ΚΟΣΜΟΣ

Δεν επιδιώκουν κλιμάκωση με Ρωσία, λέει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Δεν επιδιώκουν κλιμάκωση με Ρωσία, λέει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου πως δεν επιδιώκει την κλιμάκωση με τη Ρωσία, ωστόσο επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα καλείται να δίνει λόγο για τις πράξεις της.

"Είπα καθαρά στον Πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν πως αν και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, οι ενέργειές τους (σ.σ. των Ρώσων) θα έχουν συνέπειες", είπε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Κύπρου).
 
 "Ομως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε όταν αυτό εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα", συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν. Νωρίτερα στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θέλει "τη σύγκρουση με την Κίνα", όμως είναι "έτοιμη να υπερασπιστεί τα (αμερικανικά) συμφέροντα σε όλα τα πεδία".
 
Η Κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως και εκείνη του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει την Κίνα ως μείζονα στρατηγικό ανταγωνιστή. "Η Κίνα και άλλες χώρες έρχονται με φόρα", είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πως έχει συζητήσει πολύ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στην περίοδο αφότου ανέλαβε την προεδρία ή την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. Είπε πως ο ηγέτης της Κίνας δεν κρύβει πως θέλει να κάνει τη χώρα του "τη σημαντικότερη" στον κόσμο. "Εκείνος και άλλοι, αυταρχικοί ηγέτες, νομίζουν ότι οι δημοκρατίες αδυνατούν να ανταγωνιστούν αυταρχικά καθεστώτα τον 21ο αιώνα", διότι "παίρνει πάρα πολύ καιρό να εξασφαλιστεί συναίνεση". "Στις συζητήσεις που έκανα με τον Πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ), του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό" αλλά "θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών", "θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού" και "δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόβαλε την ανάδυση της Κίνας ως μείζονος ανταγωνιστικής δύναμης εν μέρει για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του σχεδίου επενδύσεων και δημοσίων δαπανών που εισηγείται η κυβέρνησή του.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top