Πριν λίγες μέρες η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης , Εμιλυ Γιολίτη, μέσα απο τα social media έκανε έκκληση στις γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά βίας.
Το lockdown έφερε στην επιφάνεια , κοινωνικές πτυχές στον οικογενειακό θεσμό οπου παλαιότερα δεν έβρισκαν φως.
Επιμέλεια: Έλενα Τσιακούπη
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι η βία στην οικογένεια αυξήθηκε κατα την πρώτη περιόδο του lockdown στην Κύπρο, με τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας αλλά και τη ΣΠΑΒΟ να καλείται να ανταποκριθεί σε ένα τεράστιο αριθμό καταγγελιών.
Οπως παλαιότερα δήλωσε η Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) Άντρη Ανδρονίκου : «Κυρίως φαίνεται, ότι ο εγκλεισμός έχει επηρεάσει κατά πολύ την αύξηση της βίας. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο έχει εξάλλου διαπιστωθεί είτε από το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής GREVIO, όπου σε πάρα πολλές χώρες παρατηρήθηκε μια αύξηση από 25% μέχρι και 45% ανάλογα και με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Φαίνεται ότι το μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής στο σπίτι από τον κακοποιητικό σύζυγο έχει επιφέρει την αύξηση επικινδυνότητας αλλά και της συχνότητας των περιστατικών βίας».
Σε αυτό το σημείο και με την απόφαση για το δεύτερο lockdown , το οποίο ήδη διανύουμε η κ.Αργεντούλα Ιωάννου, μέλος της Συντονιστικής του Δικτύου εναντια στη βία κατά των γυναικών εκφράζει την αγωνία της για το τι θα απογίνουν όλες αυτές οι γυναίκες. Οπως δήλωσε στο THEMAONLINE "Οι εκκλήσεις της Υπουργού δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπισουν το πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται ειναι άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας και της αστυνομίας, ώστε να υπάρχει άμεσα και αποτελεσματική προστασία και απομάκρυνση των θυμάτων και των παιδιών απο το περιβάλλον βίας.
Δεν νοείται το γραφειο ευημερίας να εργάζεται με προσωπικό ασφαλείας σε τόσο κρίσιμες μέρες οπου η κοινωνία βιώνει κοινωνικό αποκλεισμό, φτώχεια και βία, για αυτο καλούμε την κυβερνηση ακολουθώντας τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμμέτεα Ενωμένων Εθνών να εξαγγείλει άμεσα και έκτακα μετρα αντιμετώπισης της βίας ενάντια των γυναικών σε περίοδο lockdown"
Η αύξηση των κλήσεων καταγγελιών πάνω απο 40%, ανησυχεί και περισσότερο αυξάνει την αγωνία για το τι απέγιναν αυτά τα θύματα βίας μέσα στην οικογένεια, καθώς στο πρώτο lockdown δεν υπήρχε ο μηχανισμός άμεσης στήριξης αυτών των γυναικών. Οπως αναφέρει η κ.Ιωάννου είναι καλό να καλούμε τις γυναίκες να προβούν σε καταγγελία, όμως ταυτόχρονα το κράτος θα πρέπει να έχει τους μηχανισμούς να τις στηρίξει. Καταγγελία χωρίς λύση , τότε είναι σαν μια τρύπα στο νερό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις