Σε κλίμα αντεγκλήσεων διεξήχθη τη Δευτέρα η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυς Γιολίτη και του Αρχηγού της Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου αναφορικά με τον χειρισμό από την Αστυνομία του παραπόνου της Υπουργού για ένα parody account στο Τwitter.
Στη συνεδρία έγινε διασύνδεση και με τη θεωρούμενη ως υπέρμετρη αντίδραση της Αστυνομίας στην εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο και ζητήθηκε επανειλημμένα η παραίτηση της Υπουργού.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι το παράπονο, που υπεβλήθη γραπτώς, έγινε για προστασία των οικείων της και συγκεκριμένα του πατέρα της, αποκαλύπτοντας ότι η ίδια δέχθηκε απειλές για τη ζωή της, ενώ ο Στέλιος Παπαθεοδώρου προέβη σε μια παραδοχή ότι η Αστυνομία προέβη σε λανθασμένο χειρισμό του παραπόνου.
«Το αποτέλεσμα είναι εμείς ως Αστυνομία θα είμαστε πιο προσεκτικοί και υιοθετώ πλήρως τα όσα έχει αναφέρει ο κ. (Αχιλλέας) Δημητριάδης», είπε. Σε ερώτηση αν η Αστυνομία ζήτησε συμβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα προτού προχωρήσει, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι η Αστυνομία δεν ζήτησε την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα. «Ίσως θα ήταν καλύτερα να πηγαίναμε. Μακάρι να πηγαίναμε στον Γενικό Εισαγγελέα, μπορεί να ήταν διαφορετικές ο οδηγίες», ανέφερε.
Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία είχε εξασφαλίσει ένταλμα έρευνας σε βάρος προσώπου από τη Λάρνακα με την πληροφορία ότι η ίδια διαχειριζόταν τον λογαριασμό παρωδία, ένα ένταλμα που ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η κ. Γιολίτη είπε πως δυστυχώς το επίπεδο συζήτησης δεν ήταν αυτό που ανέμενε. Μίλησε για στημένο σκηνικό και για συνεχόμενες διακοπές. «Ήρθαν έτοιμοι για καυγάδες, λαϊκισμό και αποπροσανατολισμό», όπως είπε.
Αναφορικά με το αν θα απολογηθεί, η ίδια είπε πως δεν έχει «κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγνώμη, αλλά γιατί να ζητήσω συγγνώμη όταν έκανα ένα παράπονο στην Αστυνομία και ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται».
Στις τοποθετήσεις της ενώπιον της επιτροπής, η κ. Γιολίτη, ανέφερε ότι δεν θα απολογηθεί για κάτι, ενώ μίλησε για λαϊκά δικαστήρια σε μέσα κοινωνική δικτύωσης, ενώ αναφέρθηκε σε κατηγορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε υποβάλει το παράπονό της προτού γίνει η ανάρτηση σχετικά τον πατέρα της.
«Υπάρχει κανείς στην κοινωνία που θα δεχόταν να εκθέτουν τον πατέρα και τη μητέρα τους με χλευαστικά σχόλια; Υπό το πέπλο της σάτιρας, αυτό δεν είναι σάτιρα, είχαν αρχίσει να θίγονται πρόσωπα του στενού μου οικογενειακού περιβάλλοντος. Θεωρώ επιβεβλημένο ο κάθε πολίτης να ασχολείται με τα κοινά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι γονείς και τα παιδιά του θα αποτελούν βορά σε δημόσιες συζητήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι ο λογαριασμός χρησιμοποίησε και φωτογραφίες της μητέρας της, που ναι μεν ήταν δημοσιευμένες, αλλά δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια σε διαφορικό πλαίσιο.
Απεκάλυψε ότι πρόσφατα κάποιοι είχαν προβεί σε απειλή και κατά της δική της ζωής, λέγοντας ότι βρέθηκε σύνθημα σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού που ανέγραφε «Γιολίτη ζούμε, νεκρή να σε δούμε».
«Η πρόθεσή μου δεν είναι δίωξη του προσώπου, που διαχειρίζεται τον συγκεκριμένο λογαριασμό», είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, η κ. Γιολίτη είπε πως το παράπονο υπεβλήθη στην Αστυνομία στις 4 Δεκεμβρίου και ότι δεν άσκησε καμία πίεση και ούτε έχει εμπλακεί στη διαδικασία που ακολούθησε η Αστυνομία. Σημείωσε πως το ένταλμα εκδόθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι υπήρχαν περιπτώσεις που η Αστυνομία ενήργησε αυθημερόν σε περίπτωση καταγγελίας από άλλο πολιτικό αρχηγό.
Ειδικότερα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κατέθεσε στην επιτροπή κατάλογο με καταγγελίες από 200 πρόσωπα ότι δέχθηκαν απειλές μέσω διαδικτύου, εκ των οποίων τα 50 προέρχονταν από πολιτικούς.
«Ενώ στο παρελθόν πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα του τόπου υπέβαλαν παράπονο, θέλω να δείτε πόσοι πολιτικοί υπέβαλαν παρόμοιο παράπονο και έγινε έρευνα, χωρίς να υπάρχει κατακραυγή, ενώ στη δική μου την περίπτωση συνέβη εντελώς το αντίθετο», είπε η κ. Γιολίτη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες».
Στα δικές του τοποθετήσεις, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως η εισήγηση της Αστυνομίας είναι όπως η υπόθεση αρχειοθετηθεί. «Είμαστε σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία και δεδομένης της απόσυρσης του παραπόνου αλλά και των δυσκολιών απόδειξης θα πάμε στη Νομική Υπηρεσία για να μην προχωρήσει», είπε προσθέτοντας ότι και ο Γενικός Εισαγγελέας είναι σύμφωνος.
Αναγνώρισε πως ήταν η πρώτη φορά που χειρίστηκε παράπονο από λογαριασμό παρωδία και σημείωσε ότι η ενέργεια της Αστυνομίας για εξασφάλιση εντάλματος έρευνας δεν έγινε καθ’ υπέρβαση εξουσίας.
«Αν διαβάσει κάποιος την απόφαση του Ανωτάτου φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν αναφέρεται ότι η Αστυνομία ενήργησε καθ’ υπέρβαση εξουσίας αλλά ότι έπρεπε η ανακρίτρια να γράψει τι ακριβώς έψαχνε η Αστυνομία».
Εξάλλου, ο Ανδρέας Αναστασιάδης, υπεύθυνος υποδιεύθυνσης οικονομικού εγκλήματος είπε πως η πληροφορία για τον διαχειριστή του λογαριασμού αξιολογήθηκε βάσει των δεδομένου που είχαν ενώπιον τους και ότι κρίθηκε ότι υπάρχει εύλογη αιτία.
Η Νίκη Ζάρου, το πρόσωπο που απετέλεσε αντικείμενο της αστυνομικής έρευνας είπε πως η Υπουργός «πρέπει να ντρέπεται» αφού «πήρε την Αστυνομία στο σπίτι κάποιου προσώπου και τώρα ηγείται της Αστυνομίας».
«Πραγματικά με θλίβει να λέει ότι θα το ξαναέκανε. Σημαίνει ότι είναι πλήρης κατάργηση της δημοκρατίας. Δεν τη θέλω την απολογία, θα ήθελα να έβλεπα ότι όλο αυτό άφησε ένα μάθημα», είπε και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί για κανέναν να έρθει η Αστυνομία και να πάρει το κινητό τους τηλέφωνο, το φορητό υπολογιστή και τα τάμπλετ των παιδιών της. «Τις μέρες που πέρασα εγώ τρομοκρατημένη στο σπίτι μου, ενώ κάποιων άλλων τα παιδιά τους ήταν μια χαρά», είπε.
Ζήτησε τέλος όπως η Αστυνομία προσκομίσει τη μαρτυρία που την παρουσιάζει ως διαχειριστή του parody account.
Ο δικηγόρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Αχιλλέας Δημητριάδης είπε πως η καταγγελία της Υπουργού έγινε καθ’ υπέρβαση διότι η εν λόγω ανάρτηση από τον λογαριασμό παρωδία στο Twitter δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, προσθέτοντας ότι το parody account δεν ήταν πλαστοπροσωπία, αλλά σάτιρα, που επιτρέπεται από τους κανονισμούς λειτουργίας του Twitter.
Αναφέρθηκε δε στον όρκο που δόθηκε κατά το αίτημα έκδοσης εντάλματος έρευνας ότι έγιναν διάφορα σχόλια «κατά της πολιτικής ζωής του τόπου». «Πρόκειται για τεράστια επέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης», είπε, προσθέτοντας ότι με την ακύρωση του εντάλματος επιδικάστηκαν έξοδα κατά της Δημοκρατίας και αναμένεται επιδίκαση αποζημιώσεων σε περίπτωση προσφυγής από τον παραπονούμενο. Οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν, τις ευθύνες ποιος θα τις αναλάβει, διερωτήθηκε.
«Η κ. Γιολίτη μπορεί να καταγγέλλει στην Αστυνομία πράγματα που δεν είναι ποινικό αδίκημα. Αν η Υπουργός που έκανε την καταγγελία δεν το ξέρει, ανησυχώ ακόμη πιο πολύ», είπε.
Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΑΚΕΛ και εκ των βουλευτών που ενέγραψαν το θέμα, Σκεύη Κουκουμά είπε απευθυνόμενη στην κ. Γιολίτη ότι «έχετε κάνει μια τεράστια γκάφα την οποία θα κληθεί ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει τις αποζημιώσεις».
«Δεν αισθανόμαστε πλέον ασφαλείς, δεν τολμούμε να έρθουμε να κάνουμε μια καταγγελία. Ούτε η Αστυνομία είναι υπηρέτης του όποιου πολιτικού προϊστάμενου, η Αστυνομία είναι υπηρέτης του πολίτη», είπε από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Εξάλλου, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου χαρακτήρισε την κ. Γιολίτη ως "επικίνδυνη για τη Δημοκρατία". «Δεν έχετε καταλάβει καν τι κάνατε, ότι η ενέργεια σας οδήγησε σε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάχρηση εξουσίας, θεσμικό εκφοβισμό και τούτο είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία. Είσαστε επικίνδυνη για την δημοκρατία. Είναι εξοργιστικό είναι τρομακτικό το τι ζούμε», είπε.
Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, ανέφερε ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη, υποδεικνύοντας ότι τα «πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να επιδεικνύουν περισσότερη ανοχή απέναντι στην κριτική από οποιανδήποτε άλλο πολίτη».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε ότι τα γεγονότα της υπόθεσης άρχισαν με την καταγγελία της Υπουργού και συνεχίστηκαν με τη λανθασμένη - με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου - επιδρομή της Αστυνομίας και τις "ατεκμηρίωτες δικαιολογίες", που ακούμε έκτοτε από την Υπουργό Δικαιοσύνης.
Αυτές όπως είπε, φανερώνουν κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός απλού πολίτη, στοχοποίηση ενός ανθρώπου και εκφοβισμό όσων ασκούν κριτική, ακόμα και αυτών που κάνουν σάτιρα. Επίσης, "έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας και νοοτροπίας από πλευράς κυβέρνησης, κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Υπουργού και προνομιακή μεταχείριση καταγγελίας από πλευράς Αστυνομίας, κατά παράβαση του Συντάγματος, του Νόμου αλλά και της αστυνομικής πρακτικής".
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι όταν είσαι δημόσιο πολιτικό πρόσωπο οφείλεις να δέχεται και να ανέχεσαι την οποιαδήποτε κριτική όσο σκληρή κι αν είναι. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος δεν μπορεί να ανεχθεί την κριτική δεν πρέπει να εμπλέκεται στο δημόσιο βίο.
Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι είναι προφανές ότι τόσο η Υπουργός όσο και η Αστυνομία έχουν υποπέσει σε σοβαρά σφάλματα, με αποτέλεσμα να έχουν παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα πολίτη, που δικαιολογημένα διαμαρτύρεται και διεκδικεί αποζημιώσεις, που θα πληρώσει ο φορολογούμενος.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις