ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Nέα μετάλλαξη του ιού στην Βρετανία - Είναι το νέο στέλεχος πιο επικίνδυνο και τι σημαίνει για τα εμβόλια;

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Nέα μετάλλαξη του ιού στην Βρετανία -  Είναι το νέο στέλεχος πιο επικίνδυνο και τι σημαίνει για τα εμβόλια;

Στη νότια Αγγλία έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 1000 περιπτώσεις μετάλλαξης του ιού και παρακολουθούνται- Πως μπορεί να επηρεάσει αυτό τους εμβολιασμούς.

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε περιοχές της νότιας Αγγλίας  παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τους τελευταίους δυο μήνες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως  αυτό, ίσως, να οφείλεται σε ένα νέο στέλεχος του ιού που περιέχει μια σειρά διαφορετικών μεταλλάξεων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τομέα της Υγειας στο Ηνωμένο Βασίλειο η αρχική ανάλυση έδειξε ότι το νέο στέλεχος αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπάρχουσες παραλλαγές. Αν και κυρίως στο νότο, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις σε σχεδόν 60 τοπικές κοινότητες, πρόσθεσε, «και ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία».

Είναι το νέο στέλεχος πιο επικίνδυνο;

Δεν υπάρχει καμία υπόδειξη ότι ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από άλλους Sars-CoV-2. Μια πληρέστερη εικόνα του εάν συνδέεται με διαφορές στα συμπτώματα ή τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα της νόσου θα εμφανιστεί καθώς οι επιστήμονες συλλέγουν πρόσθετα δεδομένα. Οι ερευνητές στην κοινοπραξία Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) εντόπισαν την παραλλαγή και θα παρακολουθούν την κίνησή της σε όλη τη χώρα. Αναλύουν τον γενετικό κώδικα περίπου 10% των περιπτώσεων κορωνοϊου και μοιράζονται τις ακολουθίες αμέσως.

Τι σημαίνει αυτό για τα εμβόλια;

Επειδή οι ιοί μεταλλάσσονται, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος που είναι ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια. Τα περισσότερα εμβόλια Covid παράγουν αντισώματα που απενεργοποιούν τον ιό. Εάν η πρωτεΐνη της ακίδας του ιού μεταλλάσσεται, όπως έχει στη νέα παραλλαγή, θα μπορούσε δυνητικά να αποφύγει αντισώματα που δημιουργούνται από εμβόλια χρησιμοποιώντας παλαιότερη έκδοση της πρωτεΐνης ακίδων.

Οι γενετιστές παρακολουθούν ήδη τον ιό για μεταλλαγμένες μορφές που επιτυγχάνουν αυτό που αποκαλούν «διαφυγή εμβολίου». Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Porton Down και σε άλλα εργαστήρια για να ελεγχθεί εάν το νέο στέλεχος θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να τα καταστήσουν ξανά αποτελεσματικά.

Ο Δρ Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι γνώριζε την μετάλλαξη. «Αυτό το είδος της εξέλιξης και των μεταλλάξεων είναι αρκετά κοινό», είπε. «Το ερώτημα, που προκύπτει όπως προσφάτως με τις παραλλαγές στα βιζόν στη Δανία είναι αν αυτή η παραλλαγή κάνει τον ιό πιο επικίνδυνο; Επιτρέπει στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα; Επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τα διαγνωστικά τεστ; Θα παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Καμία από αυτές τις ερωτήσεις δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Πηγή: Protothema 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top