Από την Παρασκευή 7 Μαΐου οι σταθμοί για διενέργεια rapid test διπλασιάζονται και θα ανέρχονται πλέον σε 85 προς διευκόλυνση των πολιτών, ενόψει και των νέων μέτρων που θα ισχύουν από την Δευτέρα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Την ίδια ώρα απέρριψε επικρίσεις ότι το corona pass δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων, λέγοντας ότι απεναντίας μας διασφαλίζει την ασφάλειά μας σε χώρους συγχρωτισμού, την ίδια ώρα που καταργείται η αποστολή sms για διακινήσεις.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πότε θα λήγουν τα rapid test κι όλες οι διευκρινήσεις - Υλοποιήσιμος ο στόχος του εμβολιασμού πέραν του 60%
Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα μαζί με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής Κωνσταντίνο Τσιούτη και το μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνο Φελλά, ο Υπουργός εξήγησε ότι σε μελλοντικό στάδιο το corona pass θα λειτουργήσει ηλεκτρονικά από το Υφυπουργείο Έρευνας, με ειδική εφαρμογή ή αποστολή κωδικού και ότι προς αυτή την κατεύθυνση το Υφυπουργείο εργάζεται εντατικά. Για την ώρα, για χώρους όπου απαιτείται αυτό το πιστοποιητικό, οι πολίτες θα επιδεικνύουν, όταν τους ζητηθεί, είτε το αποτέλεσμα του τεστ αντιγόνου, ή του μοριακού τεστ ή την κάρτα εμβολιασμού ή το μήνυμα που έλαβαν για αποδέσμευσή τους από την καραντίνα εφόσον είχαν νοσήσει.
Το τεστ αντισωμάτων δεν θεωρείται πιστοποιητικό που πληροί τις προϋποθέσεις και ούτε το Υπουργείο προσανατολίζεται στην υιοθέτηση του self test.
Ο Υπουργός δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τα προβλήματα στην Πύλη Εμβολιασμού και διαβεβαίωσε ότι όσοι έχασαν την σειρά τους, θα έχουν εκ νέου ευκαιρία για εμβολιασμό και ότι εμβόλια έχουν παραγγελθεί για όλο τον πληθυσμό.
Ανέφερε ότι πέραν της απόφασης για διενέργεια εμβολιασμών από προσωπικούς ιατρούς, γίνονται συζητήσεις με τους φαρμακοποιούς αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.
Σε ερώτηση για την χορήγηση του Pfizer σε μικρότερες ηλικίες ο Υπουργός είπε ότι η Κύπρος θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ και όταν εγκρίνει κάτι τέτοιο ο οργανισμός «θα το πράξουμε», διαβεβαιώνοντας ότι παραγγέλθηκαν αρκετές ποσότητες εμβολίων και δεν τίθεται κανένα θέμα ποσοτήτων και επάρκειας.
Σε ερώτηση για το πόσο ασφαλείς πρέπει να νοιώθουμε με την ανακοίνωση για άρση μέτρων, με δεδομένη την επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι πρέπει πλέον να κοιτάμε και την ψυχολογία του κόσμου, προσθέτοντας ότι τα lockdown από μόνα τους δεν είναι η λύση. Δεν μπορούμε, είπε, να κρατάμε την οικονομία και την κοινωνία κλειστές εσαεί και να αντιληφθούμε ότι απαιτείται συνεργασία από όλους.
«Εμείς είμαστε η λύση του προβλήματος, αυτή είναι η έκκλησή μας και αυτός ο στόχος της συνέντευξης σήμερα, να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι αν δεν αντιληφθούμε ότι απαιτείται η δική μας συνεργασία, θα έχουμε συνέχεια τα ίδια προβλήματα», ανέφερε.
Ο Υπουργός είπε ότι στόχος μας είναι να υπηρετούμε τον πολίτη και όχι να τον ταλαιπωρούμε και ότι το μέτρο του corona pass υιοθετήθηκε ήδη σε άλλες χώρες της ΕΕ και η ίδια η ΕΕ συζητά το θέμα του λεγόμενου πράσινου πάσου για ταξίδια.
«Η παράκλησή μας προς τον κόσμο είναι να συνεργαστεί. Ας μην καταπιαστούμε με επιμέρους προβλήματα στην καθημερινή εφαρμογή (του πάσου) αλλά να δούμε την μεγάλη εικόνα», ανέφερε ο Υπουργός.
Για την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών ο Υπουργός είπε ότι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα γίνουν και οι σχεδιασμοί που πρέπει και ότι η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά.
Τσιούτης: Η πανδημία δεν θα εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη, επιστροφή στα βασικά
Ο επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνος Τσιούτης στη δική του τοποθέτηση τόνισε εμφαντικά ότι εμείς είμαστε η λύση του προβλήματος και ότι απαιτείται συνεργασία από όλους.
Ο Δρ Τσιούτης είπε ότι από πέρσι τον Μάιο έως σήμερα συζητάμε τα ίδια πράγματα ωστόσο η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι διαφορετική, έχουμε χάσει ανθρώπους, οι συγγενείς τους ταλαιπωρούνται, άνθρωποι νόσησαν και έχουν ακόμη συμπτώματα.
«Τα δεδομένα άλλαξαν, άλλαξε ο τρόπος ζωής μας, η ψυχολογία μας, επηρεάστηκε η παιδεία και ο πολιτισμός μας, κάνουμε έκκληση στους πολίτες να σταθούν δίπλα μας, να διαμορφώσουμε μια νέα, λειτουργική καθημερινότητα και να ζούμε με τον ιό αλλά με ασφάλεια», ανέφερε.
Αναφέρθηκε στο όπλο του εμβολιασμού που αποτρέπει, με βάση τα δεδομένα, την σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, κάτι που το βλέπουμε και με τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 70 και των διαμενόντων σε οίκους ευγηρίας με σημαντική μείωση των νοσηλειών.
Ο Δρ Τσιούτης είπε ότι όντως ο εμβολιασμός δεν προστατεύει στο 100% αλλά σε πολύ ψηλό ποσοστό και γι αυτό και μετά τον εμβολιασμό οφείλουμε να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.
Ανέφερε ότι δεδομένης της εικόνας, της εμπειρίας και της γνώσης μας, το ζήτημα δεν είναι πόσο αυστηρά είναι τα μέτρα και ποιος τα τηρεί και ποιος όχι, αλλά πρωτίστως η ευθύνη μας έναντι του εαυτού μας και των συμπολιτών μας.
«Πολλά πράγματα δεν τα γνωρίζουμε και αυτός είναι ο λόγος που δεν πάμε σε πλήρη άρση των μέτρων, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με στενή επαφή σε κλειστούς χώρους και άρα ξέρουμε τι να τηρούμε», ανέφερε.
Ο Δρ Τσιούτης σημείωσε ότι όσο υπάρχει μετάδοση, υπάρχει και πιθανότητα μετάλλαξης και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες αν έχουν συμπτώματα να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται. Παράλληλα κάλεσε και τους υπεύθυνους στους χώρους εργασίας να διασφαλίζουν ότι τα μέτρα τηρούνται και όταν εντοπιστούν άτομα θετικά ή στενές επαφές, τότε ακολουθούνται τα πρωτόκολλα.
«Να κάνουμε μια συμφωνία όλοι μαζί, ξέρουμε πως μεταδίδεται ο ιός και άρα να λειτουργήσουμε αλλάζοντας τον προσανατολισμό μας, να φύγουμε από τα σενάρια του τρόμου και να μάθουμε να ζούμε με τον ιό παραμένοντας ασφαλείς» ανέφερε.
Να κάνουμε συμβόλαιο με τη ζωή, λέει ο Δρ Φελλάς
Ο Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς ανέφερε ότι ο ιός έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην ψυχολογία μας και είναι μια απειλή της οικονομικής ανασφάλειας, ενώ τα μέτρα δοκιμάζουν τις αντοχές μας.
«Νοιώθουμε ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια παρατεταμένη ανασφάλεια, υπάρχει αποσυντονισμός των βασικών μας κυττάρων που δεν είναι άλλα από την κοινωνικότητα. Πίσω από τα στοιχεία και τους αριθμούς βρίσκονται ασθενείς και συγγενείς τους και στα πρόσωπά τους αποτυπώνεται εναγωνίως η εικόνα να ακούσουν καλά νέα για τους συγγενείς τους. Κάποιοι βιώνουν πένθος» ανέφερε.
Ο Δρ Φελλάς είπε ότι χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους πολίτες και ένα τεράστιο ευχαριστώ στους λειτουργούς υγείας που στέκονται σθεναρά και αντιμετωπίζουν την πανδημία και τις επιπτώσεις της.
«Ας πάρουμε αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τη ζωή και να έχουμε νέο τρόπο σκέψης με τις πραγματικές αξίες της ζωής και με συλλογική ευθύνη για το συμφέρον όλων», ανέφερε.
Σημείωσε ότι όλοι πρέπει να συμπράξουμε και στηριζόμενοι στα όπλα της επιστήμης και στη θέλησή μας και τη δύναμή μας να ανανεώσουμε το στόχο για προστασία της δημόσιας υγείας για μας και τους γύρω μας, για το σήμερα και το αύριο και τις γενιές που θα έρθουν.
(ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις