Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι οραματιστές της τεχνολογίας -άνθρωποι όπως οι Peter Thiel, Larry Ellison, Sergey Brin και Larry Page- ξέρουν ότι το να ζήσει κανείς για πάντα είναι ο πιο αδύνατος στόχος.
Παρόλα αυτά, αυτό που θέλουν είναι να νικήσουν το θάνατο. Ή αν μη τι άλλο να τον καθυστερήσουν όσο γίνεται περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι η αναζήτηση της αιώνιας ζωής έχει ξεκινήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς φυσικά εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Όμως, από το 1840, το προσδόκιμο ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες έχει αυξηθεί από τα 40 στα 80 περίπου. Ουσιαστικά ζούμε σχεδόν το διπλάσιο από όσο θα ζούσαμε αν είχαμε γεννηθεί λιγότερο από δύο δεκαετίες νωρίτερα.
Οπότε, μήπως μπορούμε να διπλασιάσουμε ξανά το προσδόκιμο ζωής στα 150 για παράδειγμα; Αυτός είναι ο στόχος των οραματιστών της τεχνολογίας, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post που αναμεταδίδει το περιοδικό, Business Insider, συμφώνησαν ότι θα αποτελέσει κύριο στόχο τους, σε δείπνο που έγινε το 2004.
Μάλιστα, αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, δεν έχουν στη διάθεση τους μόνο πολλά χρήματα, αλλά και πρόσβαση στην μοντέρνα ιατρική, στη γενετική, στις προσπάθειες χαρτογράφησης του ανθρώπινου εγκεφάλου, και σε υπολογιστές που θα επεξεργαστούν κολοσσιαίες βάσεις δεδομένων. Αν μη τι άλλο, πλέον γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα από ποτέ για την υγεία και έχουμε πρόσβαση σε ιατρικά εργαλεία που δεν υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια.
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, διάφοροι δισεκατομμυριούχοι έχουν πλέον υπάρχει πρόσβαση στα εξής εργαλεία...
Λάρι Έλισον
Ο Λάρι Έλισον, ιδρυτής της Oracle, έχει δωρίσει πάνω από 430 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα κατά της γήρανσης. Μάλιστα φέρεται να έχει δηλώσει στο βιογράφο του ότι «ο θάνατος ποτέ δεν είχε κάποιο νόημα για μένα… πώς είναι δυνατό ένας άνθρωπος να είναι μπροστά σου και ξαφνικά να εξαφανίζεται;».
Λάρι Πέιτζ
Το 2013 ο Λάρι Πέιτζ δημιούργησε την Calico, μία εταιρεία που προσπαθεί να προλάβει τα γηρατειά. Χρησιμοποίησε 750 εκατομμύρια δολάρια από την Google.
Παμ Ομίντιαρ - Πιερ Ομίντιαρ
Η βιολόγος Παμ Ομίντιαρ και ο σύζυγός της, ιδρυτής της eBay, Πιερ Ομίντιαρ, έχουν δωρίσει εκατομμύρια δολάρια σε έρευνες που προσπαθούν να κατανοήσουν πώς κάποιοι άνθρωποι γίνονται καλά μετά από σοβαρές ασθένειες.
Σέρτζεϊ Μπριν
Ο Σέρτζεϊ Μπριν της Google, που έχει γονίδιο που σχετίζεται με την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον, έχει δωρίσει 150 εκατομμύρια δολάρια στις μελέτες για την κατανόηση του ανθρώπινου DNA. Πιστεύει ότι οι προσπάθειες θα έχουν αποτέλεσμα να βρεθούν φάρμακα και για ασθένειες, όπως το Πάρκινσον.
Πρισίλα Τσαν - Μάρκ Ζούκεμπεργκ - Αν Βοσίνσκι
Κάποια από τα σημαντικότερα βραβεία για επιστήμες είναι τα 6 βραβεία με έπαθλο 3 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν φτιάξει η Πρισίλα Τσαν και ο σύζυγός της, Μάρκ Ζούκεμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, με την Αν Βοσίνσκι της 23andMe.
Πάντως, δεν είναι και λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι μία δραματική αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα ευνοήσει τους πλούσιους ή θα δημιουργήσει έναν γεμάτο πλανήτη που δε θα μπορεί να μας ταΐσει όλους ή θα οδηγήσει στην κατάρρευση όλα τα ασφαλιστικά συστήματα.
Ωστόσο, οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας είναι αισιόδοξοι ότι όλα τα προβλήματα θα ξεπεραστούν.
Από: newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις