ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμπιστευθείτε την επιστήμη για τα εμβόλια, προτρέπουν τους πολίτες Υπουργείο Υγείας και ΠΙΣ

Εμπιστευθείτε την επιστήμη για τα εμβόλια, προτρέπουν τους πολίτες Υπουργείο Υγείας και ΠΙΣ

Το Υπουργείο Υγείας, ο ΠΙΣ και ο Σύμβουλος του Υπουργείου για θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στην πανδημία  προέτρεψαν σήμερα τους πολίτες να εμπιστευθούν την επιστήμη για τα εμβόλια, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν φάρμακα που δεν έχουν παρενέργειες.


Σε συνέντευξη Τύπου, στη Λευκωσία, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Όλγα Καλακούτα παρουσίασε την κατάσταση πραγμάτων μέχρι σήμερα σε σχέση με τους εμβολιασμούς και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα ενώ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου παρέθεσε στοιχεία σε σχέση με τις παρενέργειες και τόνισε το γεγονός ότι όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και ότι η εκδήλωση οποιασδήποτε ασθένειας ατόμου που έχει εμβολιαστεί δεν σημαίνει ότι συσχετίζεται με τον εμβολιασμό.

Επίσης, το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου ζήτησε όπως υπερισχύσουν τα ισχυρά επιστημονικά κριτήρια στα οποία οφείλουμε να βασιζόμαστε, όπως και στις συνήθεις θεραπείες και το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και Σύμβουλος Υπουργείου για θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στην πανδημία Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς αν και είπε ότι είναι κατανοητός ο φόβος και οι επιφυλάξεις των πολιτών, σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη στην επιστήμη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. «Ας επιλέξουμε τη ζωή», είπε.
 
Ραντεβού για ηλικίες 47 – 52 την επόμενη εβδομάδα, ανοίγει ξανά η Πύλη για 64-67 έτη την Κυριακή
 
Στην Κύπρο λειτουργούν 9 εμβολιαστικά κέντρα με 19 σημεία, ανέφερε κατά τη δική της παρουσίαση η κ. Καλακούτα. Έχουμε, είπε, τέσσερα κέντρα εμβολιασμού, συνολικής δυναμικότητας 51 σημείων. Δηλαδή συνολικά έχουμε 70 σημεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν επίσης 6 κινητές μονάδες και 5 ομάδες κατ’ οίκον νοσηλείας.

Μέχρι χθες, ενημέρωσε, είχαν ολοκληρωθεί 202.441 εμβολιασμοί, οι 145.357 αφορούσαν πρώτη δόση και 57.084 αφορούσαν τη δεύτερη δόση.  Έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά με πρώτη δόση, η πλειονότητα, 10.934 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός 745 ατόμων τα οποία είναι κατ’ οίκον κλινήρη. Υπενθύμισε επίσης ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εμβολιασμό για άτομα τα οποία χρειάζονται κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Η κ. Καλακούτα ενημέρωσε ότι έχουμε προχωρήσει με τον εμβολιασμό ατόμων άνω των 65. Έχουμε καλύψει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο κομμάτι που αφορά τις ευπαθείς ομάδες με προηγούμενα ανοίγματα της Πύλης και έχουμε ξεκινήσει σε άλλες ηλικιακές ομάδες ατόμων κατά των 65 χρονών.  Είπε ότι ξεκίνησε ο εμβολιασμός σε κλειστές δομές, με τους πρώτους εμβολιασμούς να έχουν γίνει χθες σε Πουρνάρα και Κοφίνου.

Σε σχέση με τις παραδόσεις εμβολίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής αναμένεται να ληφθούν σύνολο 500.340 δόσεις του εμβολίου της Pfizer μέχρι το τέλος Ιουνίου, 6.000 – 8.400 δόσεις του εμβολίου της Moderna μέχρι το τέλος Απριλίου, 75.050 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι την πρώτη εβδομάδα Μαΐου και 2.400 εμβόλια του μονοδοσικού Janssen μέχρι τέλος Απριλίου.

Αναφερόμενη στον προγραμματισμό είπε ότι θα ενταθούν τα ανοίγματα της Πύλης Εμβολιασμού ώστε να μην παρατηρηθεί καθυστέρηση. Την Κυριακή, ανέφερε, θα ανοίξει η Πύλη για άτομα ηλικίας 64 – 67. Είναι άτομα, πρόσθεσε, στα οποία είχε δοθεί και στο παρελθόν η δυνατότητα να εμβολιαστούν και πρόθεση είναι σταδιακά να καλύψουμε και τις πιο πάνω ηλικίες για ακόμα μια φορά. Όχι μόνο, εξήγησε, επειδή μας το ζητούν και υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά επίσης επειδή είναι σημαντικό να έχουμε μια ψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ως Κύπρος, συνέχισε η κ. Καλακούτα, έχουμε μια από τις πιο υψηλές εμβολιαστικές καλύψεις στα άτομα άνω των 80 (85 – 86%) και στα άτομα άνω των 70 (σχεδόν 80%), προσθέτοντας ότι «αυτό πρέπει να στοχεύσουμε και για άτομα άνω των 60 ετών».  

Ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει η Πύλη Εμβολιασμών για άτομα ηλικίας 51 – 52 χρονών, την Τετάρτη για άτομα ηλικίας 49 – 50 χρονών και την Παρασκευή για άτομα ηλικίας 47 – 48 χρονών. Στόχος είναι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου να έχουν καλυφθεί οι άνω των 40 χρονών και έπειτα να αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων κάτω των 40 ετών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του AstraZeneca η  κ. Καλακούτα ανέφερε ότι γίνεται κάποια σκέψη για να χορηγείται η δεύτερη δόση στις 8 εβδομάδες. «Θα αναλυθούν τα δεδομένα και θα το ξανασκεφτούμε», είπε.

Σε άλλη ερώτηση για την χορήγηση εμβολίων σε άτομα που εργάζονται σε ουσιώδεις υπηρεσίες απάντησε ότι προχωρεί μετά από αξιολόγηση κατάλογος ατόμων τα οποία εργοδοτούνται σε λιμάνια και αεροδρόμια και ότι ίσως και από την επόμενη εβδομάδα τους δοθεί η ευκαιρία στον εμβολιασμό, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία θα γίνεται παράλληλα με τις ηλικίες. Σε επιπρόσθετη ερώτηση ανέφερε ότι σε αυτά τα άτομα θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca λόγω διαθεσιμότητας και ότι δεν θα είναι μέσω της Πύλης αλλά μέσω της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως έγινε με τους επαγγελματίες υγείας.
 
Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, την επόμενη εβδομάδα συστάσεις από ΕΜΑ για AZ και Janssen
 
Από την πλευρά της, η κ. Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε σε ένα βαθμό δυσπιστίας που υπάρχει για το εμβόλιο Vaxzevria της AstraZeneca και του εμβολίου της Janssen για το οποίο υπήρξαν 6 περιπτώσεις θρόμβωσης στα 6,8 εκατ. εμβολίων που χορηγήθηκαν και ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις από τον ΕΜΑ σχετικά με τα εμβόλια αυτά. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Κύπρος θα ακολουθήσει τις συστάσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού όπως πράττει μέχρι σήμερα.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο παρενεργειών, η κ. Παναγιωτοπούλου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει φάρμακο το οποίο δεν παρουσιάζει μια ανεπιθύμητη ενέργεια».

Αν δείτε το φύλλο οδηγιών χρήσης στα κουτάκια των φαρμάκων πάντοτε αναφέρονται οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, ανέφερε. Υπάρχουν οι συνήθεις ενέργειες 1 – 10%, στις ασυνήθεις λιγότερο του 1%, στις πολύ σπάνιες που είναι 1 στους 10.000 ασθενείς. «Φανταστείτε δηλαδή στο 1 εκατ. πόσο σπάνιο είναι», είπε.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε, ότι μέχρι τις 10:00 σήμερα το πρωί χορηγήθηκαν 207.000 δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων οι 128.023 έχουν χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer, 65.070 το εμβόλιο της AstraZeneca και οι 14.180 το εμβόλιο της Moderna. Μέχρι σήμερα το πρωί, συνέχισε, είχαμε 131 αναφορές εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών, 72 της Pfizer, της AstraZeneca 56 και της Moderna 3.Από αυτές, ανέφερε, οι 109 ήταν ήπιες ή μέτριες και οι 21 κάπως πιο σοβαρές, διευκρινίζοντας ότι εννοεί εκείνες που χρειάζονταν νοσηλεία.

«Η εμφάνιση ασθενειών ή και θανάτου δεν σημαίνει σίγουρα συσχέτιση με το εμβόλιο», σημείωσε, εξηγώντας ότι «ένας χρονικός συσχετισμός, το πότε παίρνει κάποιος το εμβόλιο και πότε εμφανίζει μια ανεπιθύμητη ενέργεια, ή μια ασθένεια ή ακόμα και ένα θάνατο, δεν σημαίνει ότι αυτό συσχετίζεται με το εμβόλιο».

«Το εμβόλιο αυτό έγινε για την αντιμετώπιση της COVID-19, δεν μας καθιστά ούτε αθάνατους, ούτε αλώβητους, ούτε άτρωτους. Επομένως, η ζωή συνεχίζεται με όλα τα συνεπακόλουθά της», είπε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Να υπερισχύουν τα ισχυρά επιστημονικά κριτήρια για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια εμβολίων

«Σίγουρα ο εμβολιασμός, όπως το έχουμε πει επανειλημμένα,  αποτελεί τον βασικό στόχο και εργαλείο και έχει το κλειδί της πόρτας εξόδου από την πανδημία», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου στην παρέμβασή του. Όσο πιο γρήγορα πετύχουμε τους στόχους μας, ανέφερε, τόσο θα έχουμε και σταδιακή άρση όλων των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Αγαθαγγέλου τόνισε ότι «στην ιστορία της ιατρικής τα εμβόλια ανεξαιρέτως της εφαρμοσμένης τεχνολογίας παρασκευής τους έχουν προσδώσει πραγματικά στην εξέλιξή τους μια διάσωση ανθρωπίνων ζωών και αυτό όχι μόνο σε μεταδοτικές ασθένειες, αλλά και σε άλλες γενετικές παθήσεις».

Ως εκ τούτου, σημείωσε, «πρέπει να υπερισχύουν τα ισχυρά επιστημονικά κριτήρια σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων και στα οποία οφείλουμε να βασιζόμαστε, όπως εξάλλου πράττουμε στις συνήθεις, καθημερινές, θεραπείες που ακολουθούμε για την αντιμετώπιση ασθενειών».  Ο στόχος όλων, υπενθύμισε, «είναι να προστατέψουμε την δημόσια υγεία των πολιτών».

Αναφερόμενος στην ιατρική κοινότητα της Κύπρου, ανέφερε ότι «αταλάντευτος στόχος είναι να ξεπεράσουμε την υγειονομική αυτή κρίση». Στόχος είναι να διαρκέσει όσο το δυνατό λιγότερη αυτή η κοινωνική, οικονομική και υγειονομική ταλαιπωρία και να αξιοποιηθούν τα αδειοδοτημένα εμβόλια και να αντιμετωπίσουμε την COVID, γιατί πέραν από την αντιμετώπιση έχουμε να στηρίξουμε την ιατρική και επιστημονική ερμηνεία των δεδομένων, πρόσθεσε.

Η διαφάνεια, εξήγησε, γίνεται μέσα από την ηθική και επιστημονική προσέγγιση που ακολουθεί ο γιατρός για τους ασθενείς του. Εκτίμησε ακόμα ότι έχει αναδειχθεί το φαινόμενο «ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολιασμού» σε τέτοιο επίπεδο που πιθανόν  να τινάξει την εμβολιαστική στρατηγική της κάθε χώρας παγκόσμια. «Αν θέλετε να ξέρετε τις πραγματικότητες, ναι, κινδυνεύουμε από την COVID πολύ περισσότερο από ότι από οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια», τόνισε.

Ο κ. Αγαθαγγέλου ανέφερε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, ότι οποιεσδήποτε συστάσεις και οδηγίες αφορούν την επιστημονική διαχείριση των οποιωνδήποτε παρενεργειών, υπάρχει η πρόθεση από την επιστημονική επιτροπή το ΠΙΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο και την Επιτροπή Βιοηθικής να προβεί σε συνέντευξη Τύπου και να δώσει οδηγίες.  «Η σωστή επιστημονική ενημέρωση είναι μια συνταγή για να πετύχουμε να βγούμε έξω από αυτή την δύσκολη περίοδο», σημείωσε.

Να εμπιστευτούμε την επιστήμη

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς ανέφερε ότι ο τελευταίος ενάμιση χρόνος έχει αδιαμφισβήτητα στιγματίσει την κανονικότητά.  «Το τρίπτυχο των επακόλουθων της πανδημίας, δηλαδή ο φόβος της ασθένειας, το οικονομικό πλήγμα και οι επιπτώσεις στην ψυχολογία μας συνεχίζουν να δοκιμάζουν σκληρά τις αντοχές μας και ταυτόχρονα νοιώθουμε εγκλωβισμένοι σε μια παρατεταμένη δοκιμασία με απρόβλεπτες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην καθημερινότητά μας.

«Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση η επιστήμη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με αξιοθαύμαστο τρόπο μέσα σε ένα σύντομο χρονικό περιθώριο έχει πετύχει να προσφέρει στην κοινωνία τα κατάλληλα εμβόλια τα οποία μας επιτρέπουν να μιλάμε για παρατεταμένη διαδικασία μεν, αλλά όχι ατέρμονη», σημείωσε.

Ο κ. Φελλάς, ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι ο φόβος που έχει αναπτυχθεί μέσα στον κόσμο είναι κατανοητός και σημείωσε ότι είναι καθήκον της Πολιτείας να ενημερώνει με σαφήνεια, διαφάνεια και τεκμηρίωση προκειμένου να οδηγήσει τους πολίτες στη λήψη της σωστής απόφασης, η οποία είναι: «Να εμπιστευτούμε την επιστήμη».

Ας διερωτηθούμε, είπε, «αν πράττουμε κάτι διαφορετικό από κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το γιατρό μας. Η εμπιστοσύνη στην επιστήμη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική».  

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι η κρίσιμη ώρα της προσωπικής και συλλογικής μας ευθύνης».  «Ας επιλέξουμε τη ζωή», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top