ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η προεκλογική δραστηριότητα της ημέρας

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων την Τρίτη 11 Μαΐου, εστιάστηκαν εκ νέου στη διαχείριση της πανδημίας, τους εμβολιασμούς και το μέτρο του safePass, στα απεργιακά μέτρα των εκπαιδευτικών, που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.

 

Στις ατζέντες των τοποθετήσεων των κομμάτων ήταν και πάλι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το άνοιγμα της οικονομίας, ενώ αναφορές έγιναν και στον χρόνο, που απαιτείται για την παραχώρηση επιδομάτων και η κατάσταση στο Ισραήλ.
 
Δεσπόζουσα η πανδημία στο προεκλογικό σκηνικό

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε τη Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην οποία επανέλαβε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι εκτός πλαισίου θέσεις, της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας για λύση δυο κρατών. Την Τρίτη ο κ. Νεοφύτου συζήτησε το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, τις κρατικές εγγυήσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας. Ο ΔΗΣΥ με δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος Χάρη Γεωργιάδη αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας πως η αντιμετώπιση της πανδημίας προκάλεσε και προκαλεί δυσκολίες και ότι είναι γεγονός ότι οι επιδόσεις της χώρας μας συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προανήγγειλε νέες αποφάσεις εντός των επομένων ημερών που θα περιορίσουν την ταλαιπωρία των πολιτών. Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος επικύρωσε το ψηφοδέλτιο της Λάρνακας και την υποψηφιότητα Μάριου Φιλίππου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε με δηλώσεις στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη λήξη της πανδημίας. Το κόμμα με δήλωση του Βουλευτή του Ανδρέα Φακοντή τοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά τον χρόνο που απαιτείται για την εξέταση αιτήσεων για παροχή ΕΕ και Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου, διατυπώνοντας τη θέση ότι παρατηρείται ασύγγνωστη καθυστέρηση, που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες, που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους για να επιβιώσουν. Επίσης, με δήλωση του επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του κόμματος Χρίστου Χριστοφίδη εκφράστηκε αμέριστη στήριξη στον αγώνα των εργαζόμενων στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του ΥΠΠΑΝ.
                           
Το ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας δια του υποψηφίου Βουλευτή Λευκωσίας Γιώργου Κουντούρη,  ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η προχειρότητα, η κακοδιαχείριση, τα ημίμετρα και οι αυτοσχεδιασμοί της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ έχασαν τη μάχη με την πανδημία και εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Έκανε επίσης λόγο για καταφυγή της Κυβέρνησης στη γνωστή της αλαζονεία με την οποία «κουνά το δάκτυλο» σε όλους τους άλλους.
 
Η ΕΔΕΚ τοποθετήθηκε στο Κυπριακό με δήλωση της υποψήφιας Βουλευτού Ανδρειανής Οδυσσέως με την οποία κάλεσε την Κυβέρνηση να θέσει στον ΟΗΕ και σε όσους υποστηρίζουν αυτή τη μορφή λύσης χωριστή κυριαρχία για τους Τουρκοκύπριους αν θα ήταν διατεθειμένοι να πράξουν το ίδιο και για τους Κούρδους της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, με εκ περιτροπής προεδρία και όλα όσα διεκδικούν να εφαρμοστούν στην Κύπρο. Σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας σημείωσε την «απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών λόγω των επαναλαμβανόμενων προβλημάτων στην πύλη εμβολιασμού όσο και λόγω των πολύωρων ουρών αναμονής των πολιτών στους χώρους διεξαγωγής των διαγνωστικών τεστ». Η ΕΔΕΚ δήλωσε στήριξη στα απεργιακά μέτρα των εκπαιδευτικών και κάλεσε Κυβέρνηση να προχωρήσει στην παραχώρηση μισθωτής απασχόλησης.

Η Συμμαχία Πολιτών τάχθηκε, με δήλωση του Αντιπροέδρου της και υποψηφίου Βουλευτή Αχιλλέα Μαλαχουρίδη στο πλευρό των απεργών εκπαιδευτικών  επειδή όπως είπε είναι ξεκάθαρα εργαζόμενοι που θα έπρεπε να καλύπτονται από καθεστώς υπαλλήλου όπως και οι άλλοι συνάδελφοι τους που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση νόμου που κατέθεσε η Συμμαχία για επίλυση του προβλήματος.  
 
Η Αλληλεγγύη σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας εξέφρασε την άποψη ότι είναι ψευδή τα στοιχεία που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας για τον αριθμό των ατόμων που εντοπίζονται θετικά στον ιό. Παρατήρησε ότι η δυσανάλογα μεγάλη μείωση  παράλληλα με τις ακραίες χαλαρώσεις των μέτρων πείθουν ότι η προεκλογική εξαπάτηση του λαού εντείνεται. Η Αλληλεγγύη απαίτησε «έλεγχο για το μεγάλο φαγοπότι των rapid tests» και διατύπωσε επίσης το ερώτημα αν μετά την άνευ προηγουμένου ποδοσφαιρική φιέστα, νομιμοποιείται οιοσδήποτε να επιβάλει πρόστιμο σε κάποιον γιατί δεν έχει rapid τεστ και κυκλοφορεί. Εξέφρασε την άποψη ότι τα διατάγματα είναι άκυρα. Καταδίκασε επίσης τη νέα ισραηλινή επιδρομή εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα και ανακοίνωσε τον θάνατο από κορωνοϊό του μέλους του πολιτικού της γραφείου, Λάμπρου Νικολαΐδη.
 
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφέρθηκε εκ νέου στο “safePass” διατύπωσε τη θέση ότι ξεκάθαρα υπάρχει θέμα με τη συνταγματικότητα των μέτρων, όπως αυτή εκφράστηκε δημόσια από πάρα πολλούς νομικούς, ότι ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη ψυχολογική κόπωση των πολιτών και να μην προβαίνει σε βεβιασμένες κινήσεις και ημίμετρα που στερούνται της λογικής και πως με την εφαρμογή του safepass οι πολίτες που ταλαιπωρούνται καθημερινά λόγω του συνωστισμού στα σημεία ελέγχου για τον κορωνοϊό. Το Κίνημα τοποθετήθηκε και στο θέμα της απεργίας των εκπαιδευτικών διατυπώνοντας τη θέση ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να επιλύσει άμεσα αυτό το πρόβλημα και να στρέψει το ενδιαφέρον του και στα υπόλοιπα χρονίζοντα προβλήματα της Παιδείας που αφορούν την ειδική εκπαίδευση,
 
To Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου αναφέρει ότι δεν συνεργάζεται με τα πράσινα κόμματα επειδή δεν ανήκει στη πολιτική οικολογία, αλλά εκπροσωπεί ένα διαφορετικό, αυτοτελές πολιτικό ρεύμα, την πολιτική φιλοζωία. Επίσης δήλωσε ότι στηρίζει την επ` αόριστον απεργιακή διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών και κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας και τον αρμόδιο Υπουργό να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αποκαθιστώντας το καθεστώς στο οποίο πρέπει να εργάζονται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top