Ρευστά παραμένουν τα πάντα όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν και θα αφορούν την αναχαίτιση και τον περιορισμό της πανδημίας στην Κύπρο.
Όπως αναφέρεται, πέραν του πλάνου εμβολιασμού -στο οποίο ήδη γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για επιτάχυνση- που θεωρείται κομβικής σημασίας να προχωρήσει απρόσκοπτα, η πρώτη ουσιαστική δράση που έχει αποφασιστεί αφορά την ανάπτυξη κλινών στα νοσοκομεία δίνοντας μία έξτρα ανάσα στα νοσηλευτήρια.
Αυτό όμως αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου αφού με τις ασκήσεις επί χάρτου να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση αναμένεται να ληφθούν και περαιτέρω δράσεις. Τα επικρατέστερα σενάρια -με βάση τα όσα απορρέουν μέχρι στιγμής από κυβερνητικές πηγές αλλά και κύκλους της επιστημονικής ομάδας- είναι δύο, με ένα τρίτο να αποτελεί μία μέση λύση, σαφώς απομακρυσμένη.
Όπως διαμήνυσε και σε πρωινές του δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου -και εξαγγέλθηκε και χθες δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου- φρένο μπαίνει στις όποιες χαλαρώσεις και διάθεση για αποκλιμάκωση των μέτρων.
Το... αισιόδοξο σενάριο αφορά την επέκταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν και σήμερα τουλάχιστον μέχρι την 15η Μαίου. Αυτό φαίνεται να είναι και το 'μάξιμουμ' που μπορούμε να περιμένουμε εώς ότου παρατηρηθεί σταθεροποίηση και μετέπεια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.
Το δεύτερο -και απευκταίο που κινδυνεύει να γίνει αναπόφευκτο- σενάριο αφορά τη λήψη δραστικών μέτρων εάν η κατάσταση ημερήσιων περιστατικών, ροή εισαγωγών σε νοσοκομεία, νοσηλευόμενων σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, αύξηση βαθμού θετικότητας συνεχιστεί. Μερικά εξ'αυτών αφορούν την μετατόπιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 23:00 στις 21:00 (όπως δηλαδή στην προηγούμενη δέσμη μέτρων), το άμεσο κλείσιμο των σχολείων πριν το τέλος της εβδομάδας (πιθανόν να παραμείνουν στη συνέχεια κλειστά για 3 εβδομάδες) κτλ.
Η σκέψη για να στηθεί 'ασπίδα' προστασίας με ολιγοήμερα αλλά στοχευμένα μέτρα (σχολεία, εργασιακούς χώρους, καταστήματα, εστίαση) δε φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες στο παρόν στάδιο αφού η διασπορά είναι τόσο μεγάλη που θεωρείται δώρον-άδωρον η επικέντρωση σε κάποιους τομείς.
Η επιστημονική ομάδα ετοιμάζει τις δικές της εισηγήσεις που αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον υπουργού Υγείας αύριο (Τρίτη 20/4).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις