Παρότι η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Λοιμωξιολογίας, και μέλος επιδημιολογικής ομάδας Δρ Μαρία Κολιού, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ και την εκπομπή "Πρωινό Δρομολόγιο" αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα εστιατόρια δεν διατρέχουν κίνδυνο για μετάδοση του ιου, εντούτοις είναι κάτι που ανησυχεί την επιδημιολογική ομάδα.
Σε δηλώσεις της η Δρ.Κολίου ερωτώμενη για το αν θα γίνει άνοιγμα των κέντρων εστίασης, σχολίασε οτι το πρόβλημα δεν είναι οι χώροι εστιάσης ως εστιατόρια. "Τα εστιατόρια είναι ασφαλής χώρος", αναφέρει.
Αυτό που προβληματίζει την επιδημιολογική ομάδα απο το άνοιγμα τους, είναι πως οι καφετέριες, τα μπαρ και τα κλαμπ δεν είναι τόσο ασφαλή. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι σε ένα εστιατόριο δεν υπάρχει κινητικότητα, αλλα οι πελάτες ειναι στάσιμοι στο τραπέζι τους, ενώ σε μια καφετέρια, μπαρ,κλαμπ , ο κόσμος κινείται με αποτέλεσμα αυτό να είναι επικίνδυνο ως προς την μετάδοση.
Τι κρατά πίσω το κράτος και επιδημιολιγική ομάδα για να κάνουν το βήμα προς το άνοιγμα τους; Οπως ανέφερε η Δρ.Κολιού , υπάρχουν άλλα νομικά θέματα όπως για παράδειγμα αν γίνει άνοιγμα των εστιατορίων, αυτομάτως κάποια Καφε-εστιατόρια, που έχουν άδεια λειτουργίας και σαν εστιατόρια και καφέ ταυτόχρονα , θα θέλουν να ανοίξουν και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει έντονα. Ο έλεγχος οπως διευκρίνησε δεν μπορεί να είναι ο ίδιος, σε ένα χώρο που οι πελάτες κινούνται συνεχώς αναμεταξύ τους.
Τόνισε πως "είναι ουτοπία" να πιστεύουμε ότι μπορούν να ελεγχθούν όλα , αν ανοίξουν ταυτόχρονα ολα μαζί. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ελέγχου και αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων.
Πρότεινε την σταδιακή χαλάρωση, με αυστηρό έλεγχο και αυτό θα ηταν καλύτερα να γίνει οπως αναφέρει όταν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα αύξησης της μετάδοσης όπου σαν αποτέλεσμα θα έχει ένα τρίτο κύμα και έξαρση του ιου στην κοινότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις