Μικρά και συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας σχηματίστηκαν μετά την καθιερωμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας χθες Πέμπτη (29/4) αφού μετά από αρκετές ημέρες παρατηρήθηκε -έστω και ανεπαίσθητη- βελτίωση.
Το ποσοστό θετικότητας έπεσε ξανά κάτω από το 2% (συγκεκριμένα 1.79%) με τα ημερήσια επιβεβαιωμένα περιστατικά να ανέρχονται στα 668 ενώ δυστυχώς την ίδια ώρα άλλοι δύο συνανθρώποι μας υπέκυψαν από τον ιό. Παράλληλα παρατηρήθηκε μικρή αλλά σημαντική μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων (279) με τους 75 εξ'αυτών να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα είναι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται διασωληνωμένοι -ανέρχονται στους 36- αφού ο σκληρός δείκτης της πανδημίας εντοπίζεται σε ΜΑΦ και ΜΕΘ με τον ΟΚΥπΥ να θέτει παράλληλα σε εφαρμογή πλάνο για ανάπτυξη των κλινών με σκοπό να προλάβει τα χειρότερα.
Όπως όμως απορρέει και από τις δηλώσεις ειδικών επιστημόνων αλλά και μελών της επιστημονικής ομάδας φαίνεται να υπάρχει στο παρόν στάδιο μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν έχουν αρχίσει ακόμη να αποδίδουν καρπούς τα νέα πολύ αυστηρά μέτρα που λήφθησαν μετά την επιβολή του νέου λοκντάουν ενώ με την Ευρώπη να χτυπιέται ανελέητο από ένα τρίτο κύμα -το οποίο και λόγω των μεταλλάξεων βρίσκεται στην κορύφωσή του- αναμένεται -αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο του Πάσχα- να υπάρξει μια ομαλοποίηση της επιδημιολογικής εικόνας και η πορεία του ιού να πάρει φθίνουσα πορεία.
Η εφαρμογή των μέτρων με το εμβολιαστικό πλάνο να βρίσκεται στο ζενίθ (αξίζει να γίνει αναφορά για την τεράστια ζήτηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες από τον κόσμο που επιθυμεί να εμβολιαστεί ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες) φαίνεται να είναι το κράμα που θα δώσει ανάσα στα νοσηλευτήρια κάνοντας το αποφασιστικότερο -μέχρι στιγμής- βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα.
Εάν όλα λοιπόν κυλήσουν ομαλά, από τις 10 Μαίου η χώρα μας θα επιστρέψει στα προηγούμενα 'χαλαρά' περιοριστικά μέτρα που όμως σύμφωνα με τις εξαγγελίες και το πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας θα μας φέρουν σε μία νέα πραγματικότητα. Για καλύτερο έλεγχο της μετάδοσης και διασποράς λοιπόν, το πλάνο που καταρτίζεται από τεχνικές επιτροπές, Υπουργείο Υγείας και επιστημονική ομάδα κάνει λόγο για μετάβαση σε χώρους εστίασης (ταβέρνες, καφετέριες, εστιατόρια) ή ακόμη και γυμναστήρια με συγκεκριμένες οδηγίες και περιορισμούς.
Θα πρέπει λοιπόν να μεταβαίνουμε σε αυτούς τους χώρους, είτε με πράσινο πάσο εμβολιασμού (τουλάχιστον την 1η δόση και 3 εβδομάδες προηγουμένως), είτε εάν έχουμε νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο, είτε με την παρουσίαση αρνητικού τεστ κορωνοιού 72 ωρών. Κάτι που έχει ανακοινωθεί αλλά οι λεπτομέρειες και οι πρόνοιες του δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ωθώντας στην ουσία τους πολίτες είτε στον εμβολιασμό είτε σε πολύ τακτικό εργαστηριακό έλεγχο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις