ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΤΣΙΟΥΤΗΣ: 'Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι θα καταλήγουν στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και ακόμα και θα πεθαίνουν'

ΤΣΙΟΥΤΗΣ: 'Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι θα καταλήγουν στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και ακόμα και θα πεθαίνουν'

Υπάρχει ένα τεράστιο επιδημιολογικό φορτίο και δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι θα καταλήγουν στα νοσοκομεία, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ κάποιοι άλλοι θα πεθαίνουν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Σημείωσε επίσης ότι με βάση τον μεγάλο αριθμό ατόμων, που έχουν διαγνωστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Κύπρο, σίγουρα κάποιοι θα κάνουν σοβαρή νόσο, ενώ αναμένουμε ότι και οι νοσηλείες και οι εισαγωγές στην ΜΕΘ θα συνεχιστούν. 

«Δεν έχουμε δει ακόμα τον κύκλο να κλείνει», είπε ο Κ. Τσιούτης

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σήμερα για την παρουσίαση της Εθνικής Αναφοράς για την πορεία της νόσου COVID-19 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου του 2020,  κ. Τσιούτης είπε ότι «δεν έχουμε δει ακόμα τον κύκλο να κλείνει», εκφράζοντας την ελπίδα ο κύκλος αυτός να αρχίσει να κλείνει σύντομα, με τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.
 
Στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε συμμετείχαν, επίσης, η Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για θέματα κορωνοϊού και μέλος της ΣΕΕ κα Ζωή-Δωροθέα Πανά, ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την κατηγοριοποίηση των χωρών και μέλος της ΣΕΕ, Γιώργος Νικολόπουλος, καθώς και η Λειτουργός Τύπου του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου.


Κληθείς να σχολιάσει την μείωση που φαίνεται να παρατηρείται πανευρωπαϊκά σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων, ο κ. Νικολόπουλος εξήγησε ότι, «εκείνο που παρατηρείται διεθνώς είναι η μείωση του ποσοστού των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία», ωστόσο, σημείωσε πως αυτό «το βλέπουμε και στην Κύπρο».

«Θα τολμήσω να κάνω μια εκτίμηση ότι ενδεχομένως να γίνεται εδώ πλέον μια καλύτερη διαχείριση περιστατικών εξωνοσοκομειακά, μπορεί να βοηθά και το σύστημα των Προσωπικών Ιατρών στην Κύπρο, οι οποίοι κάνουν αξιολόγηση και παρακολουθούν τους ασθενείς και δεν χρειάζεται να πάει ο κόσμος στο νοσοκομείο για αξιολόγηση», είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι «ενδεχομένως να έχουμε και μικρότερη έκθεση των ατόμων σε χαμηλότερο ιικό φορτίο, εξαιτίας των μέτρων και της χρήσης μάσκας και αυτό κάνει πιο ήπια νόσο και συμπτώματα και δεν χρειάζεται νοσηλεία».

Προς το παρόν λίγες οι εισαγωγές στις ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά στις ΜΕΘ, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι προς το παρόν «βλέπουμε λιγότερες εισαγωγές, αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν», εκτιμώντας ωστόσο ότι «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει τώρα περισσότερες γνώσεις, σε σχέση με το προηγούμενο πανδημικό κύμα και γίνεται καλύτερη διαχείριση».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αν δούμε την ευρωπαϊκή ήπειρο, θα διαπιστώσουμε ότι στην Κύπρο, μέχρι αυτή τη στιγμή, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», για να σημειώσει πως «τα πράγματα στις άλλες χώρες είναι δραματικά και βλέπουμε τους θανάτους να αυξάνονται πολύ, γι’ αυτό κάνουμε έκκληση προς όλους, να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας».

«Κάποιοι θα κάνουν σοβαρή νόσο», λέει ο Κ. Τσιούτης

Σε δική του παρέμβαση, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που έχουν διαγνωστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Κύπρο και σίγουρα κάποιοι θα κάνουν σοβαρή νόσο, ενώ αναμένουμε ότι και οι νοσηλείες θα συνεχίσουν και οι εισαγωγές στην ΜΕΘ θα συνεχιστούν».

«Δεν έχουμε δει ακόμα τον κύκλο να κλείνει. Ελπίζουμε να αρχίσει να κλείνει σύντομα με τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Έχουμε ένα τεράστιο επιδημιολογικό φορτίο και, δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι θα καταλήγουν στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και ακόμα και θα πεθαίνουν», είπε.

Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τα ανοικτά σχολεία και αυτό δεν έχει αλλάξει, δήλωσε η Ζ. Δ. Πανά

Από πλευράς της, η Καθηγήτρια Ζωή Δωροθέα Πανά, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον έχουν αλλάξει τα δεδομένα και για αυτό αποφασίστηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές της Λεμεσού, τόνισε ότι «εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τα ανοικτά σχολεία και αυτό δεν έχει αλλάξει».

«Οπότε η λήψη των αποφάσεων», σημείωσε, «βασίστηκε στην γνώση ότι τα μεγαλύτερα παιδιά ενδεχομένως να μεταδίδουν όπως οι ενήλικες, αλλά τα μικρά όχι».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το δεύτερο, έχει να κάνει με πρακτικά θέματα, διότι ένα παιδί των 16 χρόνων, μπορεί να μείνει μόνο του στο σπίτι και δεν θα εκθέσουμε ενδεχομένως τον παππού και την γιαγιά σε κίνδυνο και φυσικά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα και το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ένα πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι πρέπει να λάβουμε πολλές παραμέτρους υπόψη, δηλαδή και τη συμπεριφορά των παιδιών, ίσως οι έφηβοι και τα μεγαλύτερα παιδιά να μην μπορούν να συμπεριφερθούν όπως πρέπει», για να σημειώσει ότι «και στο πρώτο κύμα είχαμε βάλει κάποιες προτεραιότητες αν θυμάστε και ενδεχομένως τώρα είναι μια φάση, που πρέπει να κάνουμε μια επαναξιολόγηση».

«Πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο», συνέχισε.

«Τα άτομα που στελεχώνουν την Ομάδα δεν θα είναι ποτέ αρκετά όσο δεν μειώνονται οι επαφές μας», είπε η Μ. Κυριάκου

Σε ερώτηση αναφορικά με τη στελέχωση της Ομάδας Ιχνηλάτησης, η Λειτουργός Τύπου του Γραφείου του Υπουργού Υγείας ξεκαθάρισε ότι παρόλο που αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην Ομάδα πέραν των 50 ατόμων παράλληλα με τη συνδρομή και Λειτουργών από άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, το ζητούμενο δεν είναι να στελεχωθούν με περισσότερα άτομα.
 
«Τα άτομα που στελεχώνουν την Ομάδα δεν θα είναι ποτέ αρκετά όσο δεν μειώνονται οι επαφές μας. Όσο ο καθένας από εμάς, που εντοπίζεται θετικός στον ιό, έχει 50-60 στενές επαφές και καθημερινά βλέπουμε 150 με 200 κρούσματα, τότε η Ομάδα Ιχνηλάτησης ακόμα και με 150 άτομα να στελεχωθεί, θα έχει πολύ δύσκολο έργο να διεκπεραιώσει».
 
Σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ως στόχο να μειωθούν οι επαφές, για να προσθέσει ότι τα μέτρα δεν έχουν στόχο «ούτε να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, ούτε να τιμωρηθεί κόσμος, αλλά να περιορίσουν  τις επαφές μας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Εξάλλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε η Εθνική Αναφορά με τα δεδομένα για την περίοδο μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου.

Έπεσε το ποσοστό ανάρρωσης, ανέβηκε το ποσοστό των συμπτωματικών

Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος «η συνολική εικόνα δεν αλλάζει δραματικά, αφού το 79% των κρουσμάτων είναι εγχώριες μεταδόσεις, το ποσοστό ανάρρωσης έχει πέσει και έχει ανεβεί το ποσοστό των συμπτωματικών προσώπων, ενώ οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί συνολικά είναι 33 και αυτό αντιστοιχεί σε μια θνησιμότητα ανά 100 χιλιάδες,  που φθάνει στο 3,8%».

