ΚΟΣΜΟΣ

Eurostat: Τεσσερα εκ. απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2018 στην ΕΕ - Τι σπούδασαν οι περισσότεροι;

Eurostat: Τεσσερα εκ. απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2018 στην ΕΕ - Τι σπούδασαν οι περισσότεροι;

Περίπου 4 εκατομμύρια φοιτητές αποφοίτησαν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ΕΕ το 2018 και σχεδόν το ένα τέταρτο (24,6%) των τριτοβάθμιων αποφοίτων είχαν σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων ή δίκαιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φοιτητών (17 Νοεμβρίου).

 

Στην Κύπρο οι απόφοιτοι ήταν 9100, εκ των οποίων 3600 σπούδασαν δίκαιο ή διοίκηση επιχειρήσεων, 1600 εκπαίδευση και μόνο 600 επιστήμες υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο πιο δημοφιλές θέμα μεταξύ των αποφοίτων ήταν η μηχανική και οι κατασκευές (15,2%), ακολουθούμενη από την υγεία και την ευημερία (13,7%) και τέλος την εκπαίδευση (10,3%).

Στην ΕΕ, σχεδόν τα τρία πέμπτα (57,7%) όλων των αποφοίτων το 2018 ήταν γυναίκες. Το 10,9% όλων των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν άνδρες που αποφοίτησαν από μαθήματα μηχανικής, μεταποίησης ή κατασκευών, σε σύγκριση με 4,3% γυναίκες, διαφορά 6,7 ποσοστιαίων μονάδων. Οι σπουδές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ήταν ο μόνος άλλος ευρύτερος τομέας όπου περισσότεροι άντρες από ό, τι οι γυναίκες αποφοίτησαν με το μερίδιο των γυναικών αποφοίτων να φτάνει το 1% του συνόλου των τριτοβάθμιων πτυχιούχων. Αντίθετα, το 10,2% του συνόλου των τριτοβάθμιων αποφοίτων ήταν γυναίκες φοιτητές που σπούδασαν επιστήμες υγείας, σε αντίθεση με 3,5% για τους άνδρες, διαφορά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, για τις επιχειρήσεις, τη διοίκηση και το δίκαιο, το 2018 αποφοίτησαν περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες αποφοίτησαν με 14,4% έναντι 10,2% όλων των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Γαλλία (796.000) είχε τον μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2018, αρκετά μπροστά από τη Γερμανία (565 000), την Πολωνία (470 000) και την Ισπανία (461 000).

Το ποσοστό των αποφοίτων στις επιχειρήσεις, τη διοίκηση και το δίκαιο ήταν κάτω από 20% στη Σουηδία, την Ιταλία, τη Φινλανδία και την Ισπανία, ενώ ήταν ιδιαίτερα υψηλό στη Γαλλία (34,3%), στην Κύπρο (39,0%) και στο Λουξεμβούργο (42,5%).

Για σπουδές μηχανικής, και κατασκευών, υπήρχαν σχετικά χαμηλά ποσοστά αποφοίτων σε αυτόν τον τομέα στο Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Ιρλανδία και τη Μάλτα (τα μόνα κράτη μέλη που κατέγραψαν μονοψήφια μερίδια), ενώ σχετικά υψηλά μερίδια καταγράφηκαν στη Λιθουανία (19.4 %), Πορτογαλία (19,6%), Αυστρία (20,6%) και Γερμανία (21,4%).

Η αναλογία φοιτητών - ακαδημαϊκών υπαλλήλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν υψηλότερη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ-27 στην Ελλάδα (38,7, στοιχεία 2017), ενώ οι αναλογίες τουλάχιστον 20 μαθητών ανά μέλος του προσωπικού το 2018 καταγράφηκαν επίσης στην Κύπρο, το Βέλγιο και την Ιταλία. Αντίθετα, η αναλογία φοιτητών - υπαλλήλων ήταν μονοψήφια στη Μάλτα (9,4 μαθητές ανά μέλος του προσωπικού) και στο Λουξεμβούργο (4,4). Ο λόγος αυτός ήταν επίσης σχετικά χαμηλός στη Νορβηγία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top