Από προειδοποίηση σε προειδοποίηση φαίνεται να προχωράει η Ε.Ε σε σχέση με την Τουρκία και τις έκνομες ενέργειές της, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις με «κυρώσεις» προς πρόσωπα, που όμως, δεν έχουν κανένα σημαντικό αντίκτυπο στην χώρα.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Στην 13:00 το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη (10/12) θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, όπου θα επανεξεταστεί και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις με την Τουρκία. Παράλληλα, στην ίδια σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την Κίνα, την Λευκορωσία, την Σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχν, ενώ στην ατζέντα εμπεριέχεται και ο προϋπολογισμός της ΕΕ, το Ταμείο Ανάπτυξης, το Brexit, η πανδημία, τα εμβόλια και η κλιματική αλλαγή.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η συζήτηση για την Τουρκία θα γίνει κατά την διάρκεια του δείπνου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Δεν ικανοποιούν τα νέα από το μέτωπο των... κυρώσεων σε Τουρκία - Πανηγυρίζουν τα Τουρκικά ΜΜΕ - Ξεκαθάρισε τους στόχους ο Αναστασιάδης
Πάμε προς ακόμη μια αποτυχία - Κυρώσεις που "χαϊδεύουν" την κατοχική Τουρκία
Όπως όλα προμηνύουν, του Προσχεδίου Συμπερασμάτων συμπεριλαμβανομένου, οι κυρώσεις δεν θα είναι αυτές που ζητάει η Ελλάδα και η Λευκωσία και θα περιοριστούν σε κυρώσεις κατά προσώπων, σε πλήρη αναλογία και ακολουθία των κυρώσεων που λήφθηκαν στο παρελθόν σε στελέχη της ΤPAO, λόγω των παρανομιών στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως εξάλλου αναγράφεται και στο Προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
--καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης·
--καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021·
--η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ.
Η Γερμανία το κακό αγκάθι - Οι εσωτερικές αντιθέσεις Ε.Ε
Όπως επισημάνθηκε εκ νέου, η στάση αυτή προφανώς είναι γερμανικής εμπνεύσεως και πρωτοβουλίας, κάτι που επιβεβαιώνει και η πρόσφατη ιστορία. Χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξουμε μακριά, η στάση αυτή είναι ουσιαστικά μια συνέχεια της ακραία παθητικής στάσης που επέλεξε η Μέρκελ απέναντι στην Τουρκία, στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις αρχές Οκτωβρίου.
Αυτό φυσικά δεν αποτελεί καμία τυχαία προσέγγιση, καθώς ενυπάρχουν λόγοι που θέλουν την Τουρκία να παραμένει σε μια θέση αναμονής για την Ε.Ε, επικαλούμενη κατά το δοκούν την «θετική ατζέντα» που η κατοχική δύναμη ουσιαστικά επιβάλλει και συντονίζει, πάντα λίγο πριν μια τέτοια σύνοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη «στρατηγική» αποχώρηση του Oruc Reis από την Ελληνική ΑΟΖ.
Παρόλα αυτά, οι παράνομες Navtex εξακολουθούν να εκδίδονται, οι έκνομες ενέργειες εις βάρος της Κύπρου είναι σε καθεστώς εφαρμογής, όπως και πολλά άλλα πρόσφατα περιστατικά στην Λιβύη, στην Γαλλία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ως εκ τούτου, οι εσωτερικές αντιθέσεις εντός του Ευρωπαϊκού στρατοπέδου, απότοκο των πολλαπλών αντικρουόμενων συμφερόντων, βαραίνουν για ακόμη μια φορά Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίες χάθηκαν για ακόμη μια φορά στις χαοτικές και εν πολλοίς αμφιλεγόμενες αναφορές τους, μετέωρες μεταξύ της εμμονής τους για την «θετική ατζέντα» και τις συνομιλίες, με την απαίτησή τους για κυρώσεις.
Γίνονται έντονες προσπάθειες για εναλλακτικές λύσεις που θα δώσουν περιθώριο για κυρώσεις πριν τον Μάρτιο
Όπως μεταδίδουν Ελλαδικά ΜΜΕ, γίνονται έντονες διπλωματικές προσπάθειες για να συμπεριληφθεί στα αυριανά συμπεράσματα, οδηγία προς τον κ. Μπορέλ για να καταρτιστεί κατάλογος σημαντικών κυρώσεων, ακολουθώντας τον κατάλογο του καλοκαιριού. Αυτές οι κυρώσεις θα μπορούν να ενεργοποιηθούν και στο άμεσο μέλλον, πριν την νέα Ευρωπαϊκή Σύνοδο του Μαρτίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, μιλώντας ενώπιον των ηγετών του ΕΛΚ, χθες το απόγευμα, επισήμανε πως η Τουρκία αν και είχε «πολλές ευκαιρίες να σταματήσεις τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Υπογράμμισε δε πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», ενώ αναφέρθηκε και χαρακτηριστικά σε ανάγκη για πάγωμα πωλήσεων ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Φως στο τούνελ ή νέο αδιέξοδο; - Η 'κυριαρχική ισότητα' ως ρητορικό εργαλείο νεών επιδιώξεων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις