Σε κοινωνικό διάλογο θα προχωρήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με το νομοσχέδιο για το λόμπινγκ, ύστερα από συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.
Το νομοσχέδιο θα επανέλθει στην Επιτροπή μετά τις 14 Ιανουαρίου οπότε και θα ολοκληρωθεί ο διάλογος.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών, ο Πρόεδρός της, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι τα τρία θέματα που αναφέρει η έκθεση της Greco ότι είναι αρνητικά για το Κοινοβούλιο και επιζητούν επίλυση, βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και είναι η διαμόρφωση/τροποποίηση του νόμου του Πόθεν Έσχες, ο Κώδικας Δεοντολογίας για βουλευτές και η διαμόρφωση νομοθεσίας για τις ομάδες άσκησης πίεσης προς τους βουλευτές για συμφέροντα και επιδιώξεις, τα λεγόμενα λόμπινγκ.
Σημείωσε ότι ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών έγινε μια γενική συζήτηση για το νομοσχέδιο για το λόμπινγκ, ήρθαν κάποιες τροπολογίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε μια κοινή απόφαση, το Υπουργείο ανέλαβε πρωτοβουλία να συνεχίσει έναν κοινωνικό διάλογο μέχρι τις 14 Ιανουαρίου με βάση το τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες, αλλά και με βάση την κυπριακή πραγματικότητα, για τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.
Είπε ακόμα ότι στη συγκεκριμένη νομοθεσία απαιτείται όπως επαφές αξιωματούχων του κράτους, βουλευτών ή άλλων αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν είναι μέσω γραφείων επ’ αμοιβή να καταγράφονται σε ένα ειδικό μητρώο ώστε να υπάρχει διαφάνεια, να ξέρει οι πολίτης με ποιον συναντώνται και τι ζητούν.
Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν το νομοσχέδιο και ο νόμος να πλήττει τα συνταγματικά τους δικαιώματα ως βουλευτές στην επαφή τους με τον απλό κόσμο. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ Κοινοβουλίου και εκτελεστικής εξουσίας και με τη συμμετοχή των ανεξάρτητων αξιωματούχων που ήταν παρόντες, θα γίνει αυτός ο διάλογος, θα γίνουν οι συγκεκριμένες τροπολογίες με στόχο να ψηφιστεί η νομοθεσία πριν από το κλείσιμο της Βουλής.
Είπε επίσης ότι ο νόμος δεν μπορεί να ψηφιστεί αν δεν ψηφιστεί ο νόμος Περί Διαφάνειας που συζητείται στην Επιτροπή Νομικών, ωστόσο η Επιτροπή Θεσμών θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αναμένοντας την ολοκλήρωση και της σχετικής νομοθεσίας Περί Διαφάνειας, ώστε αμέσως μετά να μπορεί να ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος.
Παράλληλα, είπε ότι εκτός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα πρέπει κάποια στιγμή να καθοριστεί με νόμο τι σημαίνει λομπίστας, και να μπουν κάποιοι κανονισμοί, ποιοτικά χαρακτηριστικά, για το ποιοι είναι λομπίστες, ποιους εκπροσωπούν και τις υποχρεώσεις έχουν.
Παράλληλα ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή για τον Κώδικα Δεοντολογίας των Βουλευτών και ενδεχομένως να πάει στην Ολομέλεια στις 10 Δεκεμβρίου. Συμπλήρωσε επίσης ότι συνεχίζεται η συζήτηση για το Πόθεν Έσχες για να προχωρήσει μετά τις γιορτές. Είπε ότι αυτή τη στιγμή συζητείται μεταξύ άλλων η χρήση τεχνοκρατών στον έλεγχο, η πιθανότητα διεύρυνσης των ελεγχόμενων προσώπων, και η δυνατότητα της Βουλής να διορίσει επιτροπές εκτός Βουλής για να είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα της διαφάνειας και ανεξαρτησίας στον Έλεγχό της.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι από το 2019 δόθηκε χρόνος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους, τους εμπλεκόμενους φορείς και τη δημόσια υπηρεσία και να επανέλθει στη Βουλή με ένα κατά το δυνατό ομόφωνο νομοσχέδιο. Αντί τούτου, ανέφερε, δεν έγινε τίποτα απολύτως και επί της ουσίας το νομοσχέδιο παρέμεινε το ίδιο όπως κατατέθηκε τότε. Πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει ως έχει η διαδικασία.
Αναφορικά με το λόμπινγκ, είπε ότι είναι ένα πράγμα και πρέπει να καταγραφεί με όρους διαφάνειας των προσπαθειών ιδιωτικών συμφερόντων να επηρεάσουν τις εξουσίες στη λήψη αποφάσεων και είναι άλλο πράγμα να ποινικοποιήσουμε την πολιτική δράση. Άλλο είπε, είναι τα δίκαια αιτήματα οργανωμένων συνόλων και πολιτών και άλλο οι οποιεσδήποτε απαιτήσεις ιδιοτελών και ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό είπε είναι ένα από τα πολλά ζητήματα, για τα οποία περιμένουν να υπάρξει αναδιατύπωση από το Υπουργείου Δικαιοσύνης.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Δεν κάνουν πίσω οι γιατροί: Πώς απαντούν στο ενδεχόμενο για επ’ αόριστον απεργία - Δείτε βίντεο
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις