ΚΟΣΜΟΣ

Απειλούν τις ξένες δυνάμεις οι Ταλιμπάν αν δεν τηρηθεί η προθεσμία της 1ης Μαίου για αποχώρησή τους

Απειλούν τις ξένες δυνάμεις οι Ταλιμπάν αν δεν τηρηθεί η προθεσμία της 1ης Μαίου για αποχώρησή τους

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία της 1ης Μαΐου για την αποχώρησή τους.

Η απειλή των Ταλιμπάν διατυπώνεται μετά τα σχόλια του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος είπε χθες, Πέμπτη, ότι θα είναι δύσκολο να αποχωρήσουν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες μέχρι την προθεσμία, η οποία συμφωνήθηκε με την Ουάσινγκτον πέρυσι.
 
Επίσης, την Πέμπτη, οι βουλευτές στη Γερμανία ενέκριναν εντολή που επιτρέπει την παραμονή των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν έως την 31η Ιανουαρίου 2022.
 
Αν η προθεσμία της 1ης Μαΐου δεν τηρηθεί, οι Ταλιμπάν θα είναι "αναγκασμένοι να συνεχίσουν τον Τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και τον ένοπλο αγώνα κατά των ξένων δυνάμεων για να ελευθερώσουν τη χώρα τους", αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
 
Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν συμφώνησαν πέρυσι ότι όλες οι ξένες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη χώρα με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους  ισλαμιστές αντάρτες και την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική Κυβέρνηση.
 
Έκτοτε, οι επιθέσεις εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό, παρότι η επιθετικότητα των Ταλιμπάν συνεχίστηκε εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και του προσωπικού της Κυβέρνησης.
 
Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι είναι δεσμευμένοι στη συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν  "τη λογικότερη και συντομότερη οδό" για τον τερματισμό 20 χρόνων πολέμου στο Αφγανιστάν, ο μακροβιότερος πόλεμος για τις ΗΠΑ. 
 
Η ευθύνη για την παράτασή της "θα βαρύνει αυτούς που διέπραξαν αυτήν την παραβίαση", αναφέρει η ανακοίνωση. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top