Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ ενέκρινε την κοινή δήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, με στόχο τη συμμετοχή των πολιτών σε μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης κατά την επόμενη δεκαετία και μετά, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης COVID-19 πανδημία.
Η κοινή δήλωση του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν καθορίζει τους στόχους, τη δομή, το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα της Διάσκεψης.
"Η Ένωση μας έφερε 70 χρόνια ειρήνης και ευημερίας. Για να μάθουμε από τις κρίσεις, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη και να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον, πρέπει να σκεφτούμε μαζί για την Ένωσή μας, με τη στενή συμμετοχή πολιτών, της κοινωνίας των πολιτών και των εθνικών κοινοβουλίων", δήλωσε η Ana Paula Zacarias, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, "η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης θα δώσει στους πολίτες μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών και φιλοδοξιών της Ένωσης, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητά της".
Τα τρία θεσμικά όργανα θα οργανώσουν μια σειρά εκδηλώσεων, όπου οι πολίτες "θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν".
Η Διάσκεψη είναι μια ευκαιρία "για τη στήριξη της δημοκρατικής νομιμότητας και λειτουργίας του ευρωπαϊκού σχεδίου, καθώς και για τη στήριξη της υποστήριξης των πολιτών της ΕΕ για τους κοινούς στόχους και αξίες μας". Μια διαδραστική πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα θα βοηθήσει στη διοργάνωση των συζητήσεων σε ολόκληρη την Ένωση.
Το πεδίο εφαρμογής της Διάσκεψης θα αντικατοπτρίζει τους τομείς στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την αρμοδιότητα να δράσει ή όπου η δράση της ΕΕ θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους πολίτες, εστιάζοντας σε θέματα που έχουν πραγματικά σημασία για τους πολίτες, με μακροχρόνιες επιπτώσεις και ευρεία προσέγγιση, αναφέρει το Συμβούλιο.
Η Διάσκεψη θα διευκολύνει τη συζήτηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19. Αντανακλώντας τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, θα πρέπει επίσης να εξετάζει θέματα πολιτικής όπως η αλλαγή του κλίματος, τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να θέσουν επιπλέον ζητήματα που τους ενδιαφέρουν.
Η Διάσκεψη θα τεθεί υπό την εξουσία των τριών θεσμικών οργάνων, εκπροσωπούμενων από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν, που θα ενεργεί ως κοινή προεδρία του.
Το έργο της προεδρίας θα υποστηρίζεται από εκτελεστικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τρεις εκπροσώπους και τέσσερις παρατηρητές από κάθε όργανο. Τα εθνικά κοινοβούλια θα συμμετέχουν στενά, καθώς και άλλα όργανα ή ομάδες, ιδίως η Επιτροπή των Περιφερειών και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Το Συμβούλιο θα εκπροσωπείται στην εκτελεστική επιτροπή από την Προεδρία του - η οποία θα ενεργεί ως συμπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής - και οι δύο επόμενες προεδρίες. Οι τέσσερις επόμενες προεδρίες θα είναι παρατηρητές.
Σε όλες τις δομές διακυβέρνησης του Συνεδρίου, θα ισχύουν οι αρχές της ίσης συμμετοχής των τριών θεσμικών οργάνων και των αποφάσεων με συναίνεση.
Τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, θα πραγματοποιείται συνεδρίαση της ολομέλειας της Διάσκεψης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των τριών θεσμικών οργάνων, καθώς και εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, των πολιτών και άλλων ενδιαφερομένων.
Η κοινή δήλωση θα υπογραφεί από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Κομισιόν, οι οποίοι θα ενεργούν ως από κοινού πρόεδροι.
Στη συνέχεια, το Συνέδριο θα ξεκινήσει το έργο του και μια επίσημη εκδήλωση προβλέπεται προσωρινά για τις 9 Μαΐου, την ημέρα της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
Το Συνέδριο αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα για την παροχή καθοδήγησης για το μέλλον της Ευρώπης έως την Άνοιξη του 2022.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις