ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τα βασικά σημεία της πρότασης για την ένωση για την υγεία, παρουσίασε η Επίτροπος Κυριακίδου

Τα βασικά σημεία της πρότασης για την ένωση για την υγεία, παρουσίασε η Επίτροπος Κυριακίδου

Τα βασικά σημεία της πρότασης για την ένωση για την υγεία παρουσίασε η Επίτροπος Κυριακίδου, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση της ετοιμότητας, η ενίσχυση των ECDC και EMA, η διασυνοριακή συνεργασία και η ίδρυση "Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και Ανταπόκριση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία". 

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας το πακέτο, η Επίτροπος δήλωσε ότι, ο τελευταίος χρόνος μάς έχει διδάξει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η υγεία για τον καθένα από εμάς. Μας έχει δείξει πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας και πόσο γρήγορα όλα μπορούν να αναποδογυριστούν από κάτι τόσο μικρό που είναι αόρατο με γυμνό μάτι. Μας έχει διδάξει ότι η υγεία είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Και μας έχει υπενθυμίσει την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, και να είμαστε ενωμένοι στην πολυμορφία για να ξεπεράσουμε τη μεγαλύτερη κρίση υγείας στη σύγχρονη εποχή".

Σημείωσε ακόμα "η κατάσταση της υγείας σε ένα κράτος μέλος εξαρτάται από την κατάσταση των άλλων".

Για να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των απειλών για την υγεία, τόνισε. "Ο τελευταίος χρόνος μας έδειξε ότι ο κατακερματισμός καθιστά όλα τα κράτη μέλη πιο ευάλωτα. Όλοι είδαμε τις συνέπειες των ασυντόνιστων εθνικών μέτρων κατά τις πρώτες εβδομάδες και τους μήνες της επιδημίας. Όλοι είδαμε την έλλειψη ετοιμότητας και προετοιμασίας, με ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, ικανότητα δοκιμής, συντονισμό και άλλους τομείς. Σε περιόδους κρίσης όπου αντιμετωπίζουμε απειλές για την υγεία που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, οι πολίτες αναμένουν από την ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προστασία τους", σημείωσε η Επίτροπος.

Όπως τόνισε, "το 2020 θα θυμόμαστε για πάντα τη χρονιά που ξέσπασε η χειρότερη παγκόσμια κρίση υγείας στη σύγχρονη εποχή. Αλλά θα ήθελα επίσης να θυμόμαστε ως τη χρονιά που ακούσαμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των πολιτών για περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της δημόσιας υγείας. Γι `αυτό, σήμερα, προτείνουμε να δημιουργήσουμε τα πρώτα δομικά στοιχεία μιας πιο ασφαλούς, καλύτερα προετοιμασμένης και πιο ανθεκτικής ΕΕ στον τομέα της υγείας", ανακοίνωσε η Επίτροπος. 

Η Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι "η στρατηγική μας για τα εμβόλια της ΕΕ έχει ήδη δείξει τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν συνεργαζόμαστε. Η συμφωνία που έχουμε εγκρίνει σήμερα με τη BioNTech-Pfizer είναι το τέταρτο συμβόλαιό μας μέχρι στιγμής και ένα βήμα πιο κοντά στο ευρύ και σταθερό χαρτοφυλάκιο εμβολίων που χτίσαμε τους τελευταίους μήνες. Και ενώ συνεχίζουμε τη δουλειά μας για να ανταποκριθούμε στην άμεση κρίση, πρέπει επίσης να μάθουμε από τα μαθήματα του περασμένου έτους και να βεβαιωθούμε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο μέλλον".

"Με τις σημερινές προτάσεις κάνουμε τα πρώτα βήματα προς μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, δίνοντάς μας ισχυρότερη νομοθεσία για δράση και υποστήριξη των κρατών μελών σε καταστάσεις σοβαρών διασυνοριακών απειλών για την υγεία", εξήγησε η Επίτροπος. "Εξασφαλίζουμε επίσης ότι οι δύο οργανισμοί μας της ΕΕ που ήταν στην πρώτη γραμμή του έργου μας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), έχουν την απαραίτητη ικανότητα να διαδραματίσουν πλήρως τον ρόλο περιμένουμε και τα χρειαζόμαστε".

Όπως είπε, "αυτό θα είναι ένα βήμα αλλαγής για τη συλλογική ικανότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται και να συντονίζεται. Με τις σημερινές προτάσεις, η απάντησή μας στο μέλλον θα είναι ισχυρότερη και πιο συνεκτική. Θα είναι ισχυρότερη γιατί θα είμαστε σε θέση, μαζί με τον ECDC, να εγκρίνουμε επίσημα συστάσεις σχετικά με τα μέτρα αντίδρασης που πρέπει να ληφθούν. Θα είναι πιο συνεκτική, διότι τα μέτρα μας θα χρησιμοποιούν την ίδια επιστημονική βάση. Αυτό θα αποφύγει τη σύγχυση που μπορούν να νιώσουν οι πολίτες όταν αντιμετωπίζουν θεμελιωδώς διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικά μέρη".

