Την πληροφορία ότι η Τουρκία καθυστέρησε πάνω από πέντε ώρες να αντιταχθεί στον έλεγχο του πλοίου που έλεγξε η επιχείρηση IRINI, μετέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό.
Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, δήλωσε ότι "στις 22 Νοεμβρίου, η Επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI επιθεώρησε ένα εμπορικό σκάφος με τουρκική σημαία στη Μεσόγειο".
"Δεδομένου του τρόπου πλοήγησης αυτού του πλοίου, η Επιχείρηση IRINI είχε βάσιμους λόγους να υποπτεύεται ότι θα μπορούσε να ενεργήσει κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ", ανέφερε.
"Πριν από αυτήν τη δράση, όπως προβλέπεται στο ψήφισμα 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η επιχείρηση IRINI είχε καταβάλει με καλή πίστη προσπάθειες να ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους σημαίας, δίνοντας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίηση 4 ωρών σύμφωνα με διεθνή ναυτιλιακή πρακτική", επισημαίνει.
"Η επιχείρηση IRINI συμφώνησε ακόμη και να παρατείνει αυτήν την ειδοποίηση για μια επιπλέον ώρα κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης IRINI", διευκρινίζει.
"Αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από την Τουρκία μετά την πάροδο του χρόνου, η Επιχείρηση IRINI επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με διεθνώς συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών του ΝΑΤΟ. Η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης IRINI ενήργησε με τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού και δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό καθ `όλη τη διάρκεια της δράσης", τονίζει ο εκπρόσωπος.
"Η επιθεώρηση ανεστάλη αργότερα, όταν η Τουρκία κοινοποίησε επίσημα και με καθυστέρηση στην Επιχείρηση IRINI την άρνησή της να χορηγήσει την άδεια επιθεώρησης του πλοίου", επεσήμανε.
"Μέχρι τότε, η επιθεώρηση δεν βρήκε κανένα στοιχείο παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος εκκαθαρίστηκε για να συνεχίσει τη διαδρομή του", ξεκαθάρισε.
Όπως σημειώνει ο Πήτερ Στάνο, "η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI έχει την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη σύμφωνα με τις αποφάσεις 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".
"Αυτά τα ψηφίσματα είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επιπλέον, το ψήφισμα 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί όλα τα κράτη σημαίας να συνεργαστούν με επιθεωρήσεις", υπενθυμίζει.
"Η επιχείρηση IRINI έχει συγκεκριμένη συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για την εξάλειψη της σύγκρουσης στη Λιβύη. Έχει αποδείξει την ικανότητά της να παρακολουθεί τις παραβιάσεις εμπάργκο όπλων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και αναφέρει ανάλογα στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ", τόνιζει.
"Βρισκόμαστε επί του παρόντος σε κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Λιβύης και την εφαρμογή της Διαδικασίας του Βερολίνου. Η εντολή της επιχείρησης IRINI είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου και η επιστροφή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη", καταλήγει.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις