Την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις σχετικά με το κράτος-δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ναμπίλα Μασράλι τονίζοντας ειδικότερα τις περιπτώσεις του Τσαν Ντουντάρ, του Οσμάν Καβαλά και του Σελαχατίν Ντεμίρτας.
Πιο συγκεκριμένα, η Ναμπίλα Μασράλι αναφέρει:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το δικαστικό σώμα στην Τουρκία, καθώς και συγκεκριμένες συστάσεις στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για την Τουρκία για την αντιμετώπιση με αξιοπιστία όλων των σχετικών ελλείψεων κατά προτεραιότητα.
Η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει τον δημοσιογράφο Τσαν Ντουντάρ για το βασικό του δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και τη συνεχή προδικαστική κράτηση του Οσμάν Καβαλά πηγαίνει, δυστυχώς, στην αντίθετη κατεύθυνση.
Ως υποψήφια χώρα και επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και συνεχή πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Αυτό περιλαμβάνει την ταχεία εφαρμογή εκ μέρους της τουρκικής δικαστικής αρχής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την απελευθέρωση επειγόντως του Οσμάν Καβαλά και του Σελαχατίν Ντεμίρτας».
Εν τω μεταξύ, το τουρκικό κοινοβούλιο άρχισε σήμερα τη συζήτηση για ένα σχέδιο νόμου, το οποίο μπορεί να αυξήσει το βαθμό εποπτείας των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ μπορεί να περιορίσει τις ελευθερίες των οργανώσεων προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι των πολιτικών δικαιωμάτων.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στον υπουργό των Εσωτερικών να αντικαθιστά τα μέλη οργανώσεων που τελούν υπό καθεστώς έρευνας για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Το ίδιο υπουργείο, θα μπορεί να αιτείται από δικαστήρια την απαγόρευση της δράσης οργανώσεων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου.
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση το νομοθετικό μέτρο, καλύπτει «ιδρύματα και ενώσεις» και έχει ως στόχο να αποτρέπει μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά και να τιμωρεί αυτούς που παραβαίνουν το νόμο.
Οργανώσεις προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν ότι οι κατηγορίες για τρομοκρατία στην Τουρκία είναι αυθαίρετες και ότι το αναφερόμενο σχέδιο νόμου είναι ενδεχόμενο να παραβιάζει το κριτήριο της αθωότητας και να τιμωρεί αυτούς, των οποίων οι δίκες δεν έχουν τελεσιδικήσει.
Το σχέδιο νόμου καταρτίστηκε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μαζί με τους εθνικιστές συμμάχους του (ΜHP) αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να ψηφιστεί.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις