Ο διευθυντής της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανέπτυξε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο παρασκευάζει η AstraZeneca, καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, δήλωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί καμία σύνδεση του σκευάσματος με θρομβώσεις.
Οι δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC ακολουθούν την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν προσωρινά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου μετά από περιπτώσεις θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.
«Υπάρχουν πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν υπάρχει αύξηση του φαινομένου θρομβώσεων εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις από όλη την Ευρώπη», είπε ο καθηγητής Πόλαρντ.
Αναφέρθηκε επίσης σε μία «πολύ προσεκτική μελέτη» των υγειονομικών αρχών της Φινλανδίας, από την οποία επίσης δεν προέκυψαν ανησυχητικά αποτελέσματα περί αυξημένου ρίσκου θρόμβωσης.
«Είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε πρόβλημα με τον μη εμβολιασμό των πολιτών και να μην προκύψει μια ισορροπία υπέρ του τεράστιου ρίσκου, του γνωστού ρίσκου της Covid, έναντι ενός προβλήματος για το οποίο δεν υπάρχουν αποδείξεις από όσο φαίνεται μέχρι στιγμής από τα στοιχεία που έχουμε από τις ρυθμιστικές αρχές», συμπλήρωσε ο Βρετανός καθηγητής.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο καθηγητής Άντονι Χάρντεν επίσης τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του BBc ότι «όλες οι υπάρχουσες ενδείξεις δείχνουν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές».
Σημείωσε ότι αν υπήρχαν αμφιβολίες, το βρετανικό κοινό θα ενημερωνόταν «αμέσως» από την επιτροπή.
«Πέρασα όλη τη μέρα χθες στο ιατρείο μας εμβολιάζοντας κόσμο με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca. Δε θα εμβολίαζα τους δικούς μου ασθενείς αν δεν ένιωθα ότι είναι ασφαλές», είπε ο καθηγητής Χάρντεν.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν 3.000 περιστατικά θρομβώσεων κάθε μήνα κατά μέσο όρο στο γενικό πληθυσμό και εν μέσω ενός μαζικού προγράμματος εμβολιασμών είναι λογικό να προκύψουν τέτοια περιστατικά σε πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση. «Αλλά αυτό δεν οφείλεται στον εμβολιασμό. Οφείλεται στο ότι συμβαίνουν φυσικά στον πληθυσμό», κατέληξε.
Η AstraZeneca επίσης διαβεβαίωσε για την ασφάλεια του σκευάσματός της λέγοντας ότι δεν υπάρχει απόδειξη περί αυξημένου κινδύνου θρομβώσεων λόγω του εμβολίου.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σε έλεγχο επί 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 15 περιστατικά βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης και 22 περιπτώσεις πνευμονικής εμβολής.
Οι αριθμοί είναι κατά πολύ χαμηλότεροι από όσο θα αναμενόταν να καταγραφεί στο γενικό πληθυσμό αυτού του μεγέθους και παρόμοιοι με τη συχνότητα τέτοιων περιστατικών σε εμβολιασθέντες με άλλο σκεύασμα, πρόσθεσε η AstraZeneca.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις