Eμβόλια για το αλλεργικό άσθμα: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα από δοκιμή σε πειραματόζωα

Eμβόλια για το αλλεργικό άσθμα: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα από δοκιμή σε πειραματόζωα

Γάλλοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα δύο εμβόλια κατά του αλλεργικού άσθματος.

Η αντιμετώπιση του άσθματος μέσω εμβολιασμού μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν τα εμβόλια θεωρηθούν ασφαλή και δοκιμαστούν σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λοράν Ρεμπέρ του γαλλικού ιατρικού Ινστιτούτου INSERM στην Τουλούζη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», δήλωσαν ότι τα πειραματικά εμβόλια, που στοχεύουν στις δύο ιντερλευκίνες (IL-4 και IL-13), προστάτευσαν τα ποντίκια από το άσθμα επί αρκετές εβδομάδες.

Το αλλεργικό άσθμα χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα ενός είδους αντισώματος (IgE), καθώς και κυτταροκινών (πρωτεϊνών που απελευθερώνονται από τα ανοσοποιητικά κύτταρα) όπως οι IL-4 και IL-13. Έχουν ήδη αναπτυχθεί μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν είτε τα IgE είτε τις IL-4 και IL-13, και μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του άσθματος, αλλά έχουν υψηλό κόστος και απαιτούν μακρόχρονη χορήγηση.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ζεύγος εμβολίων που στοχεύουν στις IL-4 και IL-13 για να διερευνήσουν κατά πόσο μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα του χρόνιου άσθματος. Στα τρωκτικά διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός, όντως, μείωσε τα επίπεδα των αντισωμάτων IgE και την παραγωγή βλέννας (βασικά χαρακτηριστικά του χρόνιου άσθματος) και κατέστειλε την εκδήλωση χρόνιου αλλεργικού άσθματος για τουλάχιστον 15 εβδομάδες.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τροποποιημένα ποντίκια που παρήγαγαν τις ανθρώπινες μορφές των IL-4 και IL-13, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο εμβολιασμός μείωσε τα επίπεδα αυτών των δύο κυτταροκινών για τουλάχιστον 11 εβδομάδες.

Πηγή: CNN.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Εκτοξεύεται» η δημοτικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη - Στο 41% η θετική αξιολόγηση

«Εκτοξεύεται» η δημοτικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη - Στο 41% η θετική αξιολόγηση

Σημαντική άνοδο καταγράφει η εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με τα διαδοχικά ευρήματα της RAI Consultants για λογαριασμό του Alpha, με τη θετική αξιολόγηση των πολιτών να παρουσιάζει σταθερή και εντυπωσιακή αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάιο του 2026. Σημειώνεται ότι αυτή η μέτρηση έρχεται να επιβεβαιώσει ευρήματα κι άλλων ερευνών (IMR/Καθημερινή) που καταδεικνύουν σημαντική αύξηση αποδοχής και δημοτικότητας Προέδρου Χριστοδουλίδη και Κυβέρνησης.

BEST OF TOTHEMAONLINE