Τώρα θα είμαστε επίσης σε θέση να δηλώσουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μαζί σε επίπεδο ΕΕ και να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, να αποθηκεύσουμε ή να προμηθευτούμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Αναλυτικά, σε σχέση με το σημερινό πακέτο, η Επίτροπος παρέθεσε τα εξής ότι,  "θα δημιουργήσουμε μια Ειδική Ομάδα Υγείας της ΕΕ εντός του ECDC η οποία μπορεί να κινητοποιηθεί και να αναπτυχθεί γρήγορα σε κράτη μέλη αλλά και σε τρίτες χώρες σε περίπτωση εκδήλωσης μεταδοτικών ασθενειών. Με τις σημερινές προτάσεις, θα είμαστε επίσης καλύτερα προετοιμασμένοι. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι γιατί θα αναπτύξουμε σχέδια αντιμετώπισης ετοιμότητας για κρίσεις σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο που θα τονίζουμε τακτικά σε δοκιμές και ελέγχους. Θα διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα και ο εξοπλισμός δεν είναι μόνο εκεί στο χαρτί αλλά και στην πραγματικότητα. Θα εκπαιδεύσουμε το ιατρικό προσωπικό για να τους προσφέρουμε τις σωστές δεξιότητες για επείγουσα υγεία και ετοιμότητα, έτσι ώστε όλοι όσοι αρρωσταίνουν να μπορούν να φροντίζονται σωστά. Και θα συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη για κοινούς δείκτες και δεδομένα που μας δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης της ετοιμότητας και της ικανότητας των συστημάτων υγείας, ώστε οι ελλείψεις να μπορούν να μετριαστούν νωρίς και οι θεραπείες να παραμένουν διαθέσιμες στους ασθενείς".

Όπως τόνισε, "δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή όπου μπορεί να εμφανιστούν μολυσματικές ασθένειες σε οποιοδήποτε σημείο και όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία ή έκτακτη ανάγκη υγείας. Οι προτάσεις μας θα διασφαλίσουν επίσης ότι μπορούμε να προβλέψουμε καλύτερα τους κινδύνους για την υγεία. Το ECDC θα είναι σε θέση να αναπτύξει υπερσύγχρονα συστήματα για την παρακολούθηση αναδυόμενων ασθενειών και άλλων απειλών για την υγεία και να παρέχει στοιχεία για βελτιωμένη αξιολόγηση κινδύνου, ταχεία δράση σε πραγματικό χρόνο και ενημερωμένες αποφάσεις".

Όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Επίτροπος ανακοίνωσε ότι "θα τον εξουσιοδοτήσουμε να παρακολουθεί στενά τις πιθανές ελλείψεις φαρμάκων και ιατρικών συσκευών, τόσο για την αποφυγή μελλοντικής κρίσης όσο και μετά την έναρξη μιας κρίσης. Κανείς στην ΕΕ δεν πρέπει να μείνει χωρίς την απαραίτητη θεραπεία. Ο EMA θα έχει επίσης μεγαλύτερο ρόλο στο συντονισμό των κλινικών δοκιμών και της έρευνας εμβολίων, ζωτικής σημασίας σε μια κατάσταση κρίσης όπου η ταχύτητα είναι ουσιαστική. Και τέλος, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, πρέπει να εφαρμόσουμε γρήγορα τα πιο προηγμένα μέτρα, είτε ιατρικά είτε άλλα. Πρέπει να γνωρίζουμε τις βιοϊατρικές καινοτομίες που σχετίζονται με την κρίση και πρέπει να έχουμε την ικανότητα να αναπτύσσουμε ή να προμηθεύουμε και να αποθηκεύουμε τα απαραίτητα αντικείμενα", εξήγησε.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το επόμενο έτος, θα προτείνουμε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και Ανταπόκριση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία. Αυτό μπορεί να είναι μια πρωτοβουλία που αλλάζει το παιχνίδι για τη στρατηγική μας ετοιμότητα, την ικανότητά μας να προβλέπουμε απειλές και να ενισχύουμε την κοινή μας ανταπόκριση στην ΕΕ", ανακοίνωσε.

 "Αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν την ανθεκτικότητά μας σε διασυνοριακές απειλές για την υγεία, ξεκινώντας από την κρίση COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας προετοιμάζεται και αντιμετωπίζει από κοινού κοινές απειλές για την υγεία, ως Ένωση. Αφορά επίσης την οικοδόμηση ισχυρών συστημάτων υγείας της ΕΕ συνολικά που μπορούν να προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα υγείας για τους πολίτες της ΕΕ στην καθημερινή τους ζωή. Όμως η Ένωση Υγείας μας θα είναι τόσο ισχυρή, όσο η δέσμευση των κρατών μελών μας. Επομένως, καλώ όλους και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμμετάσχουν σε μια κοινή προσπάθεια. Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια, θα ακολουθήσουν περισσότερα δομικά στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες, η φαρμακευτική στρατηγική μας για την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου είναι βασικά παραδείγματα", κατέληξε η Επίτροπος.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top