ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή δεν έκανε αποδεχτή την αναπομπή του νόμου για την καταχώρηση δικαστικών εγγράφων

Η Βουλή δεν έκανε αποδεχτή την αναπομπή του νόμου για την καταχώρηση δικαστικών εγγράφων

Η Ολομέλεια της Βουλής δεν έκανε αποδεχτή την αναπομπή του νόμου με τον οποίο θα καθίστατο δυνατή παράλληλη καταχώρηση δικαστικών εγγράφων στα πρωτοκολλητεία με φυσική παρουσία και με ηλεκτρονική διαδικασία με 15 Βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της αποδοχής της 27 εναντίον. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαβίβασε επιστολή σχετικά με τον νόμο την οποία παρέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, ενώ η συζήτηση για το θέμα βρισκόταν σε εξέλιξη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και πριν την ψηφοφορία. Ο κ. Αδάμου αφού παρέλαβε την επιστολή ανέφερε ότι θα την αναγνώσει στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος, αλλά ακολούθως αποφάσισε να τη διανείμει στους Βουλευτές και να μην την αναγνώσει πριν την ψηφοφορία ώστε να μην εκληφθεί ότι είναι δυνατές παρεμβάσεις πριν οι Βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν.
 
Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν ο  Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Αλληλεγγύης
 
Στην επιστολή με την οποία συνοδεύει τον νόμο που αναπέμφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή καταστρατηγείται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, διότι παρεισφρέει νομοθετικά στην έκδοση διαδικαστικού κανονισμού, τόσο ως προς τον χρόνο έκδοσης όσο και προς το περιεχόμενο, θέμα που υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της δικαστικής εξουσίας.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ανέφερε πως η πρόταση νόμου ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή και πρόσθεσε ότι αναμένει από την Νομική Υπηρεσία να γνωματεύσει ακριβώς το ίδιο σε ότι αφορά τον διαχωρισμό των εξουσιών και στις 5 Μαρτίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ειδική δικαιοδοσία των επαρχιακών δικαστηρίων σε διαφορές που προκύπτουν από πιστωτικές διευκολύνσεις που στοχεύει σε ταχύρρυθμες εκδικάσεις υποθέσεων.
 
Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Νομικών ανέδειξε πέρσι τον Απρίλη την αναγκαιότητα για την ηλεκτρονική καταχώρηση δικογράφων μέχρι την εφαρμογή του  e-justice. Ανέφερε ότι χθες η Επιτροπή Νομικών ενημερώθηκε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο επίλυσης των προβλημάτων που προέκυψαν στο e-justice και ότι θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβρη, δηλώνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ κάνει αποδεχτή την αναπομπή.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως ενόψει της μη εφαρμογής της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης το ΑΚΕΛ δεν κάνει αποδεχτή την αναπομπή επειδή δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι ψήφισης του αναπεμφθέντος νόμου. Διατύπωσε τη θέση ότι η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει και η δικαστική εξουσία να αναλογιστεί ότι η Βουλή δεν θα λειτουργεί κατά πως βολεύει.
Συνέχισε λέγοντας ότι την ώρα την ώρα που ρυθμίζονταν τα δικαιώματα έφεσης έσπευδαν στη Βουλή για να ρυθμιστούν με νόμο και διερωτήθηκε αν σε αυτή τη ρύθμιση δεν ετίθετο ζήτημα διάκρισης των εξουσιών.  Για τον ίδιο λόγο επικαλέστηκε και το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι από πέρσι κατά το πρώτο lockdown και από τον Μάρτιο του 2020 που αναλήφθηκαν δεσμεύσεις για την ηλεκτρονική δικαιοσύνης είμαστε στο ίδιο σημείο καθώς δεν έχει γίνει τίποτε.  Ως έχουν σήμερα τα δεδομένα η καταχώρηση δικογράφων θα γινόταν μόνο ηλεκτρονικά, είπε προσθέτοντας ότι η Επιτροπή  Νομικών σε μια προσπάθεια να καλύψει ένα κενό για το οποίο δεν μερίμνησε η Κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο που αναπέμφθηκε. Το ΔΗΚΟ δεν θα αποδεχτεί την αναπομπή είπε, διατυπώνοντας τη θέση ότι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη πάει από αναβολή σε αναβολή καθιστώντας τη δικαιοσύνη τον φτωχότερο των φτωχών συγγενών.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως είναι πρωτοφανές ένας νόμος να θεωρείται από το Ανώτατο Δικαστήριο και την Κυβέρνηση λιγότερο ισχυρός και να πρέπει να υποχωρεί σε κανονισμούς. Πρόκειται για νομική παραδοξότητα συνέχισε διατυπώνοντας τη θέση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο προσπαθεί να διατηρήσει κεκτημένα τα οποία οδήγησαν σε δικαστικά δεδομένα για τα οποία κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως όταν είδε την πρόταση νόμου θέλησε να την προσυπογράψει για συμβολικό λόγο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι των ώρα που σε άλλα κράτη στη δικαιοσύνη έχει εισαχθεί η τεχνητή νοημοσύνη εμείς ακόμα παλεύουμε με τα «μπακαλοδεύτερα», ανέφερε. Πρόσθεσε πως τεχνολογικά είμαστε στον μεσαίωνα και δήλωσε πως η Αλληλεγγύη δεν αποδέχεται την αναπομπή.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top