Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη αίτημα για έκδοση εντάλματος Certiorari για ακύρωση εντάλματος έρευνας σε οικία και όχημα στη Λεμεσό σε σχέση με την υπόθεση της αναγραφής συνθημάτων στο τέμενος στην Επισκοπή στις 25 Μαρτίου 2021.
«Σύμφωνα με τα γεγονότα που τέθηκαν ενώπιον μου, στις 8.4.2021 εκδόθηκε ένταλμα έρευνας στην κατοικία όπου διαμένει ο αιτητής, με στόχο την ανεύρεση αντικειμένων, όπως "μπογιές και spray μπογιατίσματος χρώματος μπλε", τα οποία αποτελούν τεκμήρια σε υπόθεση σχετικά με αδίκημα, κατά παράβαση του άρθρου 47 του Κεφ. 154, που αναφέρεται σε ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας της Δημοκρατίας, που διαπράχθηκε στις 25.3.2021, στην Επισκοπή», αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου.
Συγκεκριμένα, προστίθεται, «ότι με τη χρήση των πιο πάνω αντικειμένων, γράφτηκαν συνθήματα στο Τέμενος (μιναρέ) που ευρίσκεται στην Επισκοπή, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την εχθρότητα μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων των Κοινοτήτων».
Στο επίδικο ένταλμα είναι γεγονός ότι, όπως φαίνεται στην όψη του, στηρίζεται σε λανθασμένο νομικό υπόβαθρο. Συγκεκριμένα, αναγράφεται Ποινικός Τύπος Αρ. 6 Ένταλμα Έρευνας (Κεφ. 155 άρθρο 28) (Νόμος 29/77 άρθρο 29(3).
Επισημαίνεται ότι στον όρκο του Α/Αστ. 2Χ9 αναφέρεται ότι τα αντικείμενα για τα οποία αιτήθηκε το ένταλμα σχετίζονται με το αδίκημα του άρθρου 47 του Κεφ. 154. Το ίδιο αναφέρεται και στο ένταλμα. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η αναφορά στο ένταλμα περί του άρθρου 29(3) του Νόμου 29/77, ήτοι του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου, καμία σχέση έχει με την διερευνώμενη υπόθεση.
Το Δικαστήριο παραθέτει απόσπασμα από προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου όπου είχε επισημανθεί παρόμοιο σφάλμα, σημειώνοντας ότι «είναι σαφές από το πιο πάνω απόσπασμα ότι τα όσα αναφέρθηκαν δεν αποτελούν μέρος του λόγου της απόφασης, ούτε εξετάστηκαν οι επιπτώσεις της λανθασμένης αναφοράς του δικαιοδοτικού υποβάθρου στο ένταλμα. Επισημάνθηκε μόνο πως θα αναμένετο η ορθή καταγραφή της δικαιοδοτικής βάσης του εντάλματος».
Το ίδιο, αναφέρεται, «επισημαίνεται και στην παρούσα περίπτωση».
«Η μη αναφορά της εν λόγω νομοθετικής διάταξης δεν άπτεται της εγκυρότητας τους εντάλματος», σημειώνεται.
Σε σχέση με το γεγονός ότι ο αιτητής έθεσε επίσης θέμα παρατυπίας στο ένταλμα, λόγω του ότι δεν αναγραφόταν σ΄ αυτό το χρονικό πλαίσιο εξουσιοδότησης της έρευνας, το Δικαστήριο έκρινε ότι από το άρθρο 29 του Κεφ. 155 «καθίσταται σαφές ότι τα εντάλματα έρευνας εκτελούνται μεταξύ 05.00 και 20.00. Σε περίπτωση που εξουσιοδοτείται η εκτέλεση καθ΄ οιονδήποτε άλλο χρόνο, τότε αυτό θα πρέπει να αναφέρεται στο ίδιο το ένταλμα».
Εν προκειμένω, αναφέρεται, «στο ένταλμα δεν καθορίζονται οι ώρες μεταξύ των οποίων θα έπρεπε να διενεργηθεί η έρευνα. Από τη στιγμή που δεν αναφέρθηκε οποιοσδήποτε χρονικός προσδιορισμός, η εξουσιοδότηση περιοριζόταν στο χρόνο που προνοείται από το πιο πάνω άρθρο. Όπως δε προκύπτει από την ένορκη δήλωση του αιτητή, η εκτέλεση του εν λόγω εντάλματος έλαβε χώρα περί ώρα 09.00, που εμπίπτει εντός του χρονικού πλαισίου που τίθεται με την πιο πάνω νομοθετική πρόνοια».
«Για τους πιο πάνω λόγους, δεν κρίνω ότι έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως συζητήσιμη υπόθεση που να δικαιολογεί την έγκριση της αίτησης», καταλήγει η Δικαστής του Ανωτάτου Κ. Σταματίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις