ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχεδόν 17.000 υδρόβια πουλιά ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους της Κύπρου

Σχεδόν 17.000 υδρόβια πουλιά ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους της Κύπρου

Σχεδόν 17.000 υδρόβια πουλιά ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους της Κύπρου, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγρότοπων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται λίγες μέρες μετά τη Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών, η οποία γίνεται στα πλαίσια του International Waterbird Census (IWC) της Wetlands International. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Κύπρο, το IWC συντονίζεται από το BirdLife Cyprus σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Η Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών έλαβε χώρα 16 – 17 Ιανουαρίου και 20 καταγραφείς κάλυψαν 50 υγρότοπους σε όλο το νησί και καταμέτρησαν συνολικά 16.745 υδρόβια πουλιά από 68 είδη.

Το πιο πολυάριθμο είδος ήταν το Φλαμίνγκο με 7.758 πουλιά, ακολουθούμενο από το Σαρσέλλι με 2.196 πουλιά. Ο υγρότοπος με τον μεγαλύτερο αριθμό υδρόβιων πουλιών, αλλά και ειδών, ήταν οι Αλυκές Λάρνακας με 10.431 πουλιά από 30 είδη. Μεγάλοι αριθμοί υδρόβιων πουλιών καταγράφηκαν επίσης στο σύμπλεγμα υγροτόπων στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου (2.706 πουλιά), στη Λίμνη Ορόκλινης (1.073 πουλιά) και στη Λίμνη Παραλιμνίου (906 πουλιά), προστίθεται.

Ζωντανές εικόνες από Λίμνη Ορόκλινης

Για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, το BirdLife Cyprus θα μεταδίδει ζωντανά εικόνες και ήχους από τη Λίμνη Ορόκλινης την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 4μμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μετάδοση θα γίνει μέσα από τη σελίδα του BirdLife Cyprus στο Facebook και οι θεατές θα μπορούν από το σπίτι να απολαύσουν απογευματινές εικόνες από τη Λίμνη Ορόκλινης που φέτος, όπως και κάθε χειμώνα, φιλοξενεί πολλούς φτερωτούς επισκέπτες.

Σημειώνεται ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η σύμβαση για την προστασία και την ορθολογική χρήση των υγροτόπων μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και μέσω διεθνών συνεργασιών. Στην Κύπρο έχουν καθοριστεί 2 μεγάλοι Υγρότοποι ως Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, οι Αλυκές Λάρνακας και Ακρωτηρίου, που χαίρουν καθεστώτος προστασίας και που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες υδρόβια και αρπαχτικά πουλιά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top