Η συζήτηση για την ψήφιση ή όχι του προϋπολογισμού φαίνεται πως θα οδηγήσει σε μεγάλους χαμένους και θριαμβευτικούς νικητές, καθώς υπάρχει έντονο άρωμα πολιτικών προεκτάσεων που φθάνουν μέχρι και σε σενάρια πρόωρων… εκλογών.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Η διαδικασία και τα "όριά" της
Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι και τον μήνα Φεβρουάριο, με βάση τα Δωδεκατημόρια, όπου αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπολογιστούν οι ανάγκες με βάση την προηγούμενη χρονιά, χωρίς όμως να απελευθερωθούν κονδύλια για αναπτυξιακές δαπάνες.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, όπου ξεκαθάρισε πως μετά την 28η Φεβρουαρίου, θα μπορούν να πληρώνονται μόνο υποχρεώσεις του κράτους προς πιστωτές και μισθοί κρατικών αξιωματούχων όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι δικαστές και ο γενικός ελεγκτής. Συμπλήρωσε όμως πως δεν θα μπορούν να καταβληθούν μισθοί, επιδόματα, δαπάνες για την υγεία και δεν θα αρχίσουν νέα αναπτυξιακά έργα, ή να δοθούν αυξήσεις.
Οδεύουμε προς μια πολιτική κρίση;
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν και ακόμη έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας, θεωρητικά μπορεί να σταθεί το επιχείρημα που θέλει την Κύπρο να προχωράει ολοταχώς προς μια μείζονα πολιτική κρίση, εν καιρώ μάλιστα πανδημίας που η απελευθέρωση χρηματοδοτήσεων είναι αναγκαία για την διάσωση πολλών επιχειρήσεων και ως εκ τούτου, θέσεων εργασίας.
Μάλιστα, βουλευτές και αξιωματούχοι κομμάτων, μιλώντας στο ThemaOnline δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό, παρά το ότι το Σύνταγμα δεν προνοεί ρητώς διενέργεια εκλογών:
Τα πιθανά σενάρια
Αυτό δηλαδή που προκύπτει, όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, είναι πως σε κάθε περίπτωση με βάση το δίκαιο της ανάγκης, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και μετά τον Φεβρουάριο. Τα ενδεχόμενα που υπάρχουν είναι τα εξής:
1) Η κυβέρνηση «να βάλει νερό στο κρασί της» για να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. Κάτι το οποίο θα αποτελεί νίκη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
2)Να επιμένει η κυβέρνηση σε σημεία, μη εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Αυτό θα οδηγήσει σε πρόβλημα διακυβέρνησης.
3)Υπάρχει πάντοτε και το ενδεχόμενο κάποια κόμματα να προχωρήσουν σε αποχή, η οποία όμως θα είναι «στρατηγικού τύπου», καθώς πρακτικά θα σημαίνει θετική ψήφο στον προϋπολογισμό και στην κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο προφανώς συμπεριλαμβάνεται και το ΔΗΚΟ.
Το σενάριο πρόωρων εκλογών
Εάν ισχύσει το ομολογουμένως απομακρυσμένο 2ο σενάριο, τότε θα βρεθούμε σε μια πολιτική παραδοξότητα που θα προκύπτει από το "νομικό κενό" που παρουσιάζεται στο Σύνταγμα. Από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να διακυβερνήσει χωρίς πόρους, πρακτικά υποχρεώνεται να αποχωρήσει και πάμε σε Προεδρικές Εκλογές. Φυσικά, ενισχυτικά θα λειτουργήσουν και οι φωνές της αντιπολίτευσης.
Το ενδεχόμενο να συρθεί η Βουλή σε αυτοδιάλυση είναι ακόμη πιο απομακρυσμένο, καθώς είναι αδύνατο οι βουλευτές που δε θα ψηφίσουν για προϋπολογισμό, με τις όποιες πολιτικές προαναφερθείσες συνέπειες, να λειτουργήσουν με τρόπο που θα αναιρέσει την αρχική τους απόφαση.
Και στο βάθος... κομματικές συμμαχίες και νέοι "ρόλοι" - Διαμορφώνεται το νέο πολιτικό πεδίο ενόψει Εκλογών
Αυτό που πραγματικά έχει ενδιαφέρον, είναι και οι προεκτάσεις σε επίπεδο συνεργειών κομμάτων, με το πολιτικό σκηνικό να διαμορφώνεται εκ νέου, επιβεβαιώνοντας φήμες και «κουτσομπολιά». Εάν αυτή η νέα πραγματικότητα θα μετουσιωθεί σε εκλογική συνεργασία ενόψει των προεδρικών εκλογών, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν, είναι κάτι που θα δείξει ο χρόνος.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το ΔΗΚΟ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του και κινδυνεύοντας να χάσει την ιδιότητα του «ρυθμιστή». Κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε από τους αποχωρήσαντες που… καραδοκούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα κληθούν τα κόμματα που μπορούν να αντικαταστήσουν αυτό το κενό, με τα αναμενόμενα φυσικά πολιτικά ανταλλάγματα. Σημειώνουμε εδώ πως αφενός, έχουν δημιουργηθεί σχηματισμοί με αυτή την θέση και επιδίωξη ως κυρίαρχο πρόταγμα, και αφετέρου, αξίζει να σημειωθεί πως οι νέες συμμαχίες ενδέχεται να δημιουργήσουν αντίστοιχες "αντιφατικές" συμμαχίες.
Τα μικρά κόμματα περιμένουν στη... γωνία για τροποποιήσεις - Τίποτα δεν παραχωρείται χωρίς μάχη
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο περί πρόωρων εκλογών παραμένει μόνο ως θεωρία, καθώς δύσκολα θα αφεθεί η οικονομία να παραπαίει εν καιρώ πανδημίας. Τα μικρότερα κόμματα, όπως πληροφορούμαστε, αναμένουν στη γωνία περιμένοντας να ασκήσουν τις πρέπουσες πιέσεις για να κερδίσουν τα ανταλλάγματα που επιθυμούν.
Πάντως, οι αρχικές προβλέψεις για «θετική ψήφο άνευ όρων» φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται στις δημόσιες τοποθετήσεις, καθώς μέχρι τώρα ούτε το Κίνημα Αλληλεγγύη, ούτε η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων φαίνεται να συναινούν χωρίς ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων τους.
Παραμένουν φυσικά στο τραπέζι και τα αιτήματα της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών και του ΕΛΑΜ, ενώ όπως φαίνεται ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων και Θεολόγου, εκτός απροόπτου αποχής, πάνε προς καταψήφιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις