ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία θα ξανανοίξει τον εναέριο της χώρο και τα σύνορά της με το Κατάρ ανακοίνωσε το Κουβέιτ

Η Σαουδική Αραβία θα ξανανοίξει τον εναέριο της χώρο και τα σύνορά της με το Κατάρ ανακοίνωσε το Κουβέιτ

Η Σαουδική Αραβία θα ανοίξει ξανά από σήμερα τον εναέριο της χώρο και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με το Κατάρ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την επίλυση μιας τριετούς πολιτικής διένεξης που οδήγησε το Ριάντ και τρεις συμμάχους του να επιβάλουν μποϊκοτάζ στο μικρό εμιράτο.


Λίγο νωρίτερα από την δήλωση σε τηλεοπτικό δίκτυο του υπουργού Εξωτερικών του Κουβέιτ, ένας Αμερικανός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters την επίτευξη σημαντικής προόδου στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και πως μια συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης θα υπογραφεί αύριο Τρίτη σε τελετή στη Σαουδική Αραβία.
 
Η εξέλιξη είναι η τελευταία σε μια σειρά συμφωνιών στην Μέση Ανατολή που επιδίωξε και πέτυχε η Ουάσινγκτον - οι άλλες συμφωνίες αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικά κράτη - με στόχο την οικοδόμηση ενός ενωμένου μετώπου εναντίον του Ιράν.
 
Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στις συμφωνίες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν επιβάλει ένα διπλωματικό, εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο στο Κατάρ από τα μέσα του 2017, κατηγορώντας το μικρό εμιράτο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
 
Το Κατάρ αρνείται την κατηγορία και τονίζει ότι το εμπάργκο έχει στόχο να υπονομεύσει την κυριαρχία του. Ο ανώτερος σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, μαζί με τον Αμερικανό απεσταλμένο της για τη Μέση Ανατολή, Άβι Μπέρκοβιτς, και τον Μπράιαν Χουκ, ειδικό σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πετούν για την πόλη Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας για να παρευρεθούν στην τελετή, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι ηγέτες των αραβικών χωρών του Κόλπου αναμένεται να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία αύριο Τρίτη για μια ετήσια σύνοδο κορυφής που αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης. Με βάση την αναμενόμενη συμφωνία, οι τέσσερις χώρες θα τερματίσουν τον αποκλεισμό του Κατάρ και, σε αντάλλαγμα, το Κατάρ δεν θα ασκήσει αγωγές που σχετίζονται με τον αποκλεισμό, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top