Πολλοί άνθρωποι θα πάρουν χαμηλό αριθμό αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν δουλεύει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Χρίστος Πέτρου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πολλά από τα τεστ αντισωμάτων που γίνονται δεν είναι ειδικά για να μετρούν αντισώματα που αναπτύσσονται μετά τον εμβολιασμό.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει αναφορές που κάνουν λόγο για μηδενικά αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, κ. Πέτρου ανέφερε πως υπάρχει μια παρεξήγηση με τα τεστ αντισωμάτων, εξηγώντας ότι πολλά από τα τεστ αντισωμάτων που γίνονται δεν είναι ειδικά για να μετρούν τα αντισώματα, που αναπτύσσονται μετά τον εμβολιασμό.
Όπως είπε «τα εμβόλια δίνουν μόνο αντισώματα για την πρωτεΐνη ακίδα του κροωνοϊού, αλλά εκτός από τα αντισώματα υπάρχουν και τα Τ κύτταρα τα οποία αναπτύσσονται».
«Άρα δεν είναι υπάρχουν μόνο τα αντισώματα για να δούμε αν δουλεύει το εμβόλιο ή όχι», ξεκαθάρισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα τεστ αντισωμάτων που γίνονται μετά από μόλυνση με τον ιό, ο Δρ. Πέτρου είπε πως τα συγκεκριμένα τεστ είναι διαφορετικά.
«Η υποψία μου είναι ότι τα τεστ που γίνονται σε κάποια χημεία είναι τα τεστ αντισωμάτων μετά που έχουν νοσήσει και όχι τα ειδικά τεστ, που γίνονται μετά τον εμβολιασμό», είπε.
Ξεκαθάρισε πως αν είναι χαμηλός ο δείκτης αντισωμάτων μετά από ένα εμβολιασμό αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν δούλεψε, αφού σημείωσε πως δεν είναι μόνο τα αντισώματα, που δίνουν την άμυνα στον οργανισμό.
Είπε ακόμα ότι σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική η περίοδος που θα αναπτυχθούν αντισώματα, για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει μια βέλτιστη τιμή, ώστε να συγκριθεί ο βαθμός των αντισωμάτων.
Επίσης, είπε πως «μπορεί να συμβεί μετά τον εμβολιασμό να έχουμε μηδενικά αντισώματα και ούτε μπορεί να προσδιοριστεί κάποιο διάστημα για την ανάπτυξη αντισωμάτων».
Εξάλλου, τόνισε πως ότι γίνονται κάποια τεστ αντισωμάτων, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «δεν είναι ειδικά για να ανακαλύψουν τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό».
Σε ερώτηση πόσο διάστημα θέλουν να αναπτυχθούν αντισώματα, μετά τον εμβολιασμό, ο Δρ. Πέτρου ανέφερε πως «αυτό δεν είναι σταθερό στον κάθε άνθρωπο» και ότι «σίγουρα θέλει κάποιες μέρες να ξεκινήσει».
«Οι μελέτες», είπε, «δεν γίνονται για να μετρήσουν αριθμό αντισωμάτων, αλλά για να δουν τη μείωση συμπτωμάτων και τη μείωση νοσηλειών. Η μέτρηση αντισωμάτων δεν είναι παράγοντας, που να καθησυχάζει».
Σε άλλη ερώτηση αν θα υπάρχει κάποιο ποσοστό του πληθυσμού, που θα καθυστερήσει να αναπτύξει αντισώματα και αν ναι στην περίπτωση αυτή αν θα δυσκολέψει στην απόκτηση ανοσίας του πληθυσμού, ο κ. Πέτρου είπε ότι σίγουρα θα υπάρξει ένα ποσοστό του πληθυσμού, που θα καθυστερήσει να αναπτύξει αντισώματα, ωστόσο, τόνισε πως «δεν είναι μόνο τα αντισώματα που έχουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις