ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόμματα αντιδρούν για σφαγείο CYPRA και Ρέα Γεωργίου - 'Σύγκρουση συμφερόντων', ζητούν έλεγχο - Ζήτημα με διάθεση κρεάτων

Κόμματα αντιδρούν για σφαγείο CYPRA και Ρέα Γεωργίου - 'Σύγκρουση συμφερόντων', ζητούν έλεγχο - Ζήτημα με διάθεση κρεάτων

Μετά και την σύγκρουση συμφερόντων που διαφαίνεται να υπάρχει στην υπόθεση του σφαγείου CYPRA και την εμπλοκή της γυναίκας ενός εκ των ιδιοκτητών κ. Ρέας Γεωργίου, Γενικής Λογίστριας του κράτους και προέδρου της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ), αλλά και του αδελφού της, τα κόμματα ζητούν πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σημειώνουμε πως όπως φαίνεται, η κ. Ρέα Γεωργίου «δεν πρόσεξε» ότι δεν δικαιούται ο ελεγκτικός οίκος που ανήκει στον αδελφό της να ελέγξει την εταιρεία του συζύγου της, λόγω συγγενικής σχέσης (Περί Ελεγκτών Νόμος 2017 (Ν.53(Ι)/2017).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Έλεγχοι με στάμπα συγγενών - Προκαλούν οι αυθαιρεσίες της συζύγου του ιδιοκτήτη του σφαγείου CYPRA στην Κάτω Μονή

Παράλληλα, η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αποκαλύπτει και άλλες παρατυπίες, ενώ εκκρεμούν και αστυνομικές έρευνες που αφορούν παραβιάσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όσο και παράνομη εργοδότηση αιτητών ασύλου. Τέλος, υπάρχουν και καταγγελίες για περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες.

Σημειώνουμε πως για το θέμα είναι ενήμερος ο Γενικός Εισαγγελέας και αναμένονται οι νέες κινήσεις. Παράλληλα, ζήτημα φαίνεται να προκύπτει με τη διάθεση κρέατος στην αγορά. Όπως πληροφορούμαστε, με παρέμβαση Αναστασιάδη ξεκίνησε εκ νέου η λειτουργία του σφαγείου. Λόγω θεμάτων που προκύπτουν με τον ανταγωνισμό, σήμερα προχώρησαν σε σφαγή μόνο χοιρινού κρέατος, ενώ από αύριο θα ξεκινήσει και η σφαγή βοδινού κρέατος. Αξίζει να σημειωθεί πως το σφαγείο CYPRA είναι μονοπώλιο στη σφαγή και διάθεση του συγκεκριμένου είδους.

Ζητούν έρευνες τα κόμματα
Αρχικά, το κυβερνών κόμμα τονίζει πως «θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι όσα αναδεικνύονται για την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφέροντος της Γενικής Λογίστριας με συγγενικό της πρόσωπο, πρέπει αμέσως να διερευνηθούν», ενώ επαναφέρει τη θέση του για «συζήτηση και εξέταση των θεμάτων σύγκρουσης συμφέροντος και δήλωσης συμφέροντος αλλά και της πλήρους συμμόρφωσης με τις συστάσεις της GRECO»

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει πως διαπλέκονται πολλά ζητήματα, όπως αυτό της σύγκρουσης συμφερόντων, θέματα ανικανότητας, ανεπάρκειας και ασύγγνωστης αμέλειας από τα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για εργατικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη. Όπως αναφέρεται, «επί ημερών κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ το σφαγείο απέκτησε δεσπόζουσα, ουσιαστικά μονοπωλιακή θέση στον τομέα του», ενώ τονίζεται πως «δεν λειτουργούν σωστά οι υπηρεσίες του κράτους». Τέλος, γίνεται λόγος για «πολιτικές πλάτες και πολιτική κάλυψη» ζητώντας από την κυβέρνηση «επιτέλους να μιλήσει και να δώσει πειστικές απαντήσεις στα σοβαρά ζητήματα που εγείρονται».

Από την άλλη, ο κ. Παύλος Μυλωνάς εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο οποίος είναι και ο βουλευτής που αποκάλυψε το νέο σκάνδαλο, επισήμανε εκ νέου την νομοθεσία που αποδεικνύει την σύγκρουση συμφερόντων και της ευνοϊκής μεταχείρισης που έτυχε η ιδιοκτησία του σφαγείου στην Κάτω Μονή.

Επιπρόσθετα, η ΕΔΕΚ τονίζει ότι εάν τα νέα δεδομένα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, «τότε η Γενική Λογίστρια οφείλει να ζητήσει την εξαίρεσή της από την ΑΔΕΕλΕπ», ενώ την ίδια στιγμή ζητείται η «διάφανης και σε βάθος έρευνα για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα σφαγεία. Στην περίπτωση που διαφανεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπλοκή δημοσίων λειτουργών, αυτοί θα πρέπει να ονομαστούν και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες».

Τέλος, η Συμμαχία Πολιτών ζητεί αυτεπάγγελτη έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ τονίζει πως «στην Κύπρο δεν υπάρχει επαρκές σύστημα εσωτερικού ελέγχου ούτε και θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη διαφάνεια». «Οι έλεγχοι γίνονται πάντα κατόπιν εορτής, διενεργώντας ουσιαστικά «αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος», καταλήγει το κόμμα του κ. Λιλλήκα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

100χρονη εξακολουθεί να εργάζεται έξι ημέρες την εβδομάδα και αποκαλύπτει τα μυστικά πίσω από τη μακροζωία της

Αεροσυνοδός αποκάλυψε το λόγο που δεν πρέπει να φοράτε κοντομάνικο μπλουζάκι στο αεροπλάνο

Ποιες τροφές μας κρατούν ενυδατωμένους το καλοκαίρι - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

Βιασμός 19χρονης στη Χλώρακα: Συνελήφθη ο 26χρονος που καταζητείτο

Ελένη Πετρουλάκη: Με μαύρο μπικίνι και γραμμωμένους κοιλιακούς στη Μήλο - Η εντυπωσιακή φωτό στα 53 της

Σε καυγά εξελίχθηκε τροχαίο στην Πάφο - Του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με σμίλα στο κεφάλι



Συνάντηση ΠτΔ - Στιούαρτ τη Δευτέρα ενόψει ενημέρωσης Συμβουλίου Ασφαλείας

Συνάντηση ΠτΔ - Στιούαρτ τη Δευτέρα ενόψει ενημέρωσης Συμβουλίου Ασφαλείας

Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top