64 χρόνια έχουν περάσει από την ηρωική θυσία του 29χρονου τότε Γρηγόρη Αυξεντίου.
Εκεί που στις 3 Μαρτίου του 1957 ο σταυραετός του Μαχαιρά, ο Ζήδρος μας, ο καπετάνιος μας, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, πρότασσε στους στυγνούς αποικιοκράτες και στους χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες που μετά από προδοσία περικύκλωσαν το κρησφύγετό του το σύγχρονο «Μολών λαβέ».
Εμφορούμενος από τα ακατάλυτα ιδανικά της γενναιοψυχίας και της φιλοπατρίας του ένδοξου βασιλιά Λεωνίδα της Αρχαίας Σπάρτης, ο εκ Λύσης Κύπρου ορμώμενος έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού αφουγκράσθηκε τον παλμό των αγωνιζομένων για ελευθερία Κυπρίων, σπεύδοντας με αγαλλίαση στο πεδίο του αγώνα.
Μόλις μαθεύτηκε το μαύρο μαντάτο η πίστη των συναγωνιστών του στο δίκαιο του αγώνα για αποτίναξη του δυνάστη χαλυβδώθηκε ακόμη περισσότερο. Ο πόθος για ελευθερία φούντωσε προσδίδοντας καινούργιους ορισμούς στη θυσία και τη φιλοπατρία. Το όνομά του, που έγινε συνώνυμο με την ελευθερία, τη λεβεντιά, την αξιοπρέπεια και τη γενναιότητα, γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο πάνθεον της ελληνικής αθανασίας.
Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή - Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.
Πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, της μεγαλύτερης απελευθερωτικής οργάνωσης στο νησί, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιστασιακής του δράσης έλαβε τα ψευδώνυμα «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος».
Οι Άγγλοι κατακτητές έκαναν πολλές προσπάθειες για να τον συλλάβουν και τον επικήρυξαν με 5.000 λίρες. Ο Αυξεντίου πάντα τους ξέφευγε και ποτέ δεν έχασε το κουράγιο του. Μια φορά μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους άγγλους διώκτες του χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Στις 10 Ιουνίου του 1955 βρήκε την ευκαιρία να παντρευτεί την αγαπημένη του Βασιλική στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου.
Η σπηλιά όπου δόθηκε η ύστατη μάχη
Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ο Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου, όχι μόνο οδήγησε τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά άφησε τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.
Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά. Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, ο τέταρτος, ένας δεκανέας, έπεσε νεκρός. Ο Μίντλετον ζήτησε ενισχύσεις, οι οποίες κατέφθασαν αμέσως με ελικόπτερα. Η μάχη συνεχίσθηκε για 10 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα για τους επιτιθέμενους. Μπροστά στο αλύγιστο θάρρος του Αυξεντίου και αφού χρησιμοποίησαν όλων των ειδών τα όπλα, οι Βρετανοί έρριψαν στη σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Τεράστιες φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, για να τυλίξουν σε λίγο το κορμί του Αυξεντίου.
Η μάχη τελείωσε στις 2 το βράδυ της 3ης Μαρτίου 1957. Το πτώμα του ηρωικού πατριώτη βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε την επομένη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα Φυλακισμένα Μνήματα». Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μόλις 29 ετών.
Η ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου δεν φοβήθηκε, δεν υπέκυψε, δεν γονάτισε απέναντι στο Βρετανό αποικιοκράτη. Αντιθέτως ύψωσε ψηλά τα λάβαρα και σαν ένας νέος Λεωνίδας, έστειλε το ηχηρό μήνυμα: «Μολών Λαβέ».
Παρέμεινε μέσα στο κρησφύγετο του όπου έδωσε πολύωρη και σκληρή μάχη. Οι εχθροί, μη έχοντας άλλη επιλογή, αποφασίζουν να περιλούσουν το κρησφύγετο με βενζίνη και το παραδίδουν στις φλόγες... Ο Γρηγόρης περνά για πάντα στο πάνθεον των ηρώων με τα μηνύματα της θυσίας του να παραμένουν διαχρονικά μέχρι και σήμερα.
Ο «Ζήδρος» γνώριζε εκ των προτέρων, τόσο τη μεγάλη στρατιωτική υπεροχή του εχθρού όσο και το μέγεθος της προδοσίας και όμως δεν λύγισε. Θυσιάστηκε για τα ιδανικά, για τις αρχές και τις αξίες που κουβαλά αυτός ο τόπος, αφήνοντας σ’ όλους μας βαριά και ιερή παρακαταθήκη.
Θυμόμαστε, σεβόμαστε και τιμούμε τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου. Έχουμε ιερό καθήκον να διαφυλάξουμε την πατρίδα μας, η οποία μέχρι και σήμερα βρίσκεται διχοτομημένη και τουρκοκρατούμενη, με τις απειλές να εντείνονται καθημερινά. Με φάρο τη θυσία Αυξεντίου και όλων των ηρώων μας, έχουμε χρέος να βαδίσουμε στον δρόμο της εθνικής αξιοπρέπειας.
Η ΕΔΕΚ για τον Γρηγόρη Αυξεντίου
Αν και έχουν περάσει 64 χρόνια η περιγραφή και μόνο της θυσίας του 29χρονου Γρηγόρη Αυξεντίου προκαλεί ρίγος στον κάθε Έλληνα της Κύπρου.
Στο θάρρος, την τόλμη αλλά και την ψυχική δύναμη του Γρηγόρη καθρεφτιζόταν το μεγαλείο του μυθικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Ενός αγώνα που τελείωσε με τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί την ασπίδα προστασίας όλων των Κυπρίων.
Το καλύτερο μνημόσυνο για τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου είναι η προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνέχιση του αγώνα για αληθινή Λευτεριά.
Η ΕΔΕΚ τιμά εμπράκτως τον ήρωα Γρηγόρη αγωνιζόμενη για μια Κύπρο λεύτερη και δημοκρατική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις