ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 400-600 ευρώ σε διαμένοντες σε μη αστικές περιοχές, 400 εκ. ευρώ για ανάπτυξη ορεινών περιοχών

Επίδομα 400-600 ευρώ σε διαμένοντες σε μη αστικές περιοχές, 400 εκ. ευρώ για ανάπτυξη ορεινών περιοχών

Αιτήσεις για παροχή επιδομάτων στήριξης μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα οι μόνιμα διαμένοντες σε κοινότητες εκτός αστικών κέντρων, στο πλαίσιο των έργων και πολιτικών για ανάπτυξη των ορεινών περιοχών που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και των αρμόδιων Υπουργών και άλλων αξιωματούχων. 


Συγκεκριμένα, από σήμερα αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για το επιδοματικό σχέδιο με το οποίο παραχωρείται σε 105 κοινότητες ελάχιστο ετήσιο επίδομα €400 στους μόνιμα διαμένοντες σε αυτές και καλύπτονται όσες είναι σε απόσταση τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων από αστικό κέντρο, με το επίδομα να αυξάνεται κλιμακωτά αναλόγως της απόστασης, φτάνοντας μέχρι και τα €600 ανά οικογένεια. 
 
Στους επίσης μόνιμα διαμένοντες κατοίκους των 110 ορεινών κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600μ., παραχωρείται επίδομα στήριξης για το οποίο επίσης από σήμερα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις. 

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ο όλος σχεδιασμός για τις ορεινές περιοχές αριθμεί πέραν των 300 δράσεων, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2030 και συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, στις 113 κοινότητες Τροόδους έχουν ολοκληρωθεί 24 έργα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, 49 έργα προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται υπό εξέλιξη, ενώ για 10 έργα ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται πως θα υπάρξει προκήρυξη προσφορών  μέχρι το αργότερο στο τέλος του έτους.

Δηλαδή, 83 έργα συνολικού κόστους 237 εκατομμυρίων ευρώ είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι υπό υλοποίηση ή προκηρύσσονται μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε. 

Παράλληλα, υλοποιούνται  οριζόντιες πολιτικές και σχέδια για στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αλλά και της υπαίθρου ευρύτερα, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ανέφερε επίσης πως έχουν δρομολογηθεί σημαντικότατα έργα οδικού δικτύου τα οποία θα βελτιώσουν αισθητά τη συνδεσιμότητα των μεγάλων αστικών κέντρων με την ύπαιθρο και ιδιαίτερα τις ορεινές κοινότητες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως  η στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών δεν παραμένει στατική, αλλά συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα προγράμματα και δράσεις, όπως το νέο ολοκληρωμένο στεγαστικό σχέδιο και η παροχή πολεοδομικών κινήτρων για τις ορεινές περιοχές, τα οποία παρουσιάστηκαν στις 17 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Με το στεγαστικό σχέδιο και τα πολεοδομικά κίνητρα αναστρέφουμε την πληθυσμιακή αποψίλωση των ορεινών κοινοτήτων, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Θα επωφεληθούν μέχρι και 386 κοινότητες, ένα ποσοστό περίπου 70% του συνόλου των κοινοτήτων στις ελεύθερες περιοχές, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως αναμένεται σύντομα να παρουσιαστεί η λεγόμενη δήλωση πολιτικής Τροόδους, μέσω της οποίας θα καθοριστεί ειδικός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός έτσι ώστε να αποκτήσει άλλες διαστάσεις ο τρόπος ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων.

Επίσης, εντός του 2021 θα επεκταθεί η «Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων» στις Επαρχίες Πάφου και Λάρνακας, σημείωσε, προσθέτοντας πως το σχέδιο στρατηγικής για το Τρόοδος είναι πιλοτικό πρόγραμμα.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, είπε πως υλοποιούνται 83 έργα, 59 εντός της τρέχουσας χρονιάς ενώ 24 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, για να στηρίξουν τις 113 κοινότητες του Τροόδους.

Επεσήμανε πως η κυβερνητική πολιτική για την ύπαιθρο, δεν είναι ούτε μονοθεματική ούτε μονοδιάστατη αφού θα επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις ορεινές κοινότητες. Και αυτές της Λάρνακας, της Πάφου, της Λεμεσού, αλλά και της ακριτικής Τηλλυρίας με μελέτες που αρχίζουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σημείωσε.  

Ο κ. Νουρής είπε πως στρατηγική επιδίωξη είναι η δημιουργία μιας νέας ορεινής οικονομίας. "Bασικός στόχος είναι η αναζωογόνηση και ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων ώστε να αναστρέψουμε την εικόνα εγκατάλειψης τους. Θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε προοπτικές συγκράτησης του υπάρχοντος πληθυσμού, αλλά και προσέλκυσης νέων κατοίκων και νέων ανθρώπων, επενδυτών και επισκεπτών", επεσήμανε.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως στις 113 κοινότητες του Τροόδους, μέσα στο 2021 προωθούνται και κάποια έχουν ήδη ολοκληρωθεί, 83 έργα και δράσεις, με συνολική δαπάνη €237εκ.  Από αυτά τα 83 έργα, τα 24 με κόστος €8 εκ. έχουν ήδη ολοκληρωθεί.  Άλλα 49 έργα με δαπάνη €65 εκ. είναι ήδη σε διαδικασία υλοποίησης, ενώ 10 ακόμα έργα με κόστος €164 εκ. προκηρύσσονται εντός του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε. 
 
Οκτώ έργα κόστους 197 εκ. ευρώ αφορούν τη βελτίωση της προσβασιμότητας και του κύριου οδικού δικτύου. Ενδεικτικά αναφέρονται, ο δρόμος Λεμεσού-Πολεμιδιών-Παλώδιας Άλασσας-Σαϊττά, ο Παρακαμπτήριος Δρόμος Πελενδρίου, ο Αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη – Ευρύχου, ο Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και η βελτίωση του δρόμου Φτερικουδίου – Άλωνας – Πολύστυπου – Χανδριών.  Άλλα 28 έργα υποδομής συνολικού κόστους €14,4 εκ. προωθούνται ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί για την αναζωογόνηση κοινοτήτων.

Με πρόσθετη δαπάνη €13 εκ. προωθούνται και σειρά έργων που καλύπτουν τον χώρο της υγείας, της παιδείας αλλά και της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Ο κ. Νουρής είπε πως για μεγιστοποίηση της προσφοράς τους, τα έργα υποστηρίζονται από σχέδια χορηγιών διαφόρων Υπουργείων για στήριξη τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και της επιχειρηματικότητας στις ορεινές μας περιοχές.  Η δαπάνη για το σύνολο των σχεδίων αυτών θα ανέλθει στα €33εκ. 
 
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη προκηρύξει τα στεγαστικά Σχέδια για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.  Με το σχέδιο των Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών περιοχών καλύπτονται 258 κοινότητες και άλλες 128 με το Σχέδιο συγκεκριμένων Κοινοτήτων.  Οι πρώτες αντιδράσεις και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα νέα στεγαστικά σχέδια είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές και ήδη μέσα στις πρώτες δύο βδομάδες από την προκήρυξη έχουν ληφθεί 37 αιτήσεις, είπε ο κ. Νουρής. 
 
Εξάλλου το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εφαρμόζει επενδυτικό σχέδιο για στήριξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, ενώ το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εφαρμόζει το Σχέδιο Ενίσχυσης Ανταγωνιστικότητας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Σχέδιο ενίσχυσης του εγχώριου Τουρισμού θέτει σε εφαρμογή και το Υφυπουργείο Τουρισμού.
 
Με πρόσθετο προϋπολογισμό €38 εκ. υλοποιούνται και μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικές οριζόντιες δράσεις και πολιτικές οι οποίες σκοπό έχουν την εποπτεία και επέκταση της εφαρμογής των πολιτικών της Εθνικής Στρατηγικής.
 
Στην ομιλία του ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης, αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις που γίνονται για να καταστεί η περιφέρεια Τροόδους ένας ελκυστικός τόπος διαβίωσης και δραστηριοποίησης, με διακριτή τοπική οικονομία υψηλής αξίας, βασισμένη στην κληρονομιά της και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Σημείωσε, πως είναι ήδη σε εξέλιξη δράσεις που αφορούν στην  καινοτομική προσέγγιση της γεωργίας, τη μεταποίηση και το νέο πρότυπο ορεινού τουριστικού προϊόντος Τροόδους.

Είπε, μεταξύ άλλων, πως ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Πολυλειτουργικού - Επισκέψιμου Αγροκτήματος. Πρόκειται για τον προσδιορισμό ειδικών όρων και προδιαγραφών ανάπτυξης και λειτουργίας πολυλειτουργικών-επισκέψιμων αγροκτημάτων προκειμένου να ενισχυθεί η αγροτική δραστηριότητα, να προαχθούν εναλλακτικές μορφές αγροτικής δραστηριότητας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αναπτυχθούν δίκτυα συνεργασίας με τον τουρισμό και τις ειδικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΕΣ είπε πως η δημιουργία έργων σαφέστατα θα συνοδεύεται και από τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτές τις περιοχές.

Από την πλευρά του ο κ. Χαμπιαούρης είπε πως η επέκταση των έργων για τις ορεινές κοινότητες θα καλύψει τις περιοχές της Λεμεσού που δεν καλύπτονται αυτή τη στιγμή από τη Στρατηγική και παράλληλα τις ορεινές κοινότητες Πάφου και Λάρνακας.

"Αναμένουμε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα να εξαγγείλουμε τη νέα Στρατηγική", είπε, σημειώνοντας πως εντός των ημερών θα γίνει η σχετική προκήρυξη. Ανέφερε πως εντός των ημερών θα γίνει η προκήρυξη και για τον στρατηγικό σχεδιασμό για την περιοχή Τηλλυρίας.

Είπε ακόμη πως υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις για αναπτύξεις στις ορεινές περιοχές και από εγχώριους και από ξένους επενδυτές όπως στον τομέα του τουρισμού.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, είπε πως υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον για αγορά υφιστάμενων ξενοδοχείων, στις ορεινές περιοχές που είτε είναι κλειστά είτε υπολειτουργούν. Επίσης υπήρξε ενδιαφέρον για αγορά γης και από Κύπριους και από ξένους επενδυτές στα ορεινά και στην ύπαιθρο για ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, ιδιαίτερα στον τομέα υγείας και ευεξίας.

Ενδιαφέρον υπάρχει σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, και από ερευνητικά κέντρα και κέντρα καινοτομίας για δραστηριοποίηση σε αυτές τις περιοχές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top