«Αυτό που έχουμε διαπιστώσει», εξήγησε, «είναι ότι οι εισαγωγές φθάνουν στον συγκεκριμένο επιδημιολογικό δείκτη στο 3,6 και παρακολουθώντας την επιδημική καμπύλη, εύκολα βλέπουμε ότι το κύμα που τώρα διανύουμε είναι πολύ μεγάλο, αφού παρατηρούμε πως ναι μεν δεν υπάρχει κάποια μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες, αλλά κινούμαστε σε ψηλά νούμερα, χωρίς να διαγράφεται ύφεση του φαινομένου», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την αθροιστική επίπτωση της πανδημίας, δηλαδή την αναλογία κρουσμάτων ανά 100,000 πληθυσμού, είπε ότι αυτή «φθάνει το 240/100,000 και βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τα διεθνή όρια, παρουσιάζοντας και αύξηση την τελευταία περίοδο».
 
 Όσον αφορά στα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών, ανέφερε πως «οι διαγνώσεις (κρούσματα) είναι πάνω από τις 2.000 και η μεγάλη πλειοψηφία, το 85%, είναι εγχώριες μεταδόσεις και η θνητότητα είναι στο 0,8%, ποσοστό που είναι πολύ πιο πάνω από τα ασφαλή όρια».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «η κατανομή όσον αφορά την ηλικία δείχνει διάμεση τιμή στα 35 χρόνια, ενώ έχει αυξηθεί λίγο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (33 έτη)».
 
Σε σχέση με την πορεία της επιδημίας ανά Επαρχία, ο Δρ. Νικολόπουλος είπε πως «είναι σαφής η διαφορά της Λεμεσού από τις άλλες Επαρχίες», για να προσθέσει πως «έχει ξεπεράσει το 500/100,000 και εξακολουθεί να δείχνει αυξητική τάση».
 
Η Πάφος σε πτωτική πορεία, αλλά πάνω από τα όρια
 

«Οι άλλες Επαρχίες όλες δείχνουν μια μικρή επιβάρυνση. Η Πάφος είναι πάνω από τα όρια αλλά, διαφαίνεται μια πτωτική πορεία και αυτό μπορούμε να το κρατήσουμε στα θετικά και ίσως είναι ένα κίνητρο για να κρατήσουμε τα μέτρα σε ισχύ», είπε.
 
Επιπλέον, είπε πως το ποσοστό των ανθρώπων, άνω των 60 ετών που νοσούν, είναι στο 15% και παρατηρήθηκε αύξηση, για να συμπληρώσει ότι «αυτό αποτυπώνεται και στην αθροιστική επίπτωση και έχει αυξητική πορεία και αυτό συνεπάγεται νοσηλείες, ενδεχομένως και βαριές νοσηλείες το επόμενο διάστημα».
 
«Για τις νοσηλείες εξακολουθούμε να βλέπουμε, κάτι το οποίο δεν έχει πιάσει κορυφή. Στις ΜΕΘ, είναι ελεγχόμενα ακόμα τα πράγματα σε σχέση με το πρώτο πανδημικό κύμα αλλά δεν θέλουμε να φθάσουμε στα χειρότερα», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.
 
Επίσης, είπε ότι «ο ρυθμός αναπαραγωγής κινείται σε χαμηλά επίπεδα και είναι λίγο πιο πάνω από το 1», για να προσθέσει ότι «την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αποτελέσματα και από άλλες μεθόδους».
 
«Στη Λεμεσό φαίνεται λίγο μεγαλύτερος ο δείκτης και αυτό είναι δεδομένο», ανέφερε.
 
Σχολιάζοντας την καθοδική πορεία που παρουσιάζει, η επαρχία Πάφου το υπό εξέταση διάστημα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι «η επιβάρυνση στην Πάφο υπάρχει», προσθέτοντας ότι «η αθροιστική επίπτωση λαμβάνει υπόψη διάφορα πράγματα».
 
«Ας μην κοιτάμε μόνο τους αριθμούς. Είναι ενθαρρυντικό το ότι αρχίζει μια πτώση, η οποία μπορεί να αποδοθεί και στις παρεμβάσεις που κάναμε και στα μέτρα που λάβαμε. Όμως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους και σίγουρα καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα πράγμα να έχουμε 100 κρούσματα στη Λευκωσία ή τη Λεμεσό και άλλο να έχουμε 100 κρούσματα στον πληθυσμό της Πάφου. Είναι πολύ διαφορετικό. Ο ιικό φορτίο είναι μεγάλο στην Επαρχία», κατέληξε.
 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top