ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάλι η ίδια ιστορία, πάλι την γλύτωσαν οι Τούρκοι και... πανηγυρίζουν

Πάλι η ίδια ιστορία, πάλι την γλύτωσαν οι Τούρκοι και... πανηγυρίζουν

Έρμαιο των «εσωτερικών της αντιθέσεων» η Ε.Ε., αλλά και της έλλειψης «κόκκινων γραμμών» της Κύπρου και κυρίως της Ελλάδας, συμφωνήθηκαν «κυρώσεις» χωρίς ουσιαστικό κόστος στην Τουρκία, μεταθέτοντας την συζήτηση για ακόμη μια φορά στην… επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Όπως μεταδίδεται από τους ανταποκριτές διεθνών και ελλαδικών μέσων στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Πέμπτης, από δείπνο εξελίχθηκε σε θρίλερ, με Κύπρο και Ελλάδα να τρέχουν μέχρι και την ύστατη για να περιέλθουν εντός της συμφωνίας συμπερασμάτα θετικά σε σημεία τόσο σε πρακτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ρητορικών διακηρύξεων σε σχέση με επί μέρους ζητηματα.

Τα κύρια σημεία των συμπερασμάτων

Έτσι, συμφωνήθηκε η «επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες για τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ουσιαστικά με έναν εμπλουτισμού του υπάρχον καταλόγου του 2019, όπως επεβλήθη σε άτομα και εταιρείες σχετικές με τις παράνομες γεωτρήσεις της τουρκικής TPAO. Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, ακόμη και γι' αυτό χρειάστηκε να δοθεί "πραγματική μάχη", παρά το ότι τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου το επέβαλλαν.

Σημειώνουμε όμως πως ακόμη και γι’ αυτή τη λίστα θα μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία της, με την Τουρκία να πανηγυρίζει για την όλη εξέλιξη, καθώς οι τομεακές κυρώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πραγματικό αντίκτυπο, θα περάσουν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ε.Ε ο οποίος θα υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικοοικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας για να εξεταστούν «το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021». Συνοπτικά, πήρε για ακόμη μια φορά... παράταση.

Παράλληλα, ενισχύεται η ανάγκη για μια Πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, με ελαφρώς διαφοροποιημένο όμως λεκτικό, κάτι το οποίο εμπεριέχει και παγίδες σε σχέση με τις συμμετοχές των κρατών και υπό ποιους όρους. Εξάλλου, είναι μια πάγια επιδίωξη του Ερντογάν, θέτοντας να επικυρώσει τα γκριζαρίσματα και τα τετελεσμένα που δημιουργεί στο πεδίο, τοποθετώντας τα σε ένα ανατολίτικο παζάρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το λεκτικό σε σχέση με τις παραβιάσεις στα Βαρώσια και στην Οικονομική ΑΟΖ της Κύπρου ήταν ενθαρρυντικό καθώς επικύρωνε τουλάχιστον την κυριαρχία της Κύπρου στην περιοχή, κάτι το οποίο αμφισβητείται από την Τουρκία.

Πανηγυρίζουν και αποθρασύνονται στην... Τουρκία

Αυτή η εξέλιξη βρήκε τον Ερντογάν να πανηγυρίζει, δηλώνοντας πως «η ΕΕ δεν έδωσε στη Σύνοδο που έγινε χθες την απάντηση που περίμεναν κάποιες χώρες επειδή οι αξιώσεις τους δεν ήταν δίκαιες», ευχαριστώντας τις χώρες της Ε.Ε όπου «με κοινή λογική που κατέστησαν άκυρο αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας τη θετική τους στάση».

Έκανε επίσης και πρόβλεψη για τον Μάρτιο, επισημαίνοντας πως «και από εκεί δεν είναι δυνατόν να βγει τίποτα», ζητώντας περισσότερα δικαιώματα και οφέλη από την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Δεν ικανοποιούν τα νέα από το μέτωπο των... κυρώσεων σε Τουρκία - Πανηγυρίζουν τα Τουρκικά ΜΜΕ - Ξεκαθάρισε τους στόχους ο Αναστασιάδης

Έτρεχαν τελευταία... στιγμή

Σημειώνουμε πως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως μεταδίδουν Ελλαδικά ΜΜΕ, προσπάθησε να συνδέσει τις φημολογούμενες κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία, τονίζοντας πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε 'αν' και 'αλλά'».

Η Γερμανοκινούμενη Ευρώπη είναι και δικό μας δημιούργημα - Το τέλος των ιδεολογιών

Επιπρόσθετα, φαίνεται πως το ΝΑΤΟ είχε επίσης καθοριστική επιρροή στην απόφαση, σε συνεργασία με την Γερμανία, η οποία και ηγεμονεύει σε μια ομολογουμένως μειοψηφική «παρέα χωρών», επιδιώκοντας ποινές χάδι στην Τουρκία. Σκοπός τους φυσικά είναι να διαιωνίσουν τις εμπορικοοικονομικές τους συναλλαγές, καθώς και τις συμφωνίες για στρατιωτικό εξοπλισμό που υπάρχουν.

Εάν κάτι μπορεί να εξαχθεί είναι το ότι κατά πώς φαίνεται, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά πως το «τέλος των ιδεολογιών» έχει επέλθει, ενώ ο ρόλος της Ε.Ε εκφεύγει των αρχικών του προκηρύξεων. Όπως διαμηνύουν πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων στις Βρυξέλλες στο ThemaOnline, «καθώς κυριαρχούν τα στενά συμφέροντα των κρατών, οι ιδεολογίες επηρεάζουν μόνο σε επί μέρους θέματα μικρής βαρύτητας».

Φυσικά, όπως προστίθεται, το ότι επιτρέπεται στην Γερμανία να παρέχει διαχρονική κάλυψη στην Τουρκία, είναι αποτέλεσμα και των ελλείψεων που παρουσιάζει η Ελλαδική και Κυπριακή εξωτερική πολιτική, καθώς οι «κόκκινες γραμμές» ξεπερνούνται διαρκώς χωρίς ουσιαστικές διπλωματικές απαντήσεις. Κάτι το οποίο αφενός οδηγεί στην αποδόμηση της όποιας αξιοπιστίας των δύο χωρών, τόσο στο συμμαχικό στρατόπεδο όσο και στο εχθρικό και αφετέρου, δίνει το προνομιακό πεδίο για νέες επιδιώξεις από την κατοχική δύναμη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πυρκαγιά σε εργοστάσιο: Έτσι φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά - Ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα

• Θλίψη στον Στρόβολο: Πέθανε ο Κυριάκος Ηρακλέους - Δείτε φωτογραφία του

• Ταξίδια: Αυτούς τους προορισμούς επέλεξαν φέτος οι πολίτες για το Black Friday – Η «αγαπημένη» πόλη των Κυπρίων

• Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία της δημοσιογράφου, Σούλας Χατζηκυριάκου

• Καρναβάλι Λεμεσού: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την παρέλαση – Ξενύχτησαν τρεις μέρες για να πάρουν το πρώτο άρμα – Βίντεο

• Στεγαστικό σχέδιο για νεαρά ζευγάρια: Νέες διευκρινίσεις αναφορικά με τα απαραίτητα πιστοποιητικά



Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη για το Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη για το Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Ξεκαθαρίζει σιγά- σιγά το σκηνικό γύρω από τα επόμενα βήματα στο κυπριακό. Μετά την άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης, φαίνεται ότι ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε το πράσινο φως από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την σύγκληση διευρυμένης διάσκεψης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top