Αναμενόμενη ήταν η απόφαση του χθεσινού Eurogroup, που σε μία σύντομη και «χλιαρή» δήλωση χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε την ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά
Στο κείμενο γίνεται σαφές ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις. «Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Σημειώνουμε πως η αναδιοργάνωση και η εξομάλυνση των διαδικασιών εργασίας έκανε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση.
Την ίδια ώρα, αναγνωρίσαμε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
Η δήλωση έγινε ύστερα από μία σύντομη συζήτηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε καν διάλογος μεταξύ των υπουργών. Αφού οι θεσμοί παρουσίασαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, τόνισαν ότι παράλειψη/αδυναμία πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ θα είχε «σοβαρές πιθανές καταστροφικές συνέπειες». Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης καθησύχασε τους ομολόγους του λέγοντας ότι η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί είπε ότι σε σχέση με την προηγούμενη φορά (στο Eurogroup της Ρίγας) οι διαπραγματεύσεις είναι πιο εποικοδομητικές, πιο αποτελεσματικές και σε βάθος. Ηταν επίσης συγκεκριμένος στα θέματα όπου μέχρι στιγμής παρουσιάζεται σύγκλιση: αλλαγές στον ΦΠΑ, ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και «κόκκινα» δάνεια. Ενώ τόνισε ότι υπάρχει απόκλιση στις μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό και εργασιακό τομέα, όπου η ελληνική πλευρά πρέπει να προτείνει τις δικές της προτάσεις και μέτρα. «Για όσα δεν εφαρμόσουν, θέλουμε ισοδύναμα», είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Ο κ. Μοσκοβισί, αλλά και ο Ρέγκλινγκ –επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας– αναφέρθηκαν σε «πολύ χαμένο χρόνο» και σε ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν υπήρξε συζήτηση εις βάθος για το θέμα της ρευστότητας. Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκτάκτου Eurogroup αν υπάρχει η ανάλογη πρόοδος, ενώ από την Αθήνα στόχος είναι να γίνει κάτι τέτοιο στις 25 Μαΐου, όταν η ρευστότητα της χώρας θα έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Ομως, σε ερώτηση αν τελικά η χθεσινή δήλωση μπορεί να άρει το όριο έκδοσης εντόκων γραμμάτιων, ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν σαφής λέγοντας ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, θα κάνει τη δική της ανάλυση και σε καμία περίπτωση η δήλωση του Eurogroup δεν αποτελεί υπόδειξη.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΚΤ, η δήλωση του Εurogroup δεν θα αλλάξει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, καθώς πρέπει να υπάρχει προοπτική εκταμίευσης δόσης για να γίνει κάτι τέτοιο και το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει είναι να συνεχίσει την παροχή ELA στις τράπεζες με το ίδιο καθεστώς – χωρίς περαιτέρω «κούρεμα» στις εγγυήσεις. Σε ό,τι αφορά ένα πιθανό δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν είναι κάτι που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το δημοψήφισμα είναι θέμα που αφορά τις εθνικές αρχές. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα γίνει συμφωνία και μετά εκταμίευση, ενώ επανέφερε το θέμα της τμηματικής καταβολής δόσεων αν γίνει και τμηματική υλοποίηση των προαπαιτουμένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις