ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Yπ.Υγείας: Αυτό είναι το δυνατό όπλο για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων

Yπ.Υγείας: Αυτό είναι το δυνατό όπλο για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων

Βασική παράμετρος τα αυξημένα τεστ για τον σχεδιασμό του πλάνου για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

 
Σε συνδυασμό με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα στη βάση των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), η επιτήρηση της αποτελεσματικότητας των περιορισμών επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, με τους συνεχείς και αυξημένους ελέγχους με τεστ στην κοινότητα. Ο μεγάλος αριθμός τεστ απεικονίζει την επιδημιολογική εικόνα και συντείνει στη λήψη αποφάσεων είτε για την εφαρμογή μέτρων ή για την άρση τους.

Ενόψει της λήξης των περιοριστικών μέτρων στις 31 Ιανουαρίου, η Κυβέρνηση εστιάζει στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τα μαζικά τεστ που διενεργούνται στον γενικό πληθυσμό, αλλά και ειδικά σε ομάδες πληθυσμού ή/και επαγγελματικούς κλάδους, ώστε να καταρτιστεί πλάνο για σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών.

Ο μεγάλος αριθμός τεστ σε εργαζόμενους είναι από τους κεντρικούς άξονες του Υπουργείου Υγείας στη στρατηγική για τη διαχείριση της πανδημίας, παράλληλα με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα οι αυξημένοι έλεγχοι με rapid tests αντιγόνου σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που παραμένουν σε λειτουργία.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 18-22 Ιανουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 39,402 rapidtests, εκ των οποίων τα 9,622 τεστ αφορούσαν σε εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και κλάδους, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί, καθώς και στο προσωπικό του δημόσιου τομέα.

Από τα 9,622 τεστ που έγιναν σε εργαζόμενους, προέκυψαν 11 θετικά περιστατικά από σύνολο 346 θετικών αποτελεσμάτων από rapidtest που εντοπίστηκαν την εβδομάδα 18-22 Ιανουαρίου. Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 0,11%.

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται ο αριθμός των τεστ που έγιναν και τα θετικά περιστατικά που ανιχνεύθηκαν ανά τομέα:
 
 
Το πρόγραμμα ελέγχου με ταχεία αντιγονικά τεστ σε εργαζόμενους θα πραγματοποιηθεί και την επόμενη εβδομάδα, ταυτόχρονα με τον εβδομαδιαίο έλεγχο που γίνεται σε διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας/κλειστών και άλλων δομών, επαγγελματίες υγείας υγείας του ιδιωτικού τομέα και του ΟΚΥπΥ και της Εθνικής Φρουράς.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι, σε συνεργασία με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, γίνεται αυστηρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, που επηρεάζονται από την αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να εργάζεται με φυσική παρουσία από 15% σε 25% (με ελάχιστο αριθμό πέντε ατόμων και μέγιστο 25 άτομα), όπως διευκολύνουν τους εργαζομένους τους για τη διενέργεια rapid test αντιγόνου. Για καλύτερη εξυπηρέτησή τους, διευθετήθηκε όπως υπάρχει ξεχωριστός σταθμός για εξυπηρέτηση των εργαζομένων στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν παγκύπρια.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από την έναρξη του προγράμματος ελέγχου με ταχεία αντιγονικά τεστ, στις 16 Νοεμβρίου 2020, μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2021, έγιναν συνολικά 460,390 τεστ και ανιχνεύθηκαν 11,078 θετικά περιστατικά με ποσοστό θετικότητας 2,41%, το οποίο παρουσιάζει μείωση σε σύγκριση με το ποσοστό θετικότητας της περασμένης εβδομάδας.
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top