Σε ηλικία 96 ετών έφυγε χθες από τη ζωή στο σπίτι του στη Λάρνακα, ο ιδρυτής και δάσκαλος του Συγκροτήματος Καλλιτεχνών Λύσης ΣΥΚΑΛΥ, Κωστής Κωστέας.
Σε ανακοίνωση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το Συγκρότημα αναφέρει ότι «με θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος μας δάσκαλος και ιδρυτής του Συγκροτήματος Καλλιτεχνών Λύσης, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Καλό σου ταξίδι δάσκαλε, αφήνεις πίσω σου ένα τεράστιο ανεκπλήρωτο κενό και κανένας δεν θα μπορέσει ποτέ να σε αντικαταστήσει».
Προστίθεται ότι "Λεπτομέρειες για τη κηδεία του θα ανακοινωθούν αργότερα".
Τα συλλυπητήρια του ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Κωστή Κωστέα, από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς δημιουργούς της Κύπρου και πρωτοπόρος αγωνιστής του λαού μας. Ερευνητής και ταυτόχρονα δημιουργός των λαϊκών παραδόσεων της Κύπρου, ποιητής, μουσικοσυνθέτης, που με το ταλέντο του, τη συνεχή και επίπονη εργασία του, το εμπνευσμένο έργο του, την ανθρωπιά και την απέραντη καλοσύνη του, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον πολιτισμό μας. Ο Κωστής Κωστέας, πήρε την πρωτοβουλία, ήταν εκ των ιδρυτών και, ταυτόχρονα, η ψυχή του ιστορικού Συγκροτήματος Καλλιτεχνών Λύσης, ΣΥΚΑΛΥ, του πρωτοπόρου και δραστήριου συγκροτήματος λαϊκών χορών και μουσικής, με τις δεκάδες τιμητικές διακρίσεις εντός και εκτός Κύπρου. Η ίδρυση του ΣΥΚΑΛΥ, το 1961, και προπαντός η δράση του, συνιστούσε για τα κυπριακά δεδομένα μια εντελώς νέα προσέγγιση της κυπριακής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αλλά και μια τομή στην πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα της τότε εποχής.
Πολυδιάστατη και πολυσήμαντη ήταν η προσφορά του Κωστή Κωστέα στα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα της Κύπρου. Αν και αυτοδίδακτος δημιουργός, προχώρησε στη μελοποίηση βυζαντινών ύμνων και στη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής σε νέους της Λύσης. Έγραψε μουσική και σκηνοθέτησε σειρά χοροδραμάτων που άφησαν εποχή, όπως το «Ειδύλλιο και γάμος», «Στα Μαρμαρένια Αλώνια» και το «Βαθκιές Ρίζες». Μαζί με το ΣΥΚΑΛΥ πήρε μέρος σε δεκάδες φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ο Κωστής Κωστέας έγραψε μουσική σε σειρά θεατρικών έργων των Παύλου Λιασίδη («Η Αγάπη Νικητής», «Αλαβροστοισιώτης», «Ο Μονογιός») και Μιχάλη Πασιαρδή («Το Νερόν του Δρόπη», «Το Γατάνιν», Στα χώματα της Μεσαρκάς», «Τ΄ Αλώνια μας στους Πάνω Μαχαλάδες»). Έγραψε επίσης μουσική σε έργα πολλών ποιητών συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, ενώ μετά τον θάνατο του μαέστρου Γιάγκου Σουρουλλά ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας του «Γιάγκου Σουρουλλά-Δήμου Λύσης». Εξίσου σημαντική ήταν και η έρευνα και η ανάδειξη του έργου σημαντικών δημιουργών όπως του Παύλου Λιασίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Γιάγκου Σουρουλλά και άλλων.
Αξιοσημείωτες είναι οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε ο Κωστής Κωστέας και το ΣΥΚΑΛΥ, όπως αυτές ήταν το 1968, το πρώτο Βραβείο στο διαγωνισμό της Διεθνούς παιδικής Οργάνωσης CIMEA με το ποίημα «Λευτεριά και Ειρήνη» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, το 1984, το βραβείο Λαϊκής Τέχνης του Ιδρύματος FVS του Αμβούργου και το 1995, το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας - Θοδόσης Πιερίδης» της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
Ως μέλος του ΑΚΕΛ και των Λαϊκών Οργανώσεων Λύσης, ο Κωστής Κωστέας διακρίθηκε για τις προοδευτικές του ιδέες, για τη συνεχή και συνεπή προσφορά του προς τους ανθρώπους, τη Λύση και την Αμμόχωστο. Μέχρι το τέλος έμεινε πιστός στην ιδέα της επιστροφής στην αγαπημένη του Λύση την οποία ύμνησε σε πάρα πολλά έργα του, αλλά έμεινε πιστός και στις ιδέες της Αριστεράς, τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού. Τέλος, διετέλεσε κατά καιρούς εκ περιτροπής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Λύσης.
Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος, ιδιαίτερα στη σύζυγό του Παναγιώτα και στα παιδιά του Κυριάκο, Τάσο και Μίκη, καθώς και σε όλη την οικογένεια του ΣΥΚΑΛΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις