Ανοργανωσιά, έλλειψη πολιτικής και διοικητικής βούλησης, αλλά και κενά στην επικοινωνία και στην πρακτική εφαρμογή των πρωτοκόλλων φανερώνει το περιστατικό με το Γηροκομείο Περιστερώνας, όπου αφέθηκε όχι μόνο να υπολειτουργεί λόγω υποστελέχωσης μετά τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίστηκαν, αλλά και να λειτουργεί κατά παράβαση των πρωτοκόλλων, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο προσωπικό για να φροντίσει τους θετικούς στον ιό ηλικιωμένους.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Οι καταγγελίες
Όπως καταγγέλλει η Διευθύντρια του Γηροκομείου κ. Μαρία Γεωργίου, μετά τον αρχικό εντοπισμό θετικών περιστατικών (4 προσωπικό + 19 ηλικιωμένοι), δόθηκε προφορική οδηγία για να απομονωθεί μόνο το προσωπικό που έχει βρεθεί θετικό στον ιό, ενώ δεν ζητήθηκε να δοθούν για ιχνηλάτηση οι στενές επαφές από τον χώρο εργασίας. Έτσι, ο οίκος ευγηρίας συνέχισε να δουλεύει με το υφιστάμενο προσωπικό.
Μάλιστα, από την διεύθυνση ζητήθηκε ενίσχυση τόσο σε νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε φροντιστές, χωρίς όμως ανταπόκριση μέχρι και σήμερα, 2 εβδομάδες μετά και τον εντοπισμό των πρώτων περιστατικών. Η υποστελέχωση οδήγησε στο να μπαινοβγαίνουν οι φροντιστές στις δύο ζώνες που δημιουργήθηκαν, τόσο στους θετικούς όσο και στους αρνητικούς στον ιό, πάλι κατά παράβαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ήδη, την Παρασκευή (04/12) εντοπίστηκαν ακόμη 13 άτομα θετικά από ένοικους και προσωπικό.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Άμεση ανάγκη η δημιουργία Ενδιάμεσης Δομής Φιλοξενίας ηλικιωμένων με κορωνοϊό - Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία
Κληθείς να σχολιάσει γιατί λειτούργησε κατά παράβαση των πρωτοκόλλων, η κ. Γεωργίου απάντησε πως δεν είχαν δοθεί οδηγίες για το αντίθετο, ενώ επισήμανε πως ήταν άμεση ανάγκη αφού δεν υπήρχε προσωπικό για να εξυπηρετήσει τις δύο ζώνες που δημιουργήθηκαν.
Ζητούσαν ενίσχυση από την πρώτη στιγμή – Απεστάλη επιστολή από τις 28 Νοεμβρίου
Μάλιστα, το ThemaOnline εξασφάλισε την επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στην οποία ο Κοινοτάρχης της Περιστερώνας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οίκου Ευγηρίας, επισημαίνει το πρόβλημα, ζητώντας πάραυτα ενίσχυση, καθώς το γηροκομείο, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, λόγω των συνθηκών κατάφερε να βρει μόνο 2 άτομα για να ενισχύσει το προσωπικό του. Η επιστολή έχει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, κάτι που αφήνει ερωτηματικά ως προς το γιατί δεν υπήρξε άμεση ενίσχυση και αφέθηκαν να λειτουργούν και πάλι κατά παράβαση των πρωτοκόλλων.
Δυο εβδομάδες μετά, ακόμη «ψάχνουν»
Το ThemaOnline επικοινώνησε με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, όπου μας επιβεβαίωσαν πως η αρμοδιότητα για ενίσχυση σε φροντιστές ήταν του δικού τους τμήματος, όπως υπέδειξε και το Υπουργείο Υγείας, ενημερώνοντας παράλληλα πως «γίνονται ενέργειες μέσω της διαδικασίας προσφορών για εξασφάλιση φροντιστών για ενίσχυση των στεγών οι οποίες έχουν ζητήματα και συν τω χρόνω, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας επιδιώκεται εξατομικευμένη στήριξη των στεγών για βοήθεια στον χειρισμό των εξυπηρετούμενων».
Σε ερώτησή μας γιατί πέρασε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως και στο πως θα εξυπηρετούντο οι ηλικιωμένοι στην στέγη χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, η απάντηση της Διευθύντριας κ. Μαρίας Κυρατζή ήταν το ότι δεν υπάρχουν φροντιστές και έγιναν άλλες ρυθμίσεις, μεταθέτοντας την ευθύνη της τήρησης των μέτρων σε αυτούς που λειτουργούν το κάθε πρόγραμμα.
Σημειώνουμε εδώ πως σε ενημέρωση που μας δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ξεκαθαρίζεται πως το ίδιο έχει «την ευθύνη μόνο για το ιατρικό κομμάτι», συμπληρώνοντας πως «έχει ήδη σταλεί 2 φορές Ατομικός Προστατευτικός Εξοπλισμός», όπως και γιατρός «κάθε 2η ημέρα για να αξιολογεί την κλινική κατάσταση των ατόμων που διαμένουν εκεί».
Φαίνεται να ζητούσαν και Προστατευτικό Εξοπλισμό
Σύμφωνα με την Διευθύντρια του Οίκου κ. Μαρία Γεωργίου, όπως μπορείτε επίσης να δείτε στην επιστολή του Κοινοτάρχη, ενημέρωσαν πως «τα αναλώσιμα που έχουν αποσταλεί καθυστερημένα από το Υπουργείο αρκούσαν μόνο για 2 ημέρες. Διευκρίνισε δε πως η ίδια η διεύθυνση προμηθεύτηκε επιπρόσθετο εξοπλισμό, συμπληρώνοντας πως δεν κατέστη δυνατό να ανευρεθεί και ο πλέον κατάλληλος.
Λειτουργούσε χωρίς νοσηλευτή – Δυο εβδομάδες μετά ακόμη «ψάχνουν»
Επιπρόσθετα, όπως επίσης μας ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας χθες Δευτέρα (07/12) «γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί νοσηλευτικό προσωπικό που θα βοηθήσει στο Κέντρο, παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε όλα τα πόστα λόγω της κατάστασης».
Σημειώνουμε πως μέχρι και χθες, 2 εβδομάδες μετά τον εντοπισμό των πρώτων θετικών περιστατικών, δεν είχε ακόμη σταλεί κανένας νοσηλευτής προς ενίσχυση του γηροκομείου. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες, είχαν ενημερωθεί από τον γιατρό πως αναμένεται νοσηλευτής, τελικά δεν ήρθε καθώς προοριζόταν μόνο για τον «διαχωρισμό φαρμάκων». Κάτι το οποίο είχε ήδη γίνει από το υφιστάμενο προσωπικό.
«Φθάσαμε στην εξαθλίωση, κοπέλα από το προσωπικό λιποθύμησε από την κούραση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», δηλώνει η κ. Γεωργίου στην ιστοσελίδα μας.
Δεν έχει αρμοδιότητα ο ΟΚΥπΥ
Το ThemaOnline επικοινώνησε και με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, κ. Πάμπο Χαριλάου, ο οποίος μας ενημέρωσε πως ο ΟΚΥπΥ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, παρόλο που σε προηγούμενες περιπτώσεις παρείχε τη βοήθειά του, όταν αυτό κατέστη δυνατό. Ενημέρωσε δε πως αυτή την περίοδο δεν υπάρχει επιπρόσθετο προσωπικό και ότι η αρμοδιότητά του αφορά την ενδονοσοκομειακή φροντίδα.
Ερωτηθείς γιατί δεν μεταφέρθηκαν οι ηλικιωμένοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό στα δημόσια νοσηλευτήρια ή σε άλλες δομές υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να προστατευτούν οι υπόλοιποι διαμένοντες, λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη συγκυρία που υπάρχει στο γηροκομείο, απάντησε πως έπρεπε να διαφυλαχθούν οι κλίνες για ανθρώπους με συμπτώματα.
Αργεί η ιχνηλάτηση – Μπέρδεμα με τις εντολές που δόθηκαν
Από την Παρασκευή (4/12), επίσης, έχει δοθεί και η οδηγία να επιστρέψει στην εργασία του το θετικό στον ιό προσωπικό, νοουμένου ότι δεν έχει συμπτώματα για τις 3 τελευταίες ημέρες και δεν θα έρθει σε επαφή με την ζώνη αρνητικών, αλλά μόνο με τους θετικούς ηλικιωμένους.
Σε επικοινωνία του ThemaOnline με την Ομάδα Ιχνηλάτησης, ενημερωθήκαμε πως αυτό επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις, ενώ για το προσωπικό που ήταν στενή επαφή κρουσμάτων, αναφέρθηκε πως «μπορούν να έρθουν στη δουλειά οι επαφές (φροντιστές) μόνο μετά από 7 ημέρες και με αρνητικό τεστ και με πολύ συγκεκριμένους κανόνες προστασίας για να περιθάλπουν τα υπόλοιπα άτομα, όχι τα θετικά. Και αυτό επιτρέπεται μόνο σε απουσία αναπληρωτών». Τέλος, ξεκαθαρίστηκε πως δεν επιτρέπεται ένας φροντιστής να μετακινείται μεταξύ των δύο ζωνών.
Παράλληλα, στις καταγγελίες γίνεται λόγος για τρομερή ολιγωρία του Υπουργείου στην ενημέρωση που γίνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει αχρείαστη ένταση και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, καθώς εμπλέκονται και οι συγγενείς των ενοίκων. Στην μια περίπτωση δε, όπως αποδεικνύει και η αλληλογραφία που εξασφάλισε το ThemaOnline, η ίδια η διεύθυνση ενημέρωσε την Ομάδα Ιχνηλάτησης για τον ακριβή αριθμό των νοσούντων.
Δεν έγιναν τα τεστ γρηγορότερα όπως επέβαλλε η έκτακτη συνθήκη
Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξαν υποσχέσεις για άμεση διενέργεια επαναληπτικού τεστ λόγω της ιδιαίτερης συνθήκης, εντούτοις, το τεστ έγινε μόλις την Παρασκευή (04/12). Την Πέμπτη (03/12), η διεύθυνση και το Κοινοτικό Συμβούλιο παρέπεμψε το προσωπικό για εξέταση, με δικά τους έξοδα. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν 3 ακόμη θετικοί στον ιό από το προσωπικό. Την επόμενη μέρα δε, που έγινε η εξέταση από το Υπουργείο, βρέθηκε ακόμη ένα άτομο θετικό και άλλοι 9 ηλικιωμένοι.
Ακόμη, όπως αναφέρεται από την κ. Γεωργίου, δεν υπάρχει η δυνατότητα για άλλο τεστ, με αποτέλεσμα κάποιοι ηλικιωμένοι που ενδεχομένως να έχουν ξεπεράσει τον ιό, να παραμένουν στην ζώνη με τους θετικούς.
Πήγαν παντού, εκτός από την Περιστερώνα που είχε πραγματική ανάγκη
Τέλος, η Δρ. Δωροθέα Ζωή Πανά, σε χθεσινές της δηλώσεις, αφού ανέδειξε πως πολλά γηροκομεία δεν τηρούν τα μέτρα λόγω κακού σχεδιασμού, ενημέρωσε πως η Επιδημιολογική Ομάδα αυτή την περίοδο κάνει έγκαιρες παρεμβάσεις σε γηροκομεία και άλλες δομές, , επιδιώκοντας ταχύτατο εβδομαδιαίο έλεγχο στους εργαζόμενους. Είπε επίσης πως γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης αυτών των χώρων με φοιτητές και άλλους υγειονομικούς λειτουργούς, ενώ τόνισε πως λειτουργούν με «προτεραιοποίηση των ζητημάτων».
Κληθείς να σχολιάσει από την ιστοσελίδα μας γιατί δεν επισκέφθηκε το κλιμάκιο το γηροκομείο της Περιστερώνας, καθώς εντοπιζόταν σημαντικό πρόβλημα, απάντησε πως το κλιμάκιο δρα προληπτικά και πως δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις