμένουν και «ας μη βλέπουμε γύρω μας σκοπιμότητες που δεν υπάρχουν».
Είπε επίσης ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν ώστε να πάει ένα όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένο κείμενο στην Ολομέλεια που να υπηρετεί τον σκοπό της προστασίας των μαρτύρων.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι το κόμμα από το 2016 κατέθεσε πρόταση νόμου στη βάση του βρετανικού θεσμικού πλαισίου για προστασία των πληροφοριοδοτών.
«Για ενάμιση χρόνο η πρόταση νόμου ήταν θαμμένη στα συρτάρια της Επιτροπής Νομικών», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι έστειλαν τρεις επιστολές και ήταν εμφανές ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέμενε την κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχεδίου το οποίο κινείται σε μια άλλη βάση, δηλαδή προστατεύει μόνο όσους δίνουν πληροφορίες στις διωκτικές αρχές.
Εμείς θέσαμε το θέμα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο όπως το θέτει και η οδηγία της ΕΕ, δηλαδή να προστατεύονται οι πληροφοριοδότες είτε αυτοί βρίσκονται σε ιδιωτικούς οργανισμούς είτε στη δημόσια υπηρεσία.
Εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι αντί να συζητείται ως είθισται να συζητείται το νομοσχέδιο μαζί με την πρόταση νόμου, προχώρησε μόνο η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι η πρόταση νόμου κατατέθηκε ενάμιση χρόνο πριν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αναφέροντας ότι αυτό είναι αντιδεοντολογικό και παραβιάζει δικαιώματα Βουλευτών.
Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε λύπη γιατί παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές και σε άλλες περιπτώσεις, και είπε ότι το ΑΚΕΛ θα μελετήσει με προσοχή αλλά και με τη βοήθεια νομικών για να δουν πώς μπορούν να παρέμβουν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, αφού διαφωνούν σε σημαντικές πρόνοιες.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη θέση ότι δυστυχώς καθυστερεί στην Επιτροπή Νομικών η ψήφιση της νομοθεσίας για την προστασία των μαρτύρων και ότι σύντομα θα πρέπει να υπάρξει μια νομοθεσία σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που να προστατεύονται οι μάρτυρες σε περίπτωση αδικημάτων διαφθοράς και διαπλοκής.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις