Με αφορμή την συνεχιζόμενη απεργία πείνας του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τί έχουν απογίνει τα υπόλοιπα μέλη, πόσα εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα και ποια συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους ως πολίτες.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν στη φυλακή συνεχίζουν να βρίσκονται έξι πρόσωπα της «Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη», τα οποία δεν έχουν απαραίτητα και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν βρίσκονται πλέον στην ίδια πτέρυγα. Πάμε όμως να τα πάρουμε με τη σειρά.
Τον Δεκέμβριο του 2005 ξεκίνησε στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας η δίκη των μελών της οργάνωσης σε δεύτερο βαθμό, η οποία και ολοκληρώθηκε μετά από 250 συνεδριάσεις, στα μέσα Μαΐου του 2007. Μετά την ακροαματική διαδικασία του ενάμιση χρόνου το δικαστήριο εξέδωσε τις τελικές αποφάσεις για τους 18 κατηγορούμενους, οι οποίες ήταν μειωμένες ελαφρά, αλλά όχι ουσιαστικά, σε σχέση με τις πρωτόδικες.
Οι καταδίκες των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης
Οι ποινές που τους αποδόθηκαν ήταν οι εξής:
- Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε 17 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.
- Δημήτρης Κουφοντίνας: 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Ν.
- Χριστόδουλος Ξηρός: 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.
- Σάββας Ξηρός: 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.
- Βασίλης Τζωρτζάτος: 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 4 δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση.
- Βασίλης Ξηρός: 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε δολοφονία, συμμετοχή σε ληστείες, έκρηξη και συμμετοχή στην οργάνωση.
- Ηρακλής Κωστάρης: 1 φορά ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, ληστεία και συμμετοχή στην οργάνωση.
- Θωμάς Σερίφης: 8 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε μια ληστεία, αθώος για όλες τις άλλες πράξεις με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
- Κώστας Τέλιος: 22 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε δολοφονία και ληστεία, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
- Κώστας Καρατσώλης: 17 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.
- Διονύσης Γεωργιάδης: 8 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και έκρηξη.
- Πάτροκλος Τσελέντης: 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε υποθέσεις δολοφονίας και σε ληστεία με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
- Σωτήρης Κονδύλης: 11 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη για συμμετοχή σε υπόθεση ληστείας και έκρηξη με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
- Νίκος Παπαναστασίου: Παύει η ποινική του δίωξη λόγω παραγραφής (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκισης για συμμετοχή στην οργάνωση).
- Γιάννης Σερίφης: Αθώος (είχε αθωωθεί και πρωτόδικα, αλλά είχε ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα).
- Αγγελική Σωτηροπούλου: Αθώα (είχε αθωωθεί και πρωτόδικα, αλλά είχε ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα).
- Ο Θωμάς Σερίφης και ο Σωτήρης Κονδύλης αποφυλακίστηκαν καθώς είχαν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο κάθειρξης για την υποβολή αίτησης αποφυλάκισης, ενώ δύο ακόμα κατηγορούμενοι, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης και ο Ανέστης Παπαναστασίου είχαν αθωωθεί πρωτόδικα.
Ποιοι εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω απ’ τα κάγκελα
Μέχρι και σήμερα στη φυλακή βρίσκονται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (που φέρεται ως ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης και αρχηγός της 17 Νοέμβρη), ο Δημήτρης Κουφοντίνας (που ήταν ο βασικός εκτελεστής και καταδικάστηκε για συμμετοχή σε 11 ανθρωποκτονίες, σε εκρήξεις και ληστείες), ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Ηρακλής Κωστάρης, ο Σάββας Ξηρός (ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο του 2002 στο λιμάνι του Πειραιά όταν εξερράγη στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός που επιχείρησε να τοποθετήσει και από ‘κει άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της οργάνωσης) και ο αδελφός του, Χριστόδουλος Ξηρός. Άπαντες βρίσκονται σε πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού, με εξαίρεση τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Η πορεία του Κουφοντίνα μέχρι τη σημερινή απεργία πείνας
Ο επονομαζόμενος «Λουκάς» της οργάνωσης, Δημήτρης Κουφοντίνας, αρχικά ήταν έγκλειστος και αυτός στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού. Μετά από 15 χρόνια στη φυλακή, το 2017 ξεκίνησε να λαμβάνει άδειες, προκαλώντας έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Μάλιστα το έτος 2018 οι συνολικές του άδειες μέσα στο έτος ξεπέρασαν τις 18 ημέρες, αιτούμενος χρήση του νόμου που είχε θεσπίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.
Η συγκεκριμένη δυνατότητα, που ήταν καθ’ όλα νόμιμη, χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη από πολλά μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς εντός και εκτός συνόρων, οι οποίοι διαφωνούσαν με το γεγονός ότι μπορούσε να βγαίνει έξω ένας κρατούμενος που εκτίει μια τόσο σοβαρή ποινή. Μάλιστα το 2017 η οικογένεια Μπακογιάννη, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη (το 1989) από τον Κουφοντίνα, κατηγόρησε ανοιχτά τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ειδική μεταχείριση κρατουμένου.
«Αντί να επουλώνουμε τις πληγές, τις βαθαίνουμε»
Ο μετέπειτα δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, έγραφε τότε στο Facebook πως «η άδεια στον κατά συρροή δολοφόνο δίνεται για να απολαύσει την ελευθερία και τη ζωή που στέρησε από όλους αυτούς που σκότωσε και από αυτούς που μείναμε πίσω. Για χρόνια αποφάσιζε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ποτέ δεν μετάνιωσε, ποτέ δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας. Το αντίθετο. Συνεχίζει να φτύνει τη δημοκρατία στα μούτρα και κάνει ότι μπορεί για να φτιάξει συνεχιστές, σκορπώντας δηλητήριο και προπαγανδίζοντας τα εγκλήματα του. Και γι αυτό, σήμερα το κράτος τον επιβραβεύει, με την κυβέρνηση στην καλύτερη να αδιαφορεί και να ανέχεται και στη χειρότερη να παρέχει τις ευλογίες της. Έτσι όμως, αντί να κλείνουμε τραύματα, τα ανοίγουμε. Αντί να επουλώνουμε τις πληγές, τις βαθαίνουμε. Σκοτάδι».
Κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ πάντως στήριξαν το δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ αντιεξουσιαστικές οργανώσεις δήλωσαν επίσης εκείνο τον καιρό τη στήριξη τους μέσω διαδηλώσεων.
Τον Μάιο του 2019, λίγες ημέρες μετά την πρώτη ανατρεπτική απόφαση να μη χορηγηθεί νέα άδεια στον Κουφοντίνα λόγω «παντελούς και απολύτως συνειδητής έλλειψης οποιασδήποτε μεταμέλειας», το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου αναίρεσε το βούλευμα. Μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης, χορηγήθηκε κανονικά η καθιερωμένη άδεια από τη φυλακή ύστερα από την εισαγγελική παρέμβαση.
Από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό
Ακολούθως τον Αύγουστο του 2018 ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας του Βόλου και τον περασμένο Δεκέμβριο στις φυλακές Δομοκού. Η μεταγωγή του καταδικασθέντος βαρυποινίτη εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θεσπίζει την κατάργηση του δικαιώματος μεταγωγής των καταδικασμένων για τρομοκρατία σε αγροτικές φυλακές της χώρας. Ο ίδιος διαμαρτυρόμενος προχώρησε από τις 8 Ιανουαρίου σε απεργία πείνας και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε ειδικό χώρο κράτησης – κελί, στο νοσοκομείο της Λαμίας.
Το αίτημα του Γιωτόπουλου για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
Ο 76χρονος φερόμενος ως αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δεν έχει προκαλέσει προβλήματα κατά τον εγκλεισμό του. Αρχικά κρατούνταν στον Κορυδαλλό, τον Ιανουάριο του 2015 μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού (μαζί με τον Κουφοντίνα και τον Βασίλη Τζωρτζάτο) και τώρα έχει επιστρέψει στην Ε’ Πτέρυγα του Κορυδαλλού. Αρκετά χρόνια πριν, είχε καταθέσει αίτημα να μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σωφρονιστικό κατάστημα για εκπαιδευτικούς λόγους με τη διεύθυνση των φυλακών να του το απορρίπτει, ωστόσο ο ίδιος προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη και τον Μάρτιο του 2010 δικαιώθηκε.
Ωστόσο κατά καιρούς συνεχίζει να καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησής του, ενώ πρόσφατα κατέθεσε για μια ακόμη φορά αίτηση αποφυλάκισης, η οποία απορρίφθηκε. Κατά το παρελθόν δε, είχε προστριβές με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και δεν μιλάγανε. Τώρα όμως, ούτως ή άλλως βρίσκονται σε διαφορετικές φυλακές.
Οι τρομοκράτες που δεν δημιουργούν προβλήματα στον Κορυδαλλό
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν προκαλέσει προβλήματά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους ούτε ο Σάββας Ξηρός (που βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού), ούτε ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ούτε ο Ηρακλής Κωστάρης. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι απασχολούνται καθημερινά με την παρασκευή ψωμιού στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού των Φυλακών (προκειμένου να μειωθεί και η ποινή τους). Αμφότεροι λαμβάνουν επίσης τις προβλεπόμενες άδειες, είτε για να δουν την οικογένειά του, είτε για εκπαιδευτικούς λόγους.
Τα κινητά τηλέφωνα στο κελί του Χριστόδουλου Ξηρού
Πειθαρχικά προβλήματα ωστόσο έχει δημιουργήσει από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Ξηρός αφού κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικών ελέγχων έχουν εντοπιστεί τέσσερις φορές στο κελί του κινητά τηλέφωνα. Σε ερώτηση της διεύθυνσης των φυλακών Κορυδαλλού με ποιον τρόπο τα προμηθευόταν η απάντησή του ήταν ότι του έδιναν τις συσκευές σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Φέρεται επίσης να έχει προστριβές με αντιεξουσιαστές και ποινικό κρατούμενο, οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινά κελιά.
Ποιοι έχουν αποφυλακιστεί
Όσον αφορά τους αποφυλακισθέντες, ο Ηρακλής Κωστάρης αναπνέει πλέον τον «καθαρό αέρα», αφού εργαζόταν για καιρό στους φούρνους των φυλακών για να μειώσει την ποινή του, ενώ λάμβανε και τις προβλεπόμενες πενθήμερες άδειες για να επισκεφθεί την οικογένειά του ή για εκπαιδευτικούς λόγους.
Ο Βασίλης Ξηρός (το τρίτο από τα αδέλφια που μετείχαν στην τρομοκρατική οργάνωση) έχει αποφυλακιστεί από τον Ιούλιο του 2011, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Σήμερα ασχολείται με την κτηνοτροφία και φροντίζει να περνάει απαρατήρητος.
Ο Κώστας Καρατσώλης αποφυλακίστηκε το 2010 και ζει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή στην Αθήνα, εργαζόμενος ως κηπουρός.
Ο Νίκος Παπαναστασίου εργάζεται ως κεραμοποιός σε προάστιο της Αθήνας και έχει γίνει για δεύτερη φορά πατέρας, έχοντας ήδη ένα παιδί από τον πρώτο του γάμο.
Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης είναι σήμερα 79 ετών και ζει στην Εύβοια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Ο Θωμάς Σερίφης αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2007 και έκτοτε, έχοντας αφήσει πίσω το παράνομο παρελθόν, δημιούργησε οικογένεια και ζει στην Αθήνα.
Ο Πάτροκλος Τσελέντης είχε απασχοληθεί για αρκετό καιρό τον φούρνο των Φυλακών Κορυδαλλού προκειμένου να αποφυλακιστεί ταχύτερα και μετά την αποφυλάκισή του ζει μια ήρεμη ζωή σε παραλιακό δήμο της Αττικής.
Ο Παύλος Σερίφης είναι πλέον συνταξιούχος και αντιμετωπίζει σύμφωνα με πληροφορίες προβλήματα υγείας.
Από την πλευρά του, ο Διονύσης Γεωργιάδης αποφυλακίστηκε τέλη του 2006 και ζει στη Θεσσαλονίκη απασχολούμενος σε οικογενειακή επιχείρηση.
Ο Σωτήρης Κονδύλης απασχολείται ως ιδιωτικός υπάλληλος και ζει με την οικογένειά του σε προάστιο της Αθήνας.
Τέλος, ο Κώστας Τέλιος είχε μια διαφορετική εξέλιξη από όλους τους άλλους. Ο δάσκαλος από τη βόρεια Ελλάδα είχε καταρχάς παραδοθεί μόνος του στις αρχές δηλώνοντας μετανιωμένος. Φυλακίστηκε και εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2003, την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη της 17 Νοέμβρη στο Εφετείο. Όσο ήταν έξω παντρεύτηκε μια δασκάλα ξένων γλωσσών και απέκτησε ένα κοριτσάκι. Τον Μάιο του 2007 επέστρεψε και πάλι στις φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του και το 2012 αποφυλακίστηκε οριστικά.
Πηγή: newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις