BUSINESS NEWS

Ας μιλήσουμε για πολιτική

Ας μιλήσουμε για πολιτική

Η διαχείριση κρίσεων και η στρατηγική πολιτικής επικοινωνίας

Του Κωνσταντίνου Ντάλτα, Διευθύνων Σύμβουλος Red Wolf, εταιρείας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

Η πολιτική επικοινωνιακή στρατηγική, αποδεικνύεται ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο πίσω από κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μια βασική διαπίστωση του πολιτικού marketing, είναι ότι οι ηγετικές φυσιογνωμίες, αρχηγοί κομμάτων, οι πολιτικοί και οι υποψήφιοι, είναι από μόνοι τους ένα brand, που πρέπει να τυγχάνει διαχείρισης αφού πρώτα διενεργηθεί έρευνα, ανάλυση δεδομένων αναγνώρισης αδυναμιών, δυνατών σημείων και ευκαιριών που δημιουργούνται, προκειμένου να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Κάν’ το όπως ο Ομπάμα»
Πρότυπό μιας πετυχημένης προεκλογικής εκστρατείας για πολλούς επικοινωνιολόγους και επιτελεία, είναι η εκστρατεία του 2008 για την εκλογή του Δημοκρατικού Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η Αμερική γύρισε σελίδα και οι πολίτες της έγραψαν ιστορία, αναδεικνύοντας στην προεδρία της χώρας για πρώτη φορά έναν αφροαμερικανό. Πως έγινε αυτό; Ο Μπάρακ Ομπάμα προχώρησε λίγο πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, το 2007, σε έρευνα σκοπιμότητας, η οποία διέβλεψε το διαρκώς αυξανόμενο αντισυστημιτικό ρεύμα στην αμερικανική κοινωνία, το οποίο αντιμετώπιζε με δυσπιστία τους υποψηφίους που προέρχονταν από το πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον. Ο Ομπάμα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των επικοινωνιολόγων του στόχευσε και επένδυσε σε αυτό το ρεύμα, με το γνωστό αποτέλεσμα σε όλους μας. Μια άλλη πρακτική της εκστρατείας του, ήταν η συστηματική επαφή του με τους πολίτες, από πόρτα σε πόρτα όπου εμφανιζόταν ως ένας απλός άνθρωπος και παράλληλα καλλιεργούσε την αμεσότητα και το αίσθημα της αμφίδρομης σχέσης με τους πολίτες των ΗΠΑ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επιστράτευση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης όπου μαζί του στον αγώνα για αλλαγή, συστρατεύθηκαν εθελοντές που αποτέλεσαν ένα ισχυρό όπλο για την εκλογή του.


Αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας υποψηφίου και επιτελείου. Ο πολιτικός πρέπει να διαθέτει το προσόν και να έχει τη διάθεση να ακούει τους συνεργάτες του. Μια προεκλογική καμπάνια είναι μια ομαδική καμπάνια και σε καμία περίπτωση one man show.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2012, ο Μπάρακ Ομπάμα, εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία online. Με είκοσι μόλις χαρακτήρες στο Twitter ανακοίνωσε την πρόθεσή του αποστέλλοντας ταυτόχρονα email στους υποστηρικτές του, μέσω του οποίου κατέληγαν σε ένα βίντεο με τίτλο «Είσαι Μέσα;»
Μάλιστα στο σποτ δεν συμμετείχε ο ίδιος αλλά εθελοντές της εκστρατείας για την επανεκλογή του, που εξηγούσαν γιατί μια δεύτερη θητεία έχει σημασία γι’ αυτούς.


O Ομπάμα, ουσιαστικά, πέτυχε μια σχέση οικειότητας με τους ψηφοφόρους του, ενώ η απλότητα που έβγαζε προς τα έξω απεικονιζόταν σε φωτογραφίες, όπως αυτή με την καθαρίστρια στο Λευκό Οίκο ή εκείνη που έβαλε τα πόδια πάνω στο οβάλ γραφείο, μετά από μια κουραστική ημέρα.
Διαχείριση κρίσεων
Πέραν από τις εκλογικές αναμετρήσεις, ο Μπάρακ Ομπάμα, ήρθε αντιμέτωπος με αρκετές κρίσεις τις οποίες έπρεπε να διαχειριστεί. Ο ίδιος, είχε το προτέρημα να ακούει και να εμπιστεύεται τους επικοινωνιολόγους και το επιτελείο του και κάθε κρίση αφού αναλυόταν σχολαστικά αντιμετωπιζόταν άμεσα, αποτελεσματικά και με πλήρη αρμονία στη διαχείρισή της.


Η Red Wolf, μέσα από την πολύχρονη εξειδίκευσή της στο μοντέλο της πολιτικής επικοινωνίας το οποίο εξελίσσει με βάσει τις προκλήσεις των εποχών και με εφόδια τα σύγχρονα εργαλεία και τα έμπειρα μέλη της ομάδας της, χαράσσει στρατηγική, αναδεικνύει τη σημασία και τη σπουδαιότητα των πολιτικών προσώπων μέσα από αναλύσεις κινδύνων σε συνεργασία με τους εξιδεικευμένους συμβούλους κρίσεων που διαθέτει.


Καταληκτικά, το ουσιαστικό αποτέλεσμα κάθε στρατηγικής πολιτικής επικοινωνίας, θα πρέπει να βασίζεται σε μια άριστη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών, δηλαδή του υποψηφίου και του επιτελείου που σχεδιάζει και εξελίσσει την στρατηγική. Ας μην λησμονούμε ότι το political game είναι αρκετά επικίνδυνο και τα όποια ατοπήματα είναι εύκολο να εμφανιστούν, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου τα Social Media παίζουν ρόλο «name and shame».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top