Μάνα, μια λέξη χιλιάδες συναισθήματα και πράξεις. Το πρόσφατο περιστατικό με τη μητέρα που άφησε μόνα τα παιδιά στο σπίτι για να δουλέψει, ξύπνησε σε όλες τις μητέρες το (μητρικό) ένστικό επιβίωσης.
Γράφει Έλενα Τσιακούπη
Είμαι και εγώ αυτή η μάνα που την συνέλαβαν επειδή άφησε τα παιδιά της για να παει δουλειά. Είσαι και εσύ αυτή η μάνα. Όλες είμαστε αυτή η μάνα.
Τι σημαίνει πραγματικά να είσαι μάνα χωρίς βοήθεια; Ναι αυτό το κλισέ πως μόνο όταν γίνεις μάνα θα καταλάβεις ισχύει. Δεν είναι κλισέ όταν γίνεσαι μανά, αλλά μια πραγματικότητα.
Ας ξεκινήσουμε απο τα απλά μια μάνα στην Κύπρο έχει το δικαίωμα μόνο για 18 εβδομάδες άδεια μητρότητας (δυο απο τις οποίες είναι πριν την εβδομάδα γέννας). Τι να προλάβεις σε αυτες τις 18 βδομάδες; Πως θα μεγαλώσεις το παιδί σου και πως θα το αφήσεις μέσα σε 18 βδομάδες και που να το αφήσεις για να επιστρέψεις δουλειά αν δεν έχεις βοήθεια;
Ξέρετε δεν έχουν όλοι την τύχη να έχουν πεθερικά ή έμπιστους φίλους που να μην δουλεύουν για να τους βοηθήσουν. Επίσης το να πληρώσεις βρεφονηπιακό σταθμό κοστίζει τουλάχιστον 200-300 ευρώ το κάθε παιδί. Ενώ μια καλή νταντά , συστημένη απο γραφείο θέλει περίπου 20 ευρώ την ώρα το λιγότερο.
Να σημειωθεί οτι για τις 18 εβδομάδες η μητέρα λαμβάνει επίδομα μητρότητας περίπου στο 70% του μισθού που είχε δηλωμένο στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Μετα; Μετά πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά. Και αν ο μισθός είναι 700 ευρώ , θα δίνει τα 200 στο βρεφονηπιακό σταθμό . Αν έχει ενοίκιο θα πληρώνει στην καλύτερη 300-350 ευρώ. Πόσα έξοδα έχει μεχρι στιγμής; 500 το λιγότερο. Πόσα απομένουν για να ζήσουν αυτά τα δυο άτομα ( στην καλύτερη αν δεν έχει δυο παιδία ή περισσότερα); Απομένουν 200 ευρώ. Απλά μαθηματικά.
Θέλετε να κάνουμε μια μαθηματική πράξη για το κόστος ενός βρέφους;
- Πάνες : Χρειάζεται κάθε παιδί αλλαγή μέσα στη μέρα 3-5 πάνες. Κάθε πακέτο έχει περίπου 44πάνες και στοιχίζει περίπου 14ευρώ. Με απλά μαθηματικά χρειάζεσαι 3 πακέτα περίπου το μήνα. Αυτό σημαίνει συνολικό ποσό 42-45 ευρώ το μήνα πάνες.
- Μωρομάντηλα: Επίσης χρειάζεσαι περίπου 2 πακέτα την εβδομάδα , σύνολο 8 πακέτα το μήνα στην καλύτερη περίπτωση. Τα 8 πακέτα στοιχίζουν περίπου γύρω στα 15 ευρώ.
- Γάλα: Το πιο φθηνό στοιχίζει 10 ευρώ και χρειάζεται τουλάχιστον 5-6 κουτιά το μήνα. Σύνολο 60 ευρώ.
- Γιατρός: Αν δεν είσαι στο Γεσύ είναι 40 ευρώ το μήνα η επίσκεψη, ενώ τα εμβόλια ξεκινάνε απο 80-160 ευρώ.
- Ενα παιδί μεγαλώνει πολύ γρήγορα αυτό σημαίνει συνέχεια αγορά ειδών ένδυσης για βρέφη. Ωστόσο δεν θα προσθέσουμε αυτό το έξοδο. Ούτε τα παιχνιδάκια του.
ΣΥΝΟΛΟ βασικών αναγκών: Πάνες - γάλα - μωρομάντηλα: 120 ευρώ το μήνα κάθε παιδί
Μήπως γνωρίζετε πόσο είναι το επίδομα τέκνου το χρόνο στην Κύπρο για ένα παιδί; Είναι γύρω στα €475το χρόνο. Αν το διαιρέσεις για 12 μήνες 39.50 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η κρατική χορηγία για στήριξη μιας μητέρας. Ωστόσο εαν είσαι μονογονιός το ποσό επιδόματος είναι €180 το μήνα.
Σε αυτο το σημείο αξίζει να αναφέρουμε εαν το παιδί έχει γεννηθεί εκτός γάμου αλλα ο πατέρας το έχει αναγνωρίσει, παρότι δεν ζουν μαζί, δεν δικαιούται να λαμβάνει επίδομα μονογονιού, καθώς θεωρείται απο το κράτος ότι ο πατέρας οφείλει να προσφέρει . Βέβαια το οφείλει μέχρι το προσφέρει έχει μεγάλη διαφορά.
Για να μην παρεξηγηθεί αυτό το άρθρο δεν επιβραβεύουμε την κίνησης της 35χρονης να αφήσει χωρίς επιτήρηση τα παιδιά για να πάει δουλειά , όμως αντιλαμβανόμαστε ως μητέρες πως για να φτάσει σε αυτό το σημείο , υπήρχε πραγματική ανάγκη για επιβίωση της οικογένειας της, των παιδιών της. Οπως ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης Εμιλυ Γιολίτη, "Καμία μητέρα δεν επιλέγει να πάει δουλειά και να αφήσει τα ανήλικα παιδιά της μόνα στο σπίτι. Το κάνει από απελπισία, από μεγάλη ανάγκη".
Και εκεί έξω υπάρχουν πολλές μάνες τέτοιες, μαχήτριες ζωής για τα παιδιά τους . Και ναι οφείλει το κράτος να τις στηρίξει και όχι να περιμένει απο ένα τυχαίο περιστατικό, όπως στην περίπτωση της 35χρονής όπου πολίτης είδε το παιδί μόνο του σε πάρκο για να ανοίξει αυτή η υπόθεση τα μάτια της κοινωνίας και του κράτους.
Οπως επίσης οφείλει το κράτος να αυξήσει την χρονική περιόδο της άδειας μητρότητας τουλάχιστον σε ένα χρόνο με αναλογική μείωση του ποσοστού επιδόματος. Η Κύπρος ενώ έχει θέμα υπογονιμότητας , δεν δίνει τα σωστά κίνητρα στις μητέρες.
Σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η UNICEF το 2019 , φάνηκε πως η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο της λίστας. Η έκθεση αποκάλυψε ότι οι μισές μόνο χώρες προσφέρουν άδεια μητρότητας τουλάχιστον έξι μηνών με πλήρη αμοιβή για τις μητέρες. Η Εσθονία προσφέρει στις μητέρες τη μεγαλύτερη διάρκεια άδειας με πλήρη αμοιβή στις 85 εβδομάδες. Ακολουθεί η Ουγγαρία στις 72 εβδομάδες και η Βουλγαρία στις 65 εβδομάδες, ενώ στην Κύπρο η άδεια μητρότητας με αμοιβή είναι μόνο 18 εβδομάδες.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Μετά απο τα πιο πάνω πως μπορείτε να κρίνετε μια μάνα η οποία άφησε τα παιδιά της απο ανάγκη για να τους προσφέρει ένα πιάτο φαγητό;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις