Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνάντηση με τον πρόεδρο του «συνδέσμου ιδιοκτητών ισότιμης αξίας περιουσιών» Τανέρ Ντερβίς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου, ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον κ. Ντερβίς, αναφέροντας ότι τα εδάφη αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής υπόθεσης του ζητήματος.
«Χωρίς έδαφος, δεν υπάρχει κράτος», δήλωσε ο Τατάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Γκιουνές» όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Ανάφερε ακόμα ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ανακηρύξει την ΤΔΒΚ πάνω σε αυτές τις αξίες, ως ένας λαός, που είναι ιδιοκτήτης γης και έχει το δικαίωμα να κυβερνά ο ίδιος τον εαυτό του», ενώ επισήμανε την σημασία της γης που «τους άφησαν οι πρόγονοι τους».
Με την «ανακήρυξη της ΤΔΒΚ» και ιδίως με τον αγώνα των Βακουφίων τα εδάφη τους είναι περισσότερο προστατευόμενα, είπε ο Ερσίν Τατάρ και ανέφερε ότι «τα έθνη που είναι ικανά να στέκονται στα πόδια τους είναι αυτά που προστατεύουν τα εδάφη τους».
Σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι» ο Ερσίν Τατάρ σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Ένα νέο μοντέλο λύσης στο κυπριακό πρόβλημα: Λύση δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα», που διοργανώθηκε από το «πανεπιστήμιο» İlim (KİÜ) στα κατεχόμενα ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι από το καθεστώς της κοινότητας έγιναν ένα «κυρίαρχο κράτος» και σώθηκαν «από την σκλαβιά και τη γενοκτονία» χάρις στην Τουρκία το 1974.
Έκανε αναφορά σε «μονομερή» ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ και ότι χάθηκε εντελώς η ελπίδα για λύση, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται να κάνουν καμία «θυσία» λόγω του γεγονός ότι αναγνωρίζονται διεθνώς.
Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι μέσω του τέως ηγέτη τους, Μουσταφά Ακιντζί, προέβησαν σε υποχωρήσεις στο Κραν Μοντάνα υποβάλλοντας χάρτη και εδαφικές αναπροσαρμογές. Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι πάλι είπαν όχι παρά το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδέχτηκαν μιαν διαδικασία που πήγαινε μέχρι την αφομοίωση της μειοψηφίας από την πλειοψηφία σε βάθος χρόνου. «Διότι δεν υιοθετούν απολύτως κανέναν συνεταιρισμό, δεν συζήτησαν καν την εκ περιτροπής προεδρία», υποστήριξε και επανέλαβε τη θέση ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία που διεξήχθησαν από το 1968 μέχρι το 2017.
«Και φυσικά αποτελούν προϋπόθεση οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας. Σε αυτό ούτε η ΕΕ μπορεί να αναμειχθεί, ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε κανείς άλλος. Αυτή είναι απόφαση μόνο της Τουρκίας και της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, διότι αυτό είναι ένα δικαίωμα που πηγάζει από διεθνείς συμφωνίες και την ιστορία. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια της Κύπρου από το 1960», είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις