ΚΟΣΜΟΣ

Το πείραμα της Σουηδίας: «Όχι» στα μετρητά , «Ναι» στο κρυπτονόμισμα

Το πείραμα της Σουηδίας: «Όχι» στα μετρητά , «Ναι» στο κρυπτονόμισμα

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την οριστική κατάργηση των μετρητών στη Σουηδία, σε βάθος τριετίας, καθώς εδώ και λίγα 24ωρα, από την 1η Ιανουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα δοκιμάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το e-Krona το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τη ψηφιακή μετάβαση της χώρας σε ένα κράτος χωρίς μετρητά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την σουηδική κυβέρνηση, από τις 24 Μαρτίου 2023, τα μετρητά δεν θα είναι αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία, αλλά μόνο κρυπτονομίσματα. Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και θα καταλήξουν ως συλλεκτικά κομμάτια σε συλλογές μουσείων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόγραμμα e-Krona άρχισε να σχεδιάζεται το 2017, ξεκίνησε ως πιλοτικό από το 2019 και ήδη εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, περίπου το 80% των Σουηδών χρησιμοποιούν κάρτες, το 58% των πληρωμών γίνονται με κάρτα. Η διαχείριση μετρητών είναι εξαιρετικά δαπανηρή λόγω των συστημάτων υψηλής ασφάλειας.

Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για να διευκολύνουν τους πελάτες τους έχουν σχεδιάσει την εφαρμογή Swish, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται από το 50% του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλες οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά: μέσω χρεωστικής / πιστωτικής κάρτας χρησιμοποιώντας chip και Pin, μέσω της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας (Riksbanken), μόνο το 13% του πληθυσμού κάνει τις συναλλαγές του σε μετρητά. Σήμερα στη Σουηδία το 97% του πληθυσμού διαθέτει χρεωστική κάρτα, αφού οι τράπεζες εκδίδουν χρεωστικές κάρτες σε πολίτες άνω των επτά ετών, εφόσον υπάρχει γονική συναίνεση.

Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία.

Σκανδιναβική πρωτοπορία

Η Σουηδία ήταν ανέκαθεν μια από τις χώρες που πρωτοπορούσε στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Πριν από σχεδόν τέσσερις αιώνες το 1661, ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε τα χαρτονομίσματα.

Τον Ιούλιο του 1967 εγκαταστάθηκε στη χώρα το πρώτο αυτόματο μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών (ΑΤΜ). Τα τελευταία χρόνια η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τραπεζικής καινοτομίας.

Επίσης, πολλές τράπεζες έχουν κλείσει υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα ενώ και η διαχείριση μετρητών έχει υψηλό κόστος λόγω των συστημάτων υψηλής ασφάλειας.

Ένας ακόμη λόγος που η Σουηδία προχωρά στην κατάργηση των μετρητών είναι η διαπίστωση ότι μειώνονται σημαντικά οι τραπεζικές ληστείες, καθώς τα περισσότερα υποκαταστήματα τραπεζών στη Σουηδία δεν έχουν στα χρηματοκιβώτια τους μεγάλες ποσότητες νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, αλλά και η αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών και όπλων καθώς και άλλες παράνομες συναλλαγές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θανατηφόρο στη Λάρνακα: Πρόσφυγας από την Παλαιστίνη ήταν ο ανήλικος οδηγός του οχήματος - Εξακολουθεί να καταζητείται

• Κιβωτός του Κόσμου: Ένοχος ο πατέρας Αντώνιος για σωματική κακοποίηση, τιμωρίες και «καψόνια» σε ανήλικους

• Εκρηκτικό «κοκτέιλ» λοιμώξεων στα παιδιά – Από πού προέρχονται, τα συμπτώματα και όσα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο

• Νέα ανάρτηση Παπασταύρου: «Οι γνωστοί μηχανισμοί...» - Η επιστολή που έλαβε από τον Πειθαρχικό εισαγγελέα της ΚΟΠ

• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου



Στα χέρια της Αστυνομίας ο ανήλικος που οδηγούσε το όχημα στο θανατηφόρο δυστύχημα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο ανήλικος που οδηγούσε το όχημα στο θανατηφόρο δυστύχημα

Εντοπίστηκε και συνελήφθη από τις Αρχές ο 16χρονος οδηγός του οχήματος το οποίο ενεπλάκη σε οδική σύγκρουση που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου στην επαρχία Λάρνακας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η Giulia Mihaela Vasile, 18 ετών, από τη Ρουμανία, κάτοικος Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top