Hφρενήρης αύξηση της τιμής του bitcoin προσελκύει όλο και περισσότερους μικροεπενδυτές, με κάποιους να είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν στις σημερινές υψηλές τιμές γιατί περιμένουν να γίνουν εκατομμυριούχοι και άλλους να θεωρούν ότι το ψηφιακό νόμισμα θα έχει διαχρονικά μεγάλη αξία, όπως ο χρυσός, και επομένως θα μπορούν να το αφήσουν κληρονομιά στα παιδιά τους.
Οι νέοι επενδυτές του κρυπτονομίσματος εξηγούν στο Bloomebrg γιατί το αγοράζουν σε τιμές - ρεκόρ, που κινούνται κοντά στα 40.000 δολάρια. Η 23χρονη Amber Wells από την Ατλάντα θυμάται ότι είχε ακούσει για πρώτη φορά για το bitcoin πριν από χρόνια, όταν ήταν φτηνό, χωρίς να το αγοράσει τότε. «Ξαφνικά, άκουσα άλλους να λένε ότι τώρα είναι εκατομμυριούχοι», είπε και έσπευσε να το αγοράσει μέσω της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Square, δίνοντας 20 δολάρια σε εβδομαδιαία βάση. «Δεν έκανα πολλή έρευνα. Το μόνο που σκεπτόμουν ήταν " αφήστε με να αγοράσω με οποιοδήποτε τρόπο"», είπε.
Η αξία του bitcoin κορυφώθηκε στα τέλη του 2020, όταν πολλοί επενδυτές άρχισαν να διαπραγματεύονται οι ίδιοι τις μετοχές τους, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δόθηκε για συναλλαγές χωρίς την πληρωμή προμήθειας, και ενώ η μέση αμερικανική οικογένεια είχε περισσότερα χρήματα. Τα χρηματιστήρια σκαρφάλωσαν, επίσης, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Η εκτίναξη της τιμής του κρυπτονομίσματος στα 42.000 δολάρια στις αρχές Ιανουαρίου ώθησε τον 27χρονο Khadijah Suleman να διαθέσει 300 δολάρια για την αγορά του bitcoin στις 11 Ιανουαρίου, όταν η τιμή του έκανε βουτιά. Ο ίδιος ελπίζει ότι η τιμή του θα μειωθεί, ώστε να μπορέσει να κάνει μεγαλύτερες αγορές. «Ξέρω ότι είναι επικίνδυνο», πρόσθεσε.
Εκτίναξη εγγραφών από επενδυτές σε ισραηλινο - βρετανική πλατφόρμα
Η ισραηλινο - βρετανική επενδυτική πλατφόρμα eToro ανέφερε ότι είχε περισσότερες από 530.000 νέες εγγραφές τις πρώτες 17 ημέρες του 2021. Εως τώρα, ο αριθμός των χρηστών της που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα έχει διπλασιασθεί σε σύγκριση με το 2020.
Ο ενθουσιασμός γύρω από τα κρυπτονομίσματα προκάλεσε ισχυρές προειδοποιήσεις από εποπτικές Αρχές και τράπεζες. Η βρετανική νομισματική εποπτική Αρχή προειδοποίησε αυτό τον μήνα ότι όσοι αγοράζουν τώρα κρυπτονομίσματα «πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους», ενώ η UBS κτύπησε το δικό της καμπανάκι, θυμίζοντας στους καταναλωτές ότι η αξία του bitcoin έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα και μπορεί να μηδενισθεί.
Πέρυσι, ωστόσο, οι Αμερικανοί μπορούσαν ξαφνικά να αγοράζουν και να πουλάνε πράγματα με το bitcoin μέσω της PayPal, ενώ η Fidelity Investments δημιούργησε ταμείο σε bitcoin και πλατφόρμα συναλλαγών Coinbase encryption ανακοίνωσε τον στόχο της να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή με μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες.
Πολλοί φίλοι μου αρχίζουν να επενδύουν στο bitcoin», δήλωσε ο 23χρονος Will Scott, από το Κεντάκι, ο οποίος εργάζεται σε υπηρεσία μάρκετινγκ και πωλήσεων. Οπως είπε, απέκτησε bitcoin μέσω ενός site για αθλητικά στοιχήματα, παίρνοντας ένα μπόνους για να κάνει κατάθεση σε κρυπτονομίσματα. Ο Scott έκανε αθλητικά στοιχήματα, αλλά μόλις στις αρχές του μήνα, όταν η τιμή του bitcoin είχε αυξηθεί στις 32.000 δολάρια, το απέκτησε για πρώτη φορά με ένα ποσό 150 δολαρίων.
Το bitcoin ως στοιχείο ενεργητικού
Μερικοί βλέπουν το bitcoin ως συστατικό στοιχείο μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που μπορεί να διαρκέσει για πολλές γενιές. Η Leslie Steven Dcunha από τη Νορβηγία είναι μία από αυτούς τους επενδυτές, η οποία αγόρασε το bitcoin την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των 40.000 και των 50.000 δολαρίων. «Ελπίζω να το μεταβιβάσω στα παιδιά μου κάποια ημέρα. Είναι έξι τώρα και αν γίνει κάτι, θα έχει κάποια αξία για αυτά», είπε. Η Dcunha θεωρεί ότι το bitcoin είναι όπως ο χρυσός. Ο πατέρας της είχε χρυσό και τον κρατούσε για δεκαετίες και η ίδια ελπίζει να κάνει το ίδιο, αν και σε ψηφιακή μορφή.
Ωστόσο, ο Rosie Hooper, ειδικός αναλυτής της Quilter στο Λονδίνο προειδοποιεί να μην επιλέγεται το bitcoin ως στοιχείο ενεργητικού. «Με την ενίσχυση του ρυθμιστικού ελέγχου, μπορεί να γίνεται όλο και δυσκολότερη η πρόσβαση στο bitcoin και συνεπώς οι επενδυτές θα ωφελούνταν περισσότερο, αν χρησιμοποιούσαν τα χρήματά του για πιο κλασικές αγορές στοιχείων ενεργητικού, τα οποίας έχουν λιγότερο ευμετάβλητες αποδόσεις και μικρότερο κίνδυνο», ανέφερε σε σημείωμά του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις