ΔΙΕΘΝΗ

Σαρλ Μισέλ: Ζητούμε μια διεθνή Συνθήκη για τις πανδημίες

Σαρλ Μισέλ: Ζητούμε μια διεθνή Συνθήκη για τις πανδημίες

"Σήμερα ζητούμε μια διεθνή Συνθήκη για την Πανδημία. Η πανδημία COVID-19 είναι πράγματι πολύ περισσότερο από απλώς ένα ζήτημα υγείας", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel κατά τη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πανδημία μας έχει διδάξει ένα "βάναυσο μάθημα: καμία χώρα, καμία ήπειρος δεν μπορεί να νικήσει μόνη της μια πανδημία, απαιτείται μια παγκόσμια προσέγγιση, το εμείς και όχι το εγώ και μια συλλογική δέσμευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο".

"Η επόμενη πανδημία δεν είναι το ζήτημα αν θα έρθει αλλά πότε θα έρθει", τόνισε προειδοποιώντας ότι "πρέπει να είμαστε έτοιμοι -δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε".

"Αυτή η Συνθήκη για την Πανδημία θα βασίζεται στο καταστατικό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Θα υποστηρίξει την αρχή της υγείας για όλους. Και μέσω αυτής της συνθήκης, ο κύριος στόχος μας είναι να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για καλύτερη πρόβλεψη, πρόληψη και αντιμετώπιση των πανδημιών, ενίσχυση της παγκόσμιας ικανότητας και ανθεκτικότητας, εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε ιατρικές λύσεις, και να ενισχύσουμε τα διεθνή συστήματα συναγερμού, την κοινή χρήση δεδομένων και την αιχμή ιατρικής έρευνας".

"Επιβεβαιώνουμε τη σημασία μιας προσέγγισης ΄Μία Υγεία` που συνδέει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη μας. Και για αυτήν την παγκόσμια προσέγγιση στην εργασία, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία και περισσότερη κοινή ευθύνη στο διεθνές σύστημα".

"Η πανδημία COVID-19 ήταν μια σκληρή υπενθύμιση - κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς. Γι `αυτό οι ηγέτες από κάθε περιοχή του κόσμου έχουν ενώσει για να προτείνουν συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε ο Πρόεδρος.

"Η ανοσοποίηση είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε, να κατασκευάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε εμβόλια το συντομότερο δυνατό. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε την καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και δοκιμές", ανέφερε.

"Η πανδημία COVID-19 έχει αποκαλύψει αδυναμίες και διαιρέσεις στις κοινωνίες μας. Τώρα είναι καιρός να συναντηθούμε ως μία παγκόσμια κοινότητα. Για να οικοδομήσουμε μια πανδημική άμυνα για τις μελλοντικές γενιές, πολύ πέρα ​​από τη σημερινή κρίση. Για αυτό, πρέπει να μεταφράσουμε την πολιτική βούληση σε συγκεκριμένες δράσεις. Ακριβώς όπως μετά τις θηριωδίες του Β `Παγκοσμίου Πολέμου, οι οραματιστές ηγέτες ενώθηκαν, για να χτίσουν ένα πολυμερές μοντέλο και να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία", σημείωσε.

"Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ευθύνη μας, ως ηγέτες, να διασφαλίσουμε ότι η ετοιμότητα μας για πανδημίες - και τα παγκόσμια συστήματα υγείας μας - είναι κατάλληλα για τον 21ο αιώνα", τόνισε.

"Σήμερα καθοδηγούμαστε από ένα πνεύμα συλλογικής αλληλεγγύης, βασισμένο στις αρχές της δικαιοσύνης, της ένταξης και της διαφάνειας. Ας συνεργαστούμε - για να αφήσουμε μια κληρονομιά για την οποία μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι", κατέληξε ο Πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top