Σε "αναμμένα κάρβουνα" κάθονται επιδημιολόγοι και επιτελείς του Υπουργείου Υγείας, που παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων και την ανησυχητική αύξηση στη Λεμεσό.
Ωστόσο πολλοί απ' αυτούς εμφανίζονται θετικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης - την προκαθορισμένη ημερομηνία- αλλά και για γενικότερες χαλαρώσεις.
Η συνάντηση της επιδημιολογικής ομάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη κι εκεί θα κριθούν όλα. Η πορεία της Λεμεσού στους πίνακες των κρουσμάτων αλλά και η απειθαρχία μίας μικρής μερίδας του πληθυσμού που σίγουρα προβληματίζουν.
Πληροφορίες που προέρχονται από το Προεδρικό, θέλουν την Κυβέρνηση να προχωρά κανονικά στο άνοιγμα της εστίασης αλλά με περιορισμούς. Να ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων -προκειμένου να αποφεύγεται η διασπορά του ιού στους εσωτερικούς χώρους- και η εξυπηρέτηση των πελατών να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από σερβιτόρους.
Δεδομένος θεωρείται ο αριθμός «4» για τα άτομα που θα επιτρέπεται να κάθονται μαζί στο τραπέζι, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τα bar.
Όλα όμως εξαρτώνται από την κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία παραμένει κρίσιμη -αλλά διαχειρίσιμη- όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, συνολικά στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 111 ασθενείς της νόσου Covid-19, εκ των οποίων οι 27 σε σοβαροί κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
Μέλη της επιστημονικής ομάδας υποστηρίζουν ότι τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται να μπλοκάρουν το άνοιγμα της εστίασης.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της επιδημίας στην Κύπρο που καταγράφονται στην Εθνική Αναφορά, μέχρι και τις 2/3, το εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας καταγράφει αύξηση.
Πιο συγκεκριμένα από το πρόγραμμα των rapid tests του Υπουργείου Υγείας, προκύπτει ότι το ποσοστό θετικότητας κατέγραψε αύξηση την εβδομάδα που μας πέρασε και βρίσκεται πλέον στο 0,4% από 0,2% την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Λεμεσό το ποσοστό αυξήθηκε από 0,5% σε 0,8%.
Παγκύπρια, η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών είναι κατά πολύ αυξημένη στο 263,5/100,000 κατοίκους συγκριτικά με 168,7/100,000 την προηγούμενη εβδομάδα. Μεμονωμένα, η αθροιστική επίπτωση σε Λευκωσία, Αμμόχωστο, Λάρνακα και Πάφο παραμένει κάτω από το όριο του 150/100,000 που καθορίζει το ECDC, ωστόσο υπάρχει αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην Λεμεσό το φορτίο νοσηρότητας είναι πολύ υψηλό, με την αθροιστική επίπτωση 14 ημερών να ξεπερνά και το όριο των 500/100,000 και να φτάνει το 641,2/100,000. Σύμφωνα με την κατάταξη του ECDC, περιοχές με αθροιστική επίπτωση 14 ημερών μεγαλύτερη του 500/100,000, ταξινομούνται στο βαθύ κόκκινο.
Το 68% των κρουσμάτων ήταν στην Επαρχία Λεμεσού (1,592 από συνολικά 2,340 κρούσματα).
Συγκεκριμένα τις τελευταίες 14 ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 34.457 PCR τεστ και 446,286 rapid, από τα οποία εντοπίστηκαν 2.340 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις:
1.592 (68%) είχαν τόπο διαμονής στην επαρχία Λεμεσού,
466 (19,9%) στην επαρχία Λευκωσίας,
137 (5,9%) στην επαρχία Λάρνακας,
74 (3,2%) στην επαρχία Πάφου,
30 (1,3%) στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου και
41 περιστατικά (1,8%) αφορούν στις Βρετανικές βάσεις ή κατοικία στην αλλαδαπή ή δεν υπήρχε για αυτά διαθέσιμη πληροφορία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις