ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ: Η πατριωτική συνέργεια ως διέξοδος και ως επιλογή

ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ: Η πατριωτική συνέργεια ως διέξοδος και ως επιλογή

Στόχος κάθε πολιτικού σχηματισμού και ατόμου είναι να εκφράσει τις αξίες του μέσα από δομή εξουσίας. Η διαχείριση και κατανομή πλούτου και έμμεσα δυνατοτήτων συνιστά την έκφραση της πολιτικής κάθε κυβέρνησης. Για την οποία υποχρεούται να πείσει και να εμπνεύσει

Της Ανδρειανής Οδυσσέως

Η κρυφή δύναμη του Προεδρικού μας συστήματος, έστω και αν διαχρονικά καταγράφεται ως αδυναμία, έγκειται στην διάσταση που υπάρχει μεταξύ του 50% + 1 ψήφος για την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας και του 50%+1 κοινοβουλευτικής ψήφου για την έγκριση του προγράμματος διακυβέρνησης όπως εκφράζεται μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό.

Συνεπακόλουθα, το στοίχημα κάθε προέδρου και της κυβέρνησης του θα πρέπει να είναι να συν-διαμορφώσει έναν προϋπολογισμό απορροφώντας και αφομοιώνοντας τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή κάθε ομάδας εκπροσώπησης του λαού, αλλά κύρια και πάνω απ’ όλα, τις ελάχιστες ανάγκες εκείνων των συνανθρώπων μας που απορροφούν απεγνωσμένοι τους κραδασμούς και τις ανεπάρκειες μιας κοινωνικής πολιτικής που καταρρέει.

Η τακτική του «εμείς αποφασίσαμε, γι’ αυτό εσείς ψηφίστε γιατί αλλιώς χανόμαστε» έχει δημιουργήσει ένα αλγεινό προηγούμενο της ομάδας που κυβερνά. Εφαρμόστηκε μεθοδευμένα, στο κούρεμα με το πιστόλι στον κρόταφο, το κάθε «διάταγμα» της Τρόικας που ερχόταν στο παρά πέντε και έπρεπε να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος γιατί …εξέλειπε ο χρόνος και οι οικονομικοί μας δυνάστες θα επέσειαν αυστηρές τιμωρίες και μη καταβολή δόσεων από τους μηχανισμούς «στήριξης» (σημ: που στην ουσία, μηχανισμοί κατακρήμνισης ήταν!), στην υπόγεια μεθόδευση εκχώρησης του Συνεργατισμού σε τράπεζα …φιλικών συμφερόντων και στον εκ νέου ψυχολογικό καταναγκασμό για επικείμενη απώλεια των καταθέσεων του λαού. Επιτομή, η πρόσφατη και χωρίς καμιά λογική απαίτηση μιας αλαζονικής εξουσίας να εγκριθούν οι πολιτικές και επιλογές της γιατί, λίγο ως πολύ χανόμασταν. Ενώ καμιά ουσιαστική προσπάθεια δεν είχε προηγηθεί για συγκερασμό θέσεων και προσεγγίσεων με πνεύμα συνεννόησης που απαιτεί η άνευ προηγουμένου κρίση που βιώνουμε. Αν η μεγαλύτερη κοινωνική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρωπότητας και ξεπερνά τα όρια του Κυπριακού λαού όσο ούτε η Τουρκική εισβολή δεν κατάφερε, δεν υπήρξε αρκετή για να θορυβήσει την κυβέρνηση ώστε να αναλάβει a priori συλλογική δράση, η μοναδική επιλογή ήταν να δώσουμε σε αυτή και την Κύπρο μας μια δεύτερη ευκαιρία με την υποχρεωτική καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2021.

Το να περιορίζεις την έννοια της συναίνεσης στην αποδοχή της δικής σου επιλογής και μόνο τότε να λες πως αναγάγεις εκείνον που διαχρονικά αγνόησες, σε ‘συνοδοιπόρο’, συνιστά βάναυση καταστρατήγηση της έννοιας της συνέργειας. Αν δεν βλέπουμε την κρίση που επέρχεται και δεν αισθανόμαστε, κοινωνική αναταραχή και το καζάνι που σιγοβράζει, τότε εθελοτυφλούμε και αδικούμε τα πολιτικά μας αισθητήρια. Δεν μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε όμως ότι ο λαός είναι απελπισμένος με όσα βιώνει και διαισθάνεται. Ούτε να μην ανησυχούμε που του έχουν ακρωτηριάσει τις αντοχές και τις ευαισθησίες σε ελλείματα δημοκρατίας.

Η λαίλαπα της κρατικής κατάρρευσης έχει καταντήσει μια ψευδεπίγραφη απειλή. Όλα διαλυμένα είναι, ποια διάλυση να φοβηθούμε; Έτσι κι αλλιώς, οι νυν κυβερνώντες αλλά και οι πρώην γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι εστί διάλυση…Αλλά, γιατί μας απειλούν με πτώση της κυβέρνησης; Αν χρειαστεί να πέσει η κυβέρνηση, ας πέσει, αν και δεν έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Μήπως στέκεται στο ύψος των περιστάσεων; Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αυτό που κάναμε συνειδητά ήταν να δώσουμε διέξοδο στην αλαζονεία της εξουσίας, να σκεφτεί συλλογικά και να αποδείξει πως όντως ξέρει να συν-εργάζεται.

Ο Σοσιαλισμός για να μην είναι ψευδεπίγραφος, οφείλει να έχει θετικό πρόσημο. Δεν αρκεί να αρνείσαι εξόφθαλμα μνημεία διαφθοράς και από την άλλη να ζητάς ανισόπεδα ανταλλάγματα. Χρειάζεται να δημιουργείς λύσεις και μάλιστα άμεσες και χειροπιαστές, που να δίνουν την ώθηση στον άνθρωπο που καταβαραθρώθηκε να επιπλεύσει και να πλεύσει σε νέους ορίζοντες.
Προσδιορίσαμε τις λύσεις. Τώρα, μαζί με τον λαό, προσδοκούμε κι ευελπιστούμε στη συνέργεια που θα τις καταξιώσει.

Ανδρειανή Δ. Οδυσσέως
Μέλος Π.Γ. ΕΔΕΚ
Υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top