Η απόφαση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι πολιτική και δεν μπορεί να ληφθεί σε τεχνικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας, 15 Μαρτίου.
Κληθείς να σχολιάσει το αν και κατά πόσο η απόσυρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις ελληνικές αρχές “αποτελεί προαπαιτούμενο για μια θετική 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας”, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι “η απόφαση θα είναι πολιτική” και “δεν μπορώ να την προδικάσω”. Ο ίδιος εξήγησε αναλυτικά ότι η εξέταση της κατάστασης με την πανδημία και τα εν λόγω κριτήρια δεν είναι τα ίδια και δεν λαμβάνονται υπόψιν με τον ίδιο τρόπο όπως θα σε κανονικές συνθήκες ελέγχου.
Τη Δευτέρα οι Υπουργοί θα εξετάσουν την 9η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία ωστόσο δεν συνδέεται με κάποια εκταμίευση.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις της κρίσης και τη πανδημίας στον ιδιωτικό τομέα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του eurogroup (τηλεδιάσκεψη), σύμφωνα με τον κοινοτικό αξωματούχο.
Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι οι Υπουργοί εκτιμούν πως ήρθε η ώρα να αρχίσει να χτίζεται η εικόνα του πως θα μοιάζει η οικονομία μετά την πανδημία, με σκοπό να υπάρξει και να αποφασιστεί και η ανάλογη πολιτική και δημοσιονομική απάντηση κατά τομέα και περιφέρεια, ανάλογα με τις επιπτώσεις.
Αμέσως μετά οι Υπουργοί θα εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την ήδη υπάρχουσα δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας και ειδικά προς τις εταιρείες και τους εργαζόμενους. Η πρόθεση του Προέδρου Ντόνοχου είναι να παραμείνει ο συντονισμός και η κοινή στρατηγική, παρά το μεγάλο επίπεδο της αβεβαιότητας για τις επόμενες εξελίξεις.
Ωστόσο, όπως δήλωσε, καλό είναι να αρχίσει από τώρα η συζήτηση για την εξέλιξη των μέτρων, παρότι ξεκαθάρισε ότι ουδείς σκέφτεται την απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης. “Το να αποσυρθούν τα μέτρα πρόωρα, θα είναι πιο ακριβό από το να αποσυρθούν καθυστερημένα”, επεσήμανε ο αξιωματούχος. Εξήγησε όμως ότι σε κάποιο χρονικό σημείο τα μέτρα από γενικά θα πρέπει να μετατραπούν σε τομεακά, με έμφαση στους τομείς που έχουν πληγεί, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αρχίσει η στροφή στα υγιή δημόσια οικονομικά με μέτρα και επενδύσεις που θα ενισχύουν το δυναμικό της ανάπτυξης της οικονομίας. Σημείωσε επιπλέον ότι η προσέγγιση του κάθε κράτους δεν θα είναι απαραίτητα η ίδια, αλλά ανάλογη των περιστάσεων.
Επεσήμανε ακόμα ότι η συζήτηση αυτή δεν έχει σχέση με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων (ΣΣΑ), ούτε και με την απόσυρση της γενικής ρήτρας διαφυγής ελλειμμάτων.
Ακολούθως το Eurogroup θα εξετάσει την 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας. Όπως τόνισε ο αξιωματούχος παρά τα θετικά ευρήματα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν ενόψει της 10ης έκθεσης που είναι συνδεδεμένη με εκταμίευση το Μάιο. Σημείωσε τα όσα έχουν να κάνουν με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την αποτροπή συσσώρευσης νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, την αδειοδότηση επενδύσεων και άλλα ζητήματα.
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι δεν αναμένει μακρά συζήτηση για το ζήτημα, αλλά οι Υπουργοί θα αναγνωρίσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας παρά την επίπτωση της πανδημίας.
Στη συνέχεια οι Υπουργοί θα εξετάσουν την πορεία των επιτοκίων και τον διεθνή ρόλο του ευρώ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.
To Εurogroup αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, στις 15:00 τοπική ώρα Βρυξελλών στην κανονική του σύνθεση και θα συνεχιστεί στις 18:00 σε περιεκτική σύνθεση (27 Κράτη Μέλη) και θα ολοκληρωθεί περί τις 19:30.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις