ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιδιώκουν κοινή συνεργασία Ν. Παπαδόπουλος-Μ. Σιζόπουλος για Κυπριακό οικονομία και κοινωνία

Επιδιώκουν κοινή συνεργασία Ν. Παπαδόπουλος-Μ. Σιζόπουλος για Κυπριακό οικονομία και κοινωνία

Τη συνεργασία στα κύρια ζητήματα του Κυπριακού, της οικονομίας και της κοινωνίας θα επιδιώξουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ καθώς οι θέσεις τους σε πολλά από αυτά συγκλίνουν, όπως δήλωσαν σήμερα οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος, οι οποίοι είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή του κ. Σιζόπουλου στην Προεδρία της ΕΔΕΚ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως με την ΕΔΕΚ τους ενώνουν κοινοί αγώνες και οράματα και πως αυτή τη δύσκολη περίοδο τα δύο μεγαλύτερα και ιστορικά κόμματα του κέντρου πρέπει να συνεργαστούν. “Η δική μας η συνεργασία είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Εξάλλου το έχουμε αποδείξει πρόσφατα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όπου η υπεύθυνη διεκδίκηση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ βοήθησε με τις τροπολογίες που καταθέσαμε στο πλαίσιο αφερεγγυότητας στο να διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας”, είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως και σε άλλα σημαντικά ζητήματα όπως το ΓΕΣΥ, οι ημικρατικοί οργανισμοί και άλλα μπορούν και πρέπει να επιδιώξουν να έχουν μια εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία.

Στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπολος είπε πως τα δύο κόμματα που έχουν στο παρελθόν υπερασπιστεί τη νομιμότητα, τη δημοκρατία και την υπόσταση του κράτους, έχουν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν έτσι ώστε να απεγκλωβιστούμε από μια κακή βάση πάνω στην οποία διεξάγονται σήμερα διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε μια μη λειτουργική και μη βιώσιμη λύση.

“Εμείς προσβλέπουμε στη συνεργασία με την ηγεσία της ΕΔΕΚ με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Προσβλέπουμε στη συνεργασία τους ώστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε.

Σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στόχος είναι να επιστρέψει η ανάπτυξη στην οικονομία και να προστατευθούν οι πολίτες που έχουν χρειάζονται προστασία. “Πάνω απ` όλα, μέσα από τη δική μας συνεργασία να προστατεύσουμε την κοινωνία και να την απεγκλωβίσουμε από τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί ο δικομματισμός ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ”, είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η συνάντηση προσέλαβε έναν ουσιαστικό χαρακτήρα και δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική, και η συζήτηση δεν περιστράφηκε γύρω μόνο από το Κυπριακό αλλά και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας.

Στο Κυπριακό είπε πως οι αγωνίες τους για μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη είναι πάρα πολύ μεγάλες καθώς και πως τα κόμματα τους εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν ζητήσει την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής που να οδηγεί το συντομότερο σε μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση και όχι σε μια λύση συνομοσπονδιακής μορφής, όπως επιχειρείται και η οποία ευνοεί την Τουρκία να προωθήσει τους στρατηγικούς της στόχους που δεν είναι άλλοι, όπως είπε, από τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου σε πρώτη φάση και σε δεύτερη, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, προσάρτηση της στην Τουρκία.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το πρώτο επίπεδο των ζητημάτων της οικονομίας, αφορά την οικονομία και το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχείς διαψεύσεις των κυβερνητικών δηλώσεων περί ανάπτυξης. Όπως είπε, η ύφεση βαθαίνει ακόμα περισσότερο και γι αυτό χρειάζονται άμεσα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση που δεν εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα αφορά το ΓΕΣΥ, και όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος η Κυβέρνηση παρανομεί, αδιαφορεί και οδηγεί τον δημόσιο τομέα της υγείας σε πλήρη κατάρρευση.  Πρόσθεσε πως μέσα από την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την δήθεν εισαγωγή του πολυασφαλιστικού, επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η πώληση τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ να εκφράζει την αντίθεση του κόμματός του σε αυτή την ιδιωτικοποίηση, αφού, όπως είπε, μέσα από αυτές τις συνθήκες θα υπάρξει ξεπούλημα των ημικρατικών και αντί να έχουμε οφέλη οικονομικά, τεράστια κεφάλαια από την κερδοφορία τους θα φεύγουν στο εξωτερικό και το κράτος θα είναι υποχρεωμένο αντίστοιχα ποσά να τα δανείζεται με επιτόκιο για να πετύχει ανάπτυξη.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε στη συνέχεια πως ένα ακόμη πολύ σοβαρό θέμα που συζητήθηκε είναι η πώληση πακέτων ενυπόθηκων δανείων σε ξένες επενδυτικές εταιρείες. Επανέλαβε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας για διαμόρφωση μέτρων και διαδικασιών αποτροπής αυτού του ενδεχομένου, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους.

Σε ερώτηση προς τον κ. Σιζόπουλο σχετικά με την επικείμενη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα το Κυπριακό και αν θα διαφοροποιηθεί η στάση της ΕΔΕΚ στο εθνικό θέμα, είπε η Κεντρική Επιτροπή αφού ακούσει την ενημέρωση από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, θα συζητήσει με βάση τα νέα δεδομένα, ολόκληρο το φάσμα και εκεί και όπου εκτιμήσει ότι υπάρχει ανάγκη είτε για διασαφήνιση, είτε επικαιροποίηση οποιασδήποτε θέσης, θα το πράξει. “Αυτό που για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι θα πρέπει η φρασεολογία μας, οι ενέργειες και οι πράξεις μας ως ε/κ πλευρά και πολιτικών κομμάτων, πρέπει να συνάδουν με τι μορφή και το περιεχόμενο της λύσης που επιθυμούμε”, είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί, όπως είπε, όλοι μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και για μια ομοσπονδιακή μορφή λύσης αποδεχόμαστε πρόνοιες και θέσεις για δημιουργία ενός νέου συνεταιριστικού κράτους από παρθενογένεση και αποδεχόμαστε πρόνοιες συνομοσπονδιακής μορφής, και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Για αυτό λοιπόν θα υπάρξει ένα πλήρες ξεκαθάρισμα και μια διατύπωση ώστε το περιεχόμενο της λύσης που επιθυμούμε να συνάδει με τη φρασεολογία μας και να συνάδει και με τις κατά καιρούς ονοματολογίες”, είπε.

Σε ερώτηση προς τον κ. Παπαδόπουλο αν η ΕΔΕΚ προχωρήσει σε μια αλλαγή της θέσης της στο Κυπριακό τι θα πράξει το ΔΗΚΟ, επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος του ότι ένα σημαντικό κομμάτι της λύσης είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί αυτή η συνέχιση με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση.

“Άλλοι είναι που κρύβονται πίσω από αόριστες τοποθετήσεις και εποικοδομητικές ασάφειες, άλλοι είναι που κάποτε έλεγαν ότι ήθελαν να διαφυλαχθεί η μια κυριαρχία και σήμερα υπάρχει μια σαφέστατη διαφοροποίηση απ` ότι έλεγαν προεκλογικά. Και αναφέρομαι στον κ. Αναστασιάδη σε σχέση με το τι έλεγε προεκλογικά και το τι έκανε μετεκλογικά με το κοινό ανακοινωθέν”, είπε.

“Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση”, συνέχισε, “ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κρύβονται πίσω από εποικοδομητικές ασάφειες σε ό,τι αφορά την κυριαρχία του κράτους μας, έχουν αποδεχθεί επικίνδυνες υπαναχωρήσεις και διατυπώσεις που θέτουν σε αμφιβολία τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας”, κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top