Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων του 2007 μετεξελίχθηκε σε ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα στη συνέχεια και είχε πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, δήλωσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
«Μια πρωτοβουλία του 2007 μετεξελίχθη σε ένα πάρα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα που είχε πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο. Είχε κάποιες θετικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά τα αρνητικά ήταν περισσότερα από τα θετικά», ανέφερε ο κ. Σαρρής καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων επενδυτών.
Ο κ. Σαρρής ανέφερε πως το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων υπεβλήθη το 2007 από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών με στόχο να δημιουργήσει συγκεκριμένα κριτήρια για το Υπουργικό όταν έπαιρνε αποφάσεις για πολιτογραφήσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι το πρόγραμμα απευθυνόταν σε περιπτώσεις αλλοδαπών που διέμεναν στην Κύπρο, κυρίως αθλητών και ανθρώπων του πολιτισμού.
Όπως είπε, το θέμα αποτελούσε αρμοδιότητα του ΥΠΕΣ, ενώ το ΥΠΟΙΚ ενδιαφερόταν για επενδύσεις στην τεχνολογία και την έρευνα για τα οποία υπήρχαν κριτήρια και ότι το ΥΠΟΙΚ επιθυμούσε να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε ερώτηση αν τελικά το πρόγραμμα ήταν υποβοηθητικό για την Κύπρο, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ενώ το 2013 η οικονομία βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με το εθνικό εισόδημα να μειώνεται κατά 10% «πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο να επικεντρώσουμε την ανάπτυξη σε έναν τομέα με σημαντική συνεισφορά στην κρίση του 2008».
«Θα μπορούσαμε τα ίδια κίνητρα ή πιο ισχυρά να δοθούν σε άλλους τομείς, όπως την καινοτομία την τεχνολογία, αναφερόταν στο νόμο του 2007, και μάλιστα έπρεπε να ξέρουμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν διαβατήριο σε μια ευρωπαϊκή χώρα για καλούς λόγους. Έπρεπε να ξέρουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός (επενδυτών) ήταν στα όρια της νομιμότητας», είπε.
Συνέχισε λέγοντας πως «εκ του αποτελέσματος, έγινε μια ριζική αλλαγή στο πρόγραμμα».
«Όσο περνούσαν τα χρόνια άλλαξε τελείως ο χαρακτήρας του προγράμματος, επικεντρώθηκε στη στήριξη του κατασκευαστικού τομέα και δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα να δυσφημιστεί η Κύπρος στο εξωτερικό, να αποθαρρυνθούν οι γνήσιοι επενδυτές και να υπάρχουν και πολεοδομικά προβλήματα τα οποία βρούμε μπροστά μας», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την απουσία κανονισμών, ο κ. Σαρρής είπε πως δεν είναι μόνο οι κανονισμοί και οι νόμοι αλλά το πώς τους εφαρμόζεις.
«Μπορείς να κάνεις νόμους, το θέμα είναι πώς τους εφαρμόζεις. Για να έρθουν €2,5 εκατ., πέρασαν από τραπεζικό υπάλληλο, εγκρίθηκαν από έναν διευθυντή, πέρασαν από Αστυνομία», είπε, προσθέτοντας ότι «τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι. Είχαμε ένα αποτέλεσμα, που ήταν στα όρια της νομιμότητας, δηλαδή είχαν θέματα εκεί που ζούσαν και έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Όταν ρωτήθηκε τι εννοεί περί δεκασμών, ο κ. Σαρρής υποστήριξε πως «μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ορισμένες από αυτές τα αποφάσεις δεν παίρνονταν μόνο με αντικειμενικά κριτήρια, δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά σίγουρα μιλούμε για καταστάσεις όπου εκ των αποτελέσματος βλέπουμε ότι ίσως έκλειναν μάτια που έπρεπε να ήταν ανοικτά».
Απαντώντας σε ερώτηση για την εποπτεία του προγράμματος, ο κ. Σαρρής αν και σημείωσε πως δεν είχε άμεση εμπλοκή, ορισμένοι από τους παρόχους ενδιαφέρονταν περισσότερο να προωθήσουν τις αιτήσεις.
«Έπρεπε να κάνουν ορισμένες ερωτήσεις, αλλά το ενδιαφέρον τους ήταν να προωθήσουν τις περιπτώσεις με οικονομικά κέρδη που θα είχαν», είπε.
Πάντως, ο κ. Σαρρής είπε πως κατά τη θητεία του, μεταξύ του Αυγούστου του 2005 και του Μαρτίου του 2008 δεν υπήρξε έγκριση πολιτογραφήσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ωστόσο, το μέλος της επιτροπής, Κυριάκος Κυριάκου του υπενθύμισε πως το 2007 υπήρξαν πέντε αποφάσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, εκ των οποίων η μία αφορούσε ένα αθλητή (τον Απρίλιο 2007) και άλλη μια ανήλικη Λιβανέζα (τον Δεκέμβριο 2007) και ότι το 2008 υπήρξαν άλλες οκτώ πολιτογραφήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις