Οι επιστήμονες παράλληλα με τις μελέτες τους για την παραγωγή του κατάλληλου εμβολίου για τον κορωνοϊό, προσπαθούν να εφεύρουν και αποτελεσματικό φάρμακο για τη νόσο COVID 19, που αυτό όμως θα πάρει χρόνια, λέει στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Χρίστος Πέτρου σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμη το φάρμακο που να είναι ισχυρό έναντι του κορωνοϊού.
Ο Δρ Πέτρου ανέφερε ότι οι εγκεκριμένες θεραπείες μέχρι στιγμής, τα φάρμακα που λήφθηκαν και φάνηκαν ότι είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι η ρεμδεσιβίρη και η δεξαμεθαζόνη.
Η δεξαμεθαζόνη είναι εγκεκριμένη να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που παίρνουν οξυγόνο ή βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη.
Η ρεμδεσιβίρη είναι αντιικό φάρμακο κι έχει άδεια υπό όρους για τη θεραπευτική αγωγή σε ενήλικες και εφήβους άνω των 12 χρόνων με πνευμονία που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο. Το φάρμακο αξιολογείται ξανά.
Κληθείς να σχολιάσει το κοκτέιλ φαρμάκων που πήρε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ, ο Δρ Πέτρου είπε ότι «στις ΗΠΑ πήραν πρόσφατα για ειδική χρήση δύο μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη σε ήπια ή μέτρια μορφή όχι όμως σε σοβαρή νόσο και κάποιους από αυτούς τους συνδυασμούς δόθηκε και στον Τραμπ».
Στο κοκτέιλ για τον Τραμπ, ανέφερε «δόθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα, αυτά που έχουν πάρει πρόσφατα την άδεια για έκτακτη χρήση στις ΗΠΑ, τη ρεμδεσιβίρη που ήταν το πρώτο φάρμακο που αποδείχθηκε ότι σε κάποιο βαθμό και σε κάποιους ασθενείς παρουσιάζει βελτίωση της κλινικής εικόνας, ούτως ώστε οι ασθενείς να φεύγουν από το νοσοκομείο και να επιστρέφουν στην κανονικότητα τους, κάποιες ημέρες πιο ενωρίς».
Πρόκειται, εξήγησε, για τα δύο αντισώματα casirivumab και imdevimab της εταιρείας Regeneron. Παρόμοιο αντίσωμα έχει και η εταιρεία Eli Lilly.
Το κοκτέιλ των δύο αντισωμάτων δίνεται σε ασθενείς άνω των 12 ετών με ήπια έως μέτρια μορφή της νόσου που δεν νοσηλεύονται, αλλά κρίνονται υψηλού κινδύνου. Μειώνουν το ιικό φορτίο, όμως δύσκολη είναι η παραγωγή τους, ενώ θεωρείται ως ακριβή θεραπεία και χορηγείται μόνο στις ΗΠΑ.
Ο Δρ Πέτρου είπε ότι οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται και για άλλα θεραπευτικά μέσα που μπορούν να είναι χρήσιμα για τον κορωνοϊό, με ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε τελευταίως στη βιβλιογραφία για τη χρήση ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, που σε μια μικρή ομάδα ασθενών έφερε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
«Για την ώρα δεν έχουμε άλλες θεραπείες. Έχουμε διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Πέραν αυτών των φαρμάκων που αποδείχθηκαν να έχουν κάποια εξειδικευμένη δράση έναντι του ιού χρησιμοποιούν κι άλλα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν διαφορετικές εκδηλώσεις της νόσου. Δεδομένου ότι η νόσος που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι πολυστηματική», πρόσθεσε.
Δυστυχώς, σημείωσε, δεν υπάρχει ακόμη το φάρμακο που να είναι εξειδικευμένο αντιικό φάρμακο από την αρχή της λοίμωξης και να σταματήσει τα συμπτώματα που μπορούν να προκύψουν και την εκδήλωση της σοβαρής νόσου.
«Από τις δεκάδες φαρμάκων που έχουν δοκιμαστεί, φάνηκε να μην υπάρχει ακόμη το φάρμακο που να είναι ισχυρό έναντι του κορωνοϊού. Υπάρχουν πολλά φάρμακα στις κλινικές μελέτες με διαφορετική στόχευση στο πλαίσιο επανατοποθέτησης φαρμάκων και φυσικά έχουν ξεκινήσει να δοκιμάζονται και νέα μόρια που δεν είναι φάρμακα γνωστά που δοκιμάζονται για άλλες καταστάσεις, όμως θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν», συμπλήρωσε.